Blogginlägg

Undervärdera aldrig baksidan!

Postad: 2016-05-17 07:50
Kategori: Blogg



IGÅR PUBLICERADE JAG FINALARTIKELN I KATEGORIN om mina 60-talsfavoriter, en följetong om decenniets bästa singelartister. The Beatles var inte oväntat nummer ett och det tog mig många veckor att sätta ihop den artikeln. Dels för att singlarna var många, övervägande fantastiskt starka och nästan genomgående historiska och stora popögonblick som knappt går att rangordna på ett rättvist sätt. Jag gjorde dock ett försök och är väl tillfredsställd med det men konkurrensen var mördande. Urval och rangordning har lämnat mig sömnlös många nätter under våren.
   Vad som däremot har gnuggat mitt samvete ännu mer är att många, fantastiskt många Beatles-singlar, har haft så kallade dubbel-a-sidor med starka personliga låtar på singelns båda sidor. Kollar man närmare på matrisnumren på varje singeletikett förstår jag att Beatles-medlemmarna, medarbetare och skivbolag redan vid utgivningen var villrådiga och inte visste vilken låt som skulle prioriteras eller vilken singellåt som skulle bli favorit hos skivlyssnarna.
   Med start från den officiella listnoterade dubbel-a-sida-singeln "We can work it out"/"Day tripper" (1965) kom det ytterligare Beatles-singlar med två utomordentligt starka låtar på båda sidor. På singlar som "Penny Lane"/"Strawberry fields forever" (1967), "Hello, goodbye"/"I am the walrus" (1967) och "Something"/"Come together" (1969) är det omöjligt att välja huvudlåt.
   Sedan finns det givetvis många kommersiellt logiska a- och b-sidor på singlarna från Beatles 60-tal. Låtar som på baksidan av en Beatles-singel hamnade lite i skymundan men som ofta inte var så mycket sämre eller mindre intressanta för det.
   Därför tänkte jag från nästa vecka och under sommarveckorna lite anspråkslöst ägna uppmärksamhet åt låtarna som hamnade på pophistoriens skuggsida. Av Beatles 23 officiellt utgivna singlar i England har jag valt ut 11 kronologiska singel-b-sidor utan att rangordna dem. Lite text om historien bakom låtarna, fakta runt inspelningarna plus en YouTube-länk som kommer göra sommaren 2016 till en sommar i Beatles tecken. Runt 50 år för sent.
   Håkans Pop analyserar alltså backspegeln på nytt och låter Beatles bli fokus elva veckor framöver med start på måndag.
   Med risk att göra sidan lite seg och trött i sommar kommer jag även att lägga ut lite udda Beatles-klipp från en tid när det begav sig. Håkans Pop tar inte helt sommarledigt. Jag kommer under sommaren även att tipsa om läsvärda internetsidor och underbart intressanta krönikor som jag har sprungit på genom åren. Sedan tänkte jag i sommar ägna lite djupare uppmärksamhet, med musikaliska illustrationer, åt vårens alla tragiska dödsfall i musikbranschen. Börjar imorgon med Olle Ljungström.

I ÖVRIGT LADDAR JAG FÖR HÖSTEN på Håkans Pop där jag under nästa säsong kommer att koncentrera mig på VHS och DVD med musik. Bredvid den sedvanliga kategorin med gamla konsertrecensioner, från 80-talet, kommer jag att syna mina späckade vinylhyllor och rent slumpmässigt plocka fram intressanta skivor som står och gömmer sig bland alla gamla skivor.

Tack för den här säsongen, hoppas alla kan hänga med i sommar på en avslappnande resa runt Beatles-b-sidor, och efter några sköna veckors vila är Håkans Pop tillbaka i rutinerna med nya tag i mitten på augusti.

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Maj 2016 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.