Blogginlägg

Låtlistor till förbannelse

Postad: 2007-01-01 21:33 (ursprungligen publicerad på kollegiet.nu)
Kategori: Krönikor

Förra veckan var jag på Eldkvarn-konsert. Det var 18:e gången jag såg bandet på scen. Det är inget rekord, det vet jag, men det är i alla fall ett mått på att artisten eller gruppen i fråga är ganska känd i mitt huvud. Som liveartister kom Plura och Co in tämligen sent i mitt liv. Om alla noteringar stämmer såg jag Eldkvarn första gången 28 februari 1986. Sedan har det alltså blivit ett antal regelbundna konserter genom åren.
   Att 1986-konserten för evigt finns inpräntad i mitt minne beror i första hand inte på att det var min Eldkvarn-premiär. Utan på det fatala faktum att dåvarande statsministern Olof Palme brutalt sköts ned i ungefär samma stund som Eldkvarn gick av scenen på lilla Rockmagasinet i Örebro.
   Jag minns tydligt hur jag kom hem till bostaden efter konserten, slog på radion (av någon anledning som jag idag däremot inte kan minnas) och fick höra de dramatiska rapporterna från Stockholm. Och hade sedan svårt att sova, svårt att samla tankarna och svårt att fokusera på den konsert jag just hade upplevt.

Över tjugo års erfarenhet av Eldkvarn på scen borde ge en viss rutin, förväntningar, förhoppningar och, för all del också, farhågor men det rutinerade bandet har blivit allt stadigare, jämnare och säkrare med åren.
   I onsdagskväll gjorde bandet en av sina bästa insatser inför mina ögon och öron. Inga svårigheter att njuta av repertoarens alla 22 låtar. Däremot är det här med låtlistor, som allt oftare ackompanjerar recensioner i dagstidningar, en större och mer ansträngd börda än man kan tänka sig.
   Jag förstår ju mycket väl att det är ovärderlig information för läsare av konsertrecensioner. Både för alla som var där, som kan minnas tillbaka i detalj hur konserten gestaltade sig, och för de som av någon anledning inte var där kan förbanna sig själva över att de missade en magisk version av någon sällsynt låt.

Men som sagt, halva tiden under konserten går åt att identifiera låtar, kanske anteckna någon strof och i bästa fall kläcka den korrekta låttiteln.
   Jag kan inte påstå att Eldkvarn framförde någon extremt okänd låt eller någon sällsynt raritetet men Pluras låtar har en viss förmåga att smälta in i varandra med likartade texter. Låtarna med fraser om att ”snö/regn faller”, ”hjärtat du väntat på” eller ”något som gör ont” förekommer i många låtar.
   Okej, det är klart att jag kände igen huvuddelen av kvällens repertoar men ändå blev det några luckor som jag fick fylla igen genom att noggrant kolla igenom deras diskografi. För att låtordning och exakt titel ska överensstämma med sanningen. För jag vill ju inte göra en Anders Nunstedt (Expressen) och skriva fel titel på en känd låt.

Vid förra årets solospelningar med Bruce Springsteen förväxlade Nunstedt den något sällsynta låten ”The promise” med den i alla sammanhang mycket kända ”Thunder road”. Visserligen sjöng Bruce flera gånger ”thunder road” i texten men att peka ut den milstolpen som låt var ju en stor katastrof som fick hängivna Bruce-fans att gå i taket.
   Min egen setlist-historia började 1982 som enbart stöd för det egna minnet. Ofta räcker det att lista upp konsertlåtarna för att minnet ska falla på plats när recension ska skrivas.
   Min premiär var en fantastisk Jackson Browne-konsert på Konserthuset i Stockholm sommaren 1982. Och jag lyckades pricka in samtliga 20 låtarna, inklusive tre nyskrivna och en cover.
   Av bara farten fortsatte jag två dagar senare på den numera legendariska Ulf Lundell-premiären i Brunnsparken i Örebro och gör det sedan generellt på alla konserter av större intresse.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (59)
Blogg (399)
Feber (5)
Filmklipp (129)
Grupper (16)
Jul (53)
Konserter (226)
Krönikor (136)
Larm (20)
Listor (45)
Maxi12" (35)
Minns (108)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< Januari 2007 >>
Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Perre 11/10: Ja detta är första upplagan av The Hollywood wampires Som Alice döpte gänget ti...

Katja Aittaniemi 7/10: Det var tider det :) Jag stod bakom scenen och satt på huk under emellanåt då ja...

per 5/10: Hej! Jag försöker hitta en digital version av en inspelning från Clashs konsert...

Gertrud 26/08: Hejsan! Läser ditt inlägg idag, och vill berätta en liten historia som hände mig...

Per Lindmark 21/08: Upptäckte din blogg idag och svävar runt på moln. Vilken guldgruva. Riskerar at...

Tommy Näzell 17/08: Tack för att du lagt upp detta Håkan. Det återkallar sköna minnen, vi var några ...

Per Magnusson 12/08: Hej Håkan, det skall bli spännande att följa din topplista gällande det bästa fr...

Tuffe Tom 24/07: Hej Håkan! Håller med om att Damn...kan vara höjdpunkten ihop med Hard Promis...

Mikael 18/06: Jag är helt enig med dig. Detta är Springsteens masterpiece! Helt oöverträffad i...

Lise-Lotte Andersson 12/06: Hej, Var på Bristol i Södertälje och såg Steve Gibbons kommer inte ihåg vilket ...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.