Blogginlägg

På tröskeln in i framtiden

Postad: 2007-05-15 21:15 (ursprungligen publicerad på kollegiet.nu)
Kategori: Krönikor

Historiens vingslag flaxar förbi ännu en gång. Inom loppet av några dagar når jag två milstolpar. För några dagar sedan kom den ”alarmerande” rapporten från England att försäljningen av kassettband upphör. Det sker bara någon vecka innan jag tänker köpa min första mp3-spelare. Se där, jag närmar mig ännu en tröskel i livet, en tröskel som leder in i framtiden där det inte finns plats för exempelvis kassettband.
   Det klassiska kassettbandet har alltså förklarats död och kommer inom 18 månader att vara både begraven, glömd men också med all säkerhet återuppstånden. Ty all utveckling framåt betyder i praktiken också några steg bakåt.
   Den här gången är det den stora engelska teknikbutikskedjan Curry’s som meddelar att försäljningen av tomma kassettband ska upphöra och inom 18 månader är de hederliga gamla kassetterna, med drygt 30 år i ryggen, borta från affärerna.
   - There has to come a time where some technology isn’t used enough to warrant selling it’s components. If it is no longer being used and not needed by people then it is the right decision for Curry’s, säger en talesman för butikerna.
   Redan förra året slutade två andra stora engelsa kedjor, Woolworths och HMV, att sälja kassettband. Det gråhåriga fenomenet har rasat i försäljning från rena fantasisiffror 1989, 83 miljoner, till bara 100 000 förra året.

Det här är siffror som är typiska för just England där kassettbandet haft ett stadigt grepp på den den musikintresserade publiken.
   Det tomma kassettbandet tillhör en lång generations historia. Sedan mitten av 70-talet blev kassettbandet omdiskuterat, till lika stora delar hatat och älskat, och stod under många år för friheten att sprida musik runt till alla sina vänner. Jämför det med dagens nedladdningshysteri och hotfulla rapporter från rättsväsendet.
   Blandbandet var en konstform som växte till en hel vetenskap. Där charmen med att blanda musik blev ett personligt uttalande.
   Min långa historia av att spela in musik på band började redan 1964 när jag till julen det året fick en rullbandspelare till julklapp. Som flitig radiolyssnare blev det ett underbart hjälpmedel att få höra mina favoritlåtar gång på gång. För då var musik i radio en bristvara och många skivor och låtar spelades en gång och aldrig mer.
   Min Phillips rullbandspelare blev en kär ägodel. Som formade hela min uppväxt, resten av skoltiden och nästan varje timme av fritiden. Tio i Topp, Pop 64 flera dagar i veckan, Kvällstoppen, Grammofonhörnan, hitlistor och säkert några program till blev min stadiga informationskälla.
   Som jag minns det så var denna rullbandspelare en större teknisk utveckling än jag någonsin kan tänka mig att cd, mp3-spelare och digital musik kan uppfattas vara idag.
   Mot slutet av 60-talet hade min Phillips gjort sitt och jag köpte en Tandberg, norskt statusmärke i branschen, som klarade sig några år innan en stor bandspelare av lutande design, som jag inte minns märket på, tog över.

Med en stegrande alltmer förbättrad ljudåtergivning på rullbandspelaren så upplevde jag uppstickaren på marknaden, kassettdäcket, som en miserabel utmanare. Givetvis bekväm att använda men med långtifrån lika högklassigt ljud som rullbandspelaren, med sina olika hastigheter.
   Ändå slog bekvämlighet till slut ut kvalité med hjälp av bärbara bandspelare, Walkman och så kallade bergsprängare som med kassetterna i bagaget kunde följa med ut i terrängen på ett helt annat sätt.
Under 80-talet såldes det en otroligt stor del album på kassett i just England. Något vi aldrig kom i närheten av i Sverige. Ändå äger jag några kassettalbum av samma anledning som när cd-skivorna introducerades på slutet av 80-talet: bonuslåtarna.
   CD:n i slutet av 80-talet kom som en liten utmanare till kassettbandets behändiga format men det är alltså först nu som kassettbandet skrotas. Men om det är på allvar, kan vi alltid diskutera.
   I samlarkretsar i England kommer kassettbandet däremot aldrig att dö.
   - Our worldwide team of buyers are constantly searching for rare and hard to source cassettes for our collectors. As part of our commitment to being the largest single source of rare music collectables we currently have over 1000 rare & out of print cassettes on offer. All serious collectors will have cassettes in their collections and we are happy to try and help them track down these missing pieces for them, säger en representant för eil.com, ett engelskt företag som riktat in sig på sällsynta musikutgåvor.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (521)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (171)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Maj 2007 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.