Blogginlägg

Staffan Hellstrand konsert

Postad: 2000-07-29 14:18
Kategori: Live-recensioner

Den här recensionen publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 29/7 2000.

KONSERT
STAFFAN HELLSTRAND
Brunnsfesten, Örebro 28/7 2000


Så var det dags för Staffan Hellstrand att för några dagar bryta sig ur den olycksaliga Karavan-turnén, som publikmässigt floppat rejält, och återkomma till Örebro. Där han visserligen uppträtt på några Slottsfestivaler tidigare men knappast har något stort publikfäste.
   Vilket blev bister verklighet även den här gången. Fast en av Sveriges stora låtskrivare, en något mindre person som soloartist, stod på stora scenen var det ofattbart tunt med folk.Utan några åthävor (ingen dans, ingen forcerad allsång eller modern styling) så lät Staffan det oerhört starka låtmaterialet tala.
   Med vårens hitsamling på skiva som grund blev det inte oväntat hög hitpotential på scenrepertoaren i går kväll. Men det handlade om smarta hits som i första hand inte smeker medhårs fast de ofta har oemotståndliga refränger.
   Vi bjöds på ett stort fång typiska Hellstrand-sånger, det finns ju en unik och personlig ådra av kontinuitet i allt han gör. Som blev till ett stort lapptäcke av obligatoriska "folkliga" låtar som "Lilla fågel blå" och "Bilder av dig" och nya klassiker som "Underbarn" och "Tala om".
   I den senare låten var det ljuvligt ljud i Fredrik Blanks E-bow-gitarr och avslutningen med alla gitarrer var mäktigt och stort. Men det blev inga djupdykningar i den obskyra SH-katalogen den här gången. Sommarens fotbollslåt "Explodera", som känns lite malplacerad efter fiaskot i fotbolls-EM, har nog ett längre liv än en säsong för på scen fick den en helt annan tyngd och överträffade stort den bleka skivversionen.
   Och allt framfördes med en sammanbiten min och rutinerad säkerhet. Utom när Dogge från Latin Kings kom in och förhöjde "Var kommer du ifrån?" och det brände till ordentligt. Inget ont sagt om kompbandets visuella begränsning, coole gitarristen Hasse Östlund stod ofta som fastvuxen i scengolvet, men de har fått sin plats i Hellstrands komp av musikaliska skäl och inte showmannamässiga.
   Men vänsterhänte gitarristen Fredrik Blank är en i sammanhanget energispruta och alltid lika rolig att uppleva live. Och just gitarristerna har ju en viktig del i Hellstrands sound där Neil Young är husgud bland alla högljudda riff. Men där det ständigt också finns, mer eller mindre tydligt, melodi och målmedvetenhet i varje sidospår. På en Hellstrand-konsert är innehållet, med alla dessa kanonlåtar, mycket bättre än helheten som när allt ska analyseras, inklusive inramning och stämning, får ett klart godkänt men inte suveränt betyg.

Staffan Hellstrands låtar:
Du går aldrig ensam
??Klockan slår sju....
Underbarn
Högre mark
Stackars mig
Historien om Pascha Jim
Tala om
Bilder av dig
Din mästares röst
Fanfar
Var kommer du ifrån?
Explodera

Extralåt
??

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (437)
Feber (5)
Filmklipp (129)
Grupper (19)
Jul (70)
Konserter (231)
Krönikor (136)
Larm (20)
Listor (49)
Maxi12" (35)
Minns (128)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< Juli 2000 >>
Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Björn Stein 4/07: Även Nisse klädde sig en Stones tisha, Some girls......

Björn Stein 7/06: Ferne är legend från gruppen Risken Finns, då med en annan legend Gunnar Dani...

Silja 7/06: Bilden på Richard och Andi. En meter???...

Björn Stein 6/06: Jag såg Lars Winnerbäck, innan jag läste under bilden......

Tommy Mannfolk 31/05: Har Cantona Albumet, frågan är vilket av alla dessa lag är Ians lag? ...

Jan Arne Martin Lennell 26/05: Alltid lär man sig något nytt! Läser denna artikel och upptäcker till min f...

Kjell J 19/05: Verkligen trist att höra, lärde om Moon Martin via Lennart P, när det begav s...

Lennart Grönfelt 15/05: Fick liveskivan av en kompis 70 som inte tyckte den va något att ha, gick hem o...

Lars Thorstenson 14/05: Hamnade här efter jag hört att Moon tragiskt nog nyligen gått bort. Denna sor...

Jan Lennell 12/05: Fantastiskt album! En av de bättre låtarna tycker jag även är gospelrökaren...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.