Blogginlägg

Skiva: En omfattande Ringo Starr-samling

Postad: 2007-08-29 21:03
Kategori: Skiv-recensioner

RINGO STARR: Photograph: The very best of Ringo (Apple/Capitol/EMI)
Från och med nu kommer det då och då också att förekomma utförliga skivrecensioner på den här sidan. Samlingsskivor eller återutgivningar som på något sätt är aktuella. Ofta nyutgivna men i vissa fall kan det också dyka upp en nyskriven recension av en gammal skiva om det plötsligt finns anledning att backa bandet.
   Jag inleder med en samlingsskiva med Ringo Starr, den garanterat fjärde-rankade Beatles-medlemmen, som släpps just idag. Samma dag som vi nåtts av beskedet att fjärde-platsen inte är så mycket värd…
   Det är den första samlingsskivan i ämnet som täcker in hela hans solokarriär. Med anledning av att han åter tecknade kontrakt med sitt gamla EMI har han slutit cirkeln och kan då även inkludera låtar från åren 1976 till 2005, då han inte var EMI-artist. Fast låtarna från den tiden är i minoritet och ska i ärlighetens namn också vara det.
   Ringo Starrs skivproduktion var egentligen bara regelbunden och flitig på det tidiga 70-talet när han producerade tämligen starka album som ”Ringo” och ”Goodnight Vienna”. Visserligen med mycket, mycket hjälp från sina tidigare Beatles-kollegor och andra kända kompisar i pop- och rockvärlden.

Endast i undantagsfall tycker jag samlingsskivor kan frångå traditionen att vara kronologiska. Jag tycker utvecklingen för en artist över åren ska löpa logiskt år för år så att det musikaliskt blir en följetong, en historia och en resa som hänger ihop. Här är det med några få, visserligen förklarliga, undantag en naturligt kronologisk ordning av låtar.
   Det var ju så att Ringo startade sin karriär med två ganska udda soloskivor. Först ”Sentimental journey” med uteslutande evergreenscovers som följdes av countryskivan ”Beaucoups of blues”. Inga hits med andra ord. Ändå finns titellåten från countryskivan inkluderad här men de har valt bort den som öppningslåt till förmån för hans kanske allra starkaste låtar, ”Photograph” och ”It don’t come easy”, som är en fantastisk inledning på samlingsskivan.
   Att det finns plats för en udda singel-b-sida som ”Early 1970” tycker jag är glädjande. Det är Ringos kommentar till Paul McCartneys attityd när han stämde de övriga Beatles-medlemmarna i den uppmärksammade konflikten som splittrade gruppen tidigt 1970.
   Sedan är det enbart en lättnad att slippa allt återanvänt livematerial från Ringos All Starr Band, coverorkestern som genom åren utvecklats till något mycket opersonligt. Senaste upplagan innehöll exempelvis Richard Marx och upprepningen av gamla covers blir i det sammanhanget nästan smärtsam.

Då är de sporadiska nedslagen i Ringos senare studioproduktion faktiskt mycket bättre fast det var länge sedan han gjorde ett helt album av genomgående bra kvalité. Men på några enstaka låtar, exempelvis ”Weight of the world” och ”King of broken hearts”, är det klart godkänt.
   Ringos gästinhopp på Buck Owens ”Act naturally” finns lite omotiverat inkluderad här. Låten har visserligen en stark Ringo-prägel, han sjöng den i Beatles, men det finns roligare duetter i hans historia. Exempelvis ”Lay down your arms” med Stevie Nicks, från en Harry Nilsson-tributen “For the love of Harry”).
   Och på tal om saknade låtar hade jag inte blivit besviken om låtar som Paul McCartneys “Six o’clock”, Randy Newmans ”Have you seen my baby” eller Joe Walsh-samarbetet ”In my car” funnits med.
   Omslaget, hämtat från 1973 när Ringo bär stjärndekorerade sologlasögon, är rätt färglöst men promotionfilmerna på dvd-skivan som följer med är intressanta. Tidsdokument från det tidiga 70-talet. Bäst är inspelningarna från taket på Capitol Tower i Hollywood med kompisen Harry Nilsson.

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (530)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (186)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (178)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Augusti 2007 >>
Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Tomas Skagerström 18/11: Håkan Pop, snyggt skrivet. Håller med dig./Tomas ...

Anders Welander 19/10: The Howlers från Kristianstad spelade in Suzie Q före både Rolling Stones och...

Mikael Wigström 13/10: Så fint skrivet,,har ju följt nick sedan han började,,och han är fortfarande...

Mikael Bodin 11/10: Jag var också på plats i den bastuliknande arenan och fick uppleva vad som ver...

Mikael Bodin 11/10: Jag var på en av Tyrolspelningarna och en på Trädgårn i Göteborg och kan h...

Hanna B 18/09: Hej Håkan! Min uppfattning av kvällen på Frimis var snarare att folk var där...

Peter Forss 5/09: Jag minns låten som "Stop" från LP:n Supersession. Här en spotifylänk till ...

Per H 28/08: Omräknat till dagens penningvärde är det 213 kr, det får man inte många kon...

Per Erik Ahlqvist 28/08: Hej Håkan! Jag har undrat över en sak med just Fluru. De släpte sin debutsing...

Bengt Gustafsson 17/08: Hej Visst kan Bruce varit missnöjd med Rendezvous. Men den spelades live 57 g...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.