Blogginlägg

Idoldyrkan suspekt beteende?

Postad: 2001-06-11 10:27
Kategori: Krönikor

ENTUSIASMEN och allvaret är stort i hela ansiktet när Emily, 10, varje gång frågar pappa vem som är hans största idol. I ett liv som lämnat Barbie, dockan alltså, och "Bolibompa" bakom sig är idoler vissa dagar det största i livet och naturligtvis måste alla ha sina speciella, ouppnåeliga idoler. Även pappa. Idoler, avgudadyrkan och artister på en piedestal är ju en ren ungdomsaktivitet.
   Då man ännu lever i tron att artister, berömdheter och kändisar är några varelser som ej går att jämföras med vanligt folk eller ens är människor av samma kött och blod som vi andra. Själva idoldyrkandet är en övergående men viktig och nästan ofrånkomlig fas i en ung människas liv.Det vet jag själv när fyra drygt 20-åriga grabbar från Liverpool rusade in i den svartvita svenska teven hösten 1963 och plötsligt vände uppochned på en 11-årings liv.
   VAD JAG FÖRSTÅR av diskussionerna i flickrummet så utvecklas idoldyrkandet i samma takt som livet och bilderna över sängen skiftar ständigt utseende. Förutsättningarna i själva idoldyrkandet bygger väl på ständig förändring och ständigt nya namn.För att på något sätt inte göra dottern besviken så klämmer jag lite generellt fram namn som Beatles och Ulf Lundell och det möts med ett uppgivet stönande.
   I samma ögonblick stjäl hon med sig den nya Ted Gärdestad-samlingen och några minuter senare ekar allsången från hennes rum. Det har blivit svårare att hitta nya idoler. Att ha artister som är tio kanske tjugo år yngre som idoler gränsar väl till suspekt beteende. Men i en tidigare krönika i vår titulerade jag faktiskt kanadensaren Ron Sexsmith, 37, just idol utan att närmare tänka på det.
   Han är i egentlig mening inte min idol men har via sina skivor och konserter fått min gränslösa uppskattning som kvalificerar honom för en plats bland mina allra största favoriter. På flera sätt. När jag bestämde mig på 70-talet för att skaffa mig nya "idoler" föll jag för en brokig samling folk med spektakulära namn som Jupp, Gomm, Wreckless, Zevon och Tyla. Som alla hade gjort några all-time-favourites till skivor men också snabbt befann sig i utförsbacken både kommersiellt och kreativt.
Nästan alla blev under en tid av med skivkontrakt eller förpassades till rockbranschens bakgård. Men "idoler" har, liksom favoritlaget i fotboll (West Bromwich Albions), evigt liv även i motvind. Och just där i det kärva kommersiella klimatet passar Sexsmith för tillfället in perfekt. Han fick förra året sparken från sitt skivbolag och nya skivan "Blue boy" ges ut av ett litet indiebaserat skivbolag i Staterna och sprids över världen via lika små distributörer.
   TILL RÅGA PÅ ALLT verkar även Ron tvivla på sin egen skaparkraft och provar med hjälp av producenten Steve Earle på en mängd för honom obekväma musikstilar istället för att ägna sig åt innerliga ballader och mästerligt personliga sånger. Men så lätt överger man inte en favorit.
   Jag är ständigt på jakt på skivor med hans medverkan, Kyp Harness, Blair Packham, Neko Case med flera, och fick i dagarna från England Glenn Tillbrooks nya soloskiva, för övrigt en besvikelse, där Ron hjälpt till på en långtifrån magisk låt. För det är ju ofta så med ens genuina favoriter: Det blir aldrig så bra som ens fantasi målar upp i förhand. Men så är det väl också med idoler, de är himmelskt ouppnåeliga förebilder ända till den dag du träffar dom.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (442)
Feber (5)
Filmklipp (129)
Grupper (19)
Jul (70)
Konserter (232)
Krönikor (145)
Larm (20)
Listor (49)
Maxi12" (35)
Minns (132)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< Juni 2001 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Björn 16/10: Beklagar förlusten, dina fina ord sätter både ton och känsla på det liv som...

Peter 9/10: Mycket fina ord Håkan....

Mr D 7/10: Grym platta! ...

Johan S 5/10: Romano o Phillips, verkligen två kanonalbum Håkan!...

Per-Anders 3/10: Kommentar till Peter Wennös artikel. Bruce är den ende som kan göra det bätt...

Per Gotthardsson 15/09: Jag var där och precis som i artikeln var jag där för Jon Hiseman och Colosse...

Per-Anders Karlsson 12/09: Dock var Stockholm 88 hästlängder bättre än 85 från en som var både i Göt...

Per-Anders Karlsson 12/09: John Landau sade att den andra konserten i stockholm på Hovet var Springsteens ...

Anders Sundh 9/09: Hej Rätt datum för konserten i Konserthuset är fredag 20 nov 1975. Jag var s...

Per-Anders 5/09: Bästa konserterna i Sverige någonsin dessa 2 1988. Han utklasssade Ullevi spe...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.