Blogginlägg från 2018-02-05

MAXI12" #15: DIRE STRAITS

Postad: 2018-02-05 07:55
Kategori: Maxi12"DIRE STRAITS
"ExtendeDancEPlay"
Twisting By The Pool
Two Young Lovers
If I Had You

(Vertigo, 1983)

NÄR SINGLAR SAKNAR KOPPLING TILL ALBUM blir det riktigt intressant. Numera är det mycket sällsynt att artister eller grupper släpper enskilda singlar som inte är producerade i samband med albuminspelningar och/eller ingår i marknadsföring inför kommande releaser. Och det var nästan lika sällsynt på 80-talet medan det exempelvis på det glada 60-talet nästan var tvärtom, varje singelrelease innehöll med väldigt få undantag unikt och exklusivt material.
   När det kommer till statistik eller att ge exempel på hur vanligt det var på 60-talet brukar jag hänvisa till Beatles samlade singelproduktion och kan presentera följande fakta: Under bandets knappt (bara!) åtta år på Parlophone gav Liverpoolkvartetten ut sammanlagt 22 singlar (med 44 låtar) av vilka 17 (34 låtar) innehöll singelexklusiva låtar. Sådan uppseendeväckande statistik kan knappast någon artist eller grupp, varken då eller nu, uppvisa.
   Därför blir jag så mycket mer entusiastisk när det i enstaka fall ändå händer och de exklusiva singellåtarna står helt allena och inte är del i ett större sammanhang. Därför känns dagens Dire Straits-singel som en udda fågel i en ofantlig svärm.
   Singeln, med den något svårlästa titeln med sin blandning av små och stora bokstäver, som Dire Straits överraskade sina fans med kom i januari 1983 när bandet egentligen befann sig på "Love Over Gold Tour" runt hela världen exklusive USA men just då tagit några månader paus. Singeln med de tre låtarna hade inte alls något musikaliskt eller soundmässigt gemensamt med "Love over gold"-albumet som hade släppts i september 1982.
   Dire Straits hade sedan sitt magnifika genombrott 1979 med en ganska jordnära, tajt svängig och koncentrerad rockmusik på några år musikaliskt utvecklats åt det pretentiösa hållet med långa solon i ännu längre låtar. På "Love over gold" nådde nog bandets ambitioner i det fallet vägs ände. Albumet innehöll blott fem låtar där kortaste låten var 5:50 och den längsta 14:17. Det forna pubrockbandet hade drabbats av den musikaliska motsvarigheten till elefantsjukan.
   Strax efter albumrelease, i september 1982, blev förmodligen Mark Knopfler medveten om diagnosen och ville snabbt stoppa sjukdomsförloppet. Plockade fram en gammal livefavoritlåt, "Twisting by the pool", skrev två nya låtar, bokade studio (Jam Studios) och under de tre första dagarna i oktober 1982 spelades de tre singellåtarna in.

REDAN 1980 KUNDE MAN KONSTATERA ATT Dire Straits forna kärnkvartett med sin jordnära repertoar höll på att spricka. När Knopflers bror David, kompgitarristen, meddelade sin avgång ersattes han av Hal Lindes, en gång gitarrist i det mer än mediokra rockbandet Darling. Samtidigt utökades bandet med Alan Clark, keyboards, och tog då ett musikaliskt steg mot ett vidlyftigare och mindre genuint rockigt sound.
   Strax efter inspelningarna till "Love over gold"-albumet 1982 var det dags för nästa medlemsbyte. Trummisen Pick Withers lämnade bandet för att ägna sig åt - jazz! Ersättare blev Terry Williams, en gång Rockpile-medlem som under ett drygt år spelat bakom Meatloaf. Williams hade knappt fått på sig svettbanden innan han befann sig i inspelningsstudion och "Twisting by the pool"-singeln blev hans-debut i bandet, knappt två månader innan den långa "Love Over Gold Tour" sparkade igång.
   Den samlande titeln på maxisingeln, bokstavsleken "ExtendedancEPlay", doftar modern dansmusik men är egentligen tvärtom. Musikaliskt är det back to the beginning, med tre korta och snärtiga låtar, med djupa rock'n'roll-rötter i arrangemangen. Titeln syftar i det här fallet till gammal rock'n'roll och buggtempot i "Twisting b y the pool" är tydligt. En låt som faktiskt fanns på Dire Straits liverepertoar redan 1979 och vid bandets första Sverigebesök, både i Lund och Stockholm, hörde jag bandet avsluta hela konserten med "Twisting by the pool" som sista extralåt.
   På "Love Over Gold Tour" fanns låten återigen i bandets livelåtlista liksom "Two young lovers" från samma maxisingel. Ännu en 50-tals-influerad låt där piano och saxofon (inlånade Mel Collins) gör arrangemanget till något som exempelvis format Refreshments hela karriär.
   "If I had you" hade ett mer typiskt Dire Straits-sound, med Knopflers gitarr i centrum, men är en enkel, anspråkslös och melodiöst simpel låt i halvfart långt från det pretentiösa som gjorde "Love over gold" till bandets dittills mest kommersiella skiva.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (520)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (172)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Februari 2018 >>
Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.