Blogginlägg

Larm #14: sommaren 1981

Postad: 2015-03-09 07:58
Kategori: Larm1. ROXY MUSIC
2. LENNART PERSSONS Feber
3. Chiswick diskografi
4. Tro, hopp och STAPLE SINGERS
5. Stiff BUY 1 - 100
6. BLACK UHURU Africa Inna Jamdown
7. Mats Gustavsson Singelkrönika
8. Lost in the blåst
9. Serie: Arnold Banan
10. KEVIN AYERS
11. "Ännu mera blues"
12. Skivrecensioner
13. I tryck
14. Serie: Arnold Banan
15. KAI MARTIN & STICK: "Det löser sig alltid"
16. Country

OJ, LARM ÖVERRASKAR. #14 dyker upp på helt utlovad utgivningstid, dessutom tjockare (68 sidor!) än vanligt. Men överraskningarna i tidningen är mer än så. Lennart Persson, som för två nummer sedan meddelade sitt avhopp som chefredaktör, avslöjar på sidan 13 att han har ett helt nytt tidningsprojekt på gång, Feber.
   Han förklarar inte bara varför han startar en ny tidning, Larm hade blivit alldeles "för stort, ohanterligt och betungande", och vill nu göra en tidning med "entusiasm och glädje" med en begränsad upplaga (max 1500 ex) som inte går att prenumerera på för att på det viset slippa tungrodd administration. Lennart utlovar två nummer om året och med vårt facit i hand 2014 vet vi hur det gick med den ambitionen. Men mer om Feber-tidningen när jag om några nummer avslutar mina Larm-genomgångar.
   Av naturliga skäl är Lennart P:s bidrag till Larm #14 högst begränsade. Han står fortfarande med i redaktionsrutan men har i det aktuella Larm-numret bara skrivit en kort fanzinerecension av amerikanska Kicks och ett Lost in the blåst-tips om Al Anderson.
   Lennarts roll i Larm har i viss mån övertagits av Mats Gustavsson som debuterar med en singelkrönika över fyra sidor. Massor av singlar recenseras och förutom den osorterade inledningen har han delat upp skivorna i kategorierna rockabilly, new romantic och svenskt. Singelsidorna avslutas med avdelningen "Rekommenderas" där Mats har listat ett antal singlar utan kommentarer som exempelvis Yoko Onos "Walking on thin ice", Holly and the Italians "Youth coup", Pretenders "Message of love" och U2:s "I will follow".
   Även bland albumrecensionerna har Mats tagit över skivorna med artister som Lennart tidigare lagt vantarna på. Som exempelvis Fabulous Thunderbirds, dB's och The Cramps. Men NRBQ:s "Tiddlywinks" recenseras av Per Hägred. Till saken hör lite lustigt att både Mats och Per 1984 bildar ett eget rockband, Hidden Charms...
   Mats Gustavsson har också skrivit den inledande diskografiartikeln om Roxy Music efter den typiska Larm-mallen med skivomslag, skivnummer och utgivningsmånad. Mycket detaljerat och snyggt.

DE RENA DISKOGRAFIERNA HAR FÅTT ett utökat utrymme i Larm och skivorna från de båda numera legendariska engelska skivbolagen Stiff och Chiswick får en total redovisning. På Stiff är det de hundra första singelreleaserna i BUY-serien som står i fokus. Fast egentligen är det bara 96 singlar eftersom BUY 35, 37, 57 och 96 aldrig gavs ut. Artist för artist redovisas med en liten presentation och det visar sig att det är Lene Lovich, Wreckless Eric och Ian Dury som har givit ut flest singlar på Stiff, sju vardera.
   Chiswicks utgivning hade fram till maj 1981 varit ett mer omfattande skivbolag än Stiff men Kim Holm och Lennart Persson har ändå listat bolagets samtliga singlar och album i många olika nummerserier. Även promoutgivningen redovisas. Inga kommentarer och inga releasedatum men det är en imponerande redovisning av ett skivbolags totala utgivning.
   Som ni kan se på Larm-omslaget ovan är det Staple Singers som är tidningens huvudnummer. Från sidorna 21 till 29 berättar Kalle Oldby och Staffan Solding hela historien om den klassiska gospelgruppen och allt man behöver veta om deras skivor. Här berättar Solding lite mer om Staple Singers.
   Reggaekännaren Jörgen Stålbrand berättar historien om den klassiska reggaegruppen Black Uhuru med aktuell diskografi. Personligen är jag mer intresserad av Kevin Ayers vars historia Patrick Hellerström har följt från Soft Machine till en omfattande soloproduktion.
   Lost in the blåst-avdelningen, som jag nämnde ovan, har svällt till två uppslag med många intressanta tips på gamla skivor med bland annat Electric Prunes, The Artwoods, Raspberries, American Spring och live-10"-dubbeln "Christmas at the Patti" med bland annat Ducks Deluxe, Man och Dave Edmunds.
   Även sidorna om fanzines och musikböcker, I Tryck, har utökats. Där kan man läsa om det amerikanska fanzinet Kicks och böcker om Bob Dylan, Elvis Presley och Dirk Hamilton men också om min absoluta favorit i kategorin musikuppslagsböcker, Pete Frames Rock Family Trees.
   Staffan Soldings "Ännu mera Blues"-krönika är tillbaka i Larm och där försöker han titta framåt mot nya bluesartister och tycker att namnen Robert Cray, Rockin' Dopsie och Lynn White står för det nya och lovande.
   Den svenska rockgruppen Kai Martin & Stick från Göteborg är något helt annat, modernt och aktuellt och presenteras i en spontan intervju på en svart helsida.
   Gunnar Holmlunds Country-vinjett, som introducerades i förra numret, finns kvar i Larm. Här kryssar han förbi aktuella skivor med namn som The Fallen Angels (liveskiva med Gram Parsons gamla grupp), Joe Sun, Gary P Nunn, Flatlanders, Butch Hancock, Joe Ely och Johnny Cash.
   Jag har sparat det bästa till sist, Larm-numrets mest unika detalj. Seriefiguren Arnold Banan gör stor entré på två helsidor, författad och ritad av någon Nils Pitt som är Nisse Hellbergs alter ego. Bara något år efter Wilmer X:s skivdebut är det premiär för Hellbergs första serie om den missförstådde Arnold Banan. Han presenteras som en vanlig svensk kille som älskar rock'n'roll till grannarnas förtvivlan. Fortsättning lär följa.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (521)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (171)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Mars 2015 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.