Blogginlägg från 2020-05-06

INTERVJUER 74-94: Mats Ronander (1994)

Postad: 2020-05-06 07:56
Kategori: Intervjuer

JAG AVSLUTAR MIN LÅNGA SERIE MED gamla intervjuer på ett naturligt sätt med Mats Ronander, den artist som jag kanske har gjort flest intervjuer med. Sommaren 1994 stod han inför ett ganska ovanligt uppdrag, att kompa Graham Parker. Det gjorde att hans planerade semester fick flyttas framåt och förberedelser för nästa album som skulle följa upp succéskivan "Himlen gråter för Elmore James" (1992) fick skjutas på framtiden. Det dröjde faktiskt till 1996 innan Ronanders nästa skiva "Innanför staden" såg dagens ljus.
   1994 var det några år sedan Parker gav ut en skiva, albumet "Burning questions" (1992), men han hade, som jag skriver i texten nedan, material från många skivor att välja från.
   Intervjun med Mats var ett förmiddagsprojekt när jag nådde honom på telefon i Stockholm på onsdagen, 20 juni 1994, två dagar innan turnéstarten och konserten i Örebro.Den här intervjun publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 1/7 1994.

Spännande turnépremiär på Fake i Örebro
MATS RONANDER OCH "MR NICE GUY"


EFTER KORTA MEN INTENSIVT GIVANDE REPETITIONER är det dags för den udda konstellationen Mats Ronander/Graham Parker att ha turnépremiär. Det sker i kväll på restaurang Fake i Örebro, Mats forna hemstad.
   - Det ska bli en spännande kväll med mycket folk, säger Thomas Dahl på Fake där det också är premiär för en konsert i stort format.
   - Repetitionerna har varit lite stressiga men fungerat väldigt bra så allt ska säkert sitta perfekt, säger Mats Ronander på telefon från Stockholm.
   Mats berättar att han aldrig träffat Graham Parker tidigare men genom Ian Hunter och Mick Ronson, som han har gjort liknande turnéer tillsammans med, kommit i kontakt med mycket folk från New York där Graham sedan länge bor.
   - En kul, nice guy med mycket sympati, säger Mats om Graham som kom till Sverige på midsommarafton.
   Tillsammans med bandet Gone Fishing har de repeterat in ett tjugotal låtar men inte så många covers.
   - Det är en 50/50-grej med Grahams och mina låtar. "Back to schooldays", "Don't ask me questions" och liknande låtar men även nyare material.
   - Graham gillar faktiskt mina svenska låtar fast han har naturligtvis svårt med texterna.
   Jag pratar med Mats tidigt på förmiddagen (onsdag) men han är redan på väg till Café Opera...
   - Ja, skrattar han, vi ska faktiskt göra en oannonserad spelning där ikväll så det är soundcheck som gäller den här gången.
   Gone Fishing är ett svenskt band med rutinerade musiker som mest spelar covers på småskaliga ställen. Bandet leds egentligen av Kjell Segebrant som i sista stund dock är förhindrad att följa med på den tolv konserter långa Ronander/Parker-turnén.
   - Kjelle fick hoppa med på Lundell-turnén (premiär ikväll i Varberg) så jag fick i all hast tag i min danske gitarrist Henrik Tvede som nu följer med.
   Övriga medlemmar i Gone Fishing är Tommy Cassemar, bas, Johan Åkerfeldt, trummor, och Håkan Werner, keyboards.
   Mats Ronander solodebuterade redan 1981 och har sedan gjort sju album i eget namn, tre tillsammans med Lasse Wellander i Low Budget Blues Band och har genom åren gjort ett otal gästinhopp i andra band och bakom olika artister.
   Graham Parker har en ännu längre och omfångsrik karriär bakom sig.
   Han kom direkt från bensinmacken, där han jobbade, när han gjorde sitt första nu klassiska album "Howlin' wind" tillsammans med gruppen Rumour, ett raffinerat hopplock av musiker från den engelska pubrockvågen.
   Parker har sammanlagt 16 album bakom sig och gör fortfarande poprock av mycket hög kvalité fast den numera mediamässigt framförs i skymundan.
   Under sina storhetsdagar, i slutet på 70-talet, var Parker i Sverige ett par gånger men återkom tillfälligt också hösten 1991 och gjorde då en turné med Johan Wahlström Band förstärkt med den nu bortgångne Mick Ronson på gitarr. Bland annat spelade de i Örebro.
   Det var ursprungligen meningen att Mats Ronander skulle vara ledig i sommar för att förbereda nästa skiva i eget namn, uppföljaren till den mycket framgångsrika "Himlen gråter för Elmore James" (50 000 ex).
   - Ja, det blev i vanlig ordning ändrade planer och inte riktigt som jag från början hade tänkt mig. Och efter den här turnén ska jag till Danmark och jobba, producera bland annat.
   - Så det blir ledigt först i augusti då jag får vara hemma och jobba på nästa skiva som kommer först nästa år, avslutar Mats och berättar att dottern Gina Lee mår bra och fyllde ett år för några dagar sedan.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (521)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (171)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Maj 2020 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.