Blogginlägg

Konsertplatser i Örebro

Postad: 2013-12-10 10:16
Kategori: Blogg

I lördags var det premiär för mig, och även alla andra åhörare, för en ny och annorlunda konsertlokal i Örebro. I den privata lokalen på Närke Kulturbryggeri bjöds det på levande musik med den mer än legendariske Kenny Håkansson i duo med den än mer legendariske Bill Öhrström. Bryggeriet har nyligen förvärvat lokalen, som tidigare var tillhåll för en squaredansklubb, och jag ska inte påstå att det var en fantastiskt spännande miljö men det kan bli. Planer finns för arrangemang av olika slag.
   Premiärlokalen fick mig att tänka tillbaka på alla vanliga och ovanliga konsertlokaler, inomhus och utomhus, som jag genom alla år besökt i den här staden. När jag räknade efter och strukturerade upp allt, det tog en halv förmiddag, kom jag fram till den fantastiska siffran 75.
   Jag har alltså under drygt 40 år besökt 75 olika konsertplatser i Örebro. Då har jag dessutom inte räknat restauranger och andra lokaler som genom åren bytt namn flera gånger. Som exempelvis gamla Folkets Hus på Järnvägsgatan som i min konsertlista finns omnämnda som Café Oscar, Gamla Folkets Hus, Folkets Hus och numera Kulturhuset.
   Eller det gamla klassiska Prisma vid Oskarsparken som kallat sig både Klaras, The Buddy Holly Bar och numera Noise. Samma sak med Ritz (ett restaurangnamn som "stals" till ett flashigare ställe i gamla Badhuset), som startade på 80-talet vid Stortorget och senare blev känt som både Scruffy Murphy och Kellys.
   Mina konsertupplevelser på 70-talet inleddes i väldigt konventionella lokaler som Konserthuset och Idrottshuset men också i Brunnsparken, utomhus, i teatern eller på Regnbågen. Till de mer eller mindre ospännande konsertplatserna har jag under åren lagt till Idrottshuset, Club 700, Hjalmar Bergman-Teatern, Vinterstadion (både utomhus och inne i Ishallen), Örebro-Mässan, Teaterladan i Wadköping, Eyravallen, Conventums båda stora lokaler och även stadens olika torg, Järntorget, Stallbacken, Stortorget och Våghustorget.
   Den dominerande kategorin i min uppräkning av lokaler har givetvis varit på alla restauranger jag genom åren har besökt för att uppleva konserter. Det började på det klassiska Prisma med historiska konserter med bland annat Ulf Lundell, Ted Gärdestad och Pugh Rogefeldt. Fortsatte på 80-talet med Lord Nelson, i Hotell Continental-huset mitt emot järnvägsstationen, och sedan Strömpis, Renés, ovan nämnda Ritz och Frimis.
   Skaran av restauranger som värdar för konserter exploderade på 90- och 00-talet med Fake, Palladium (Svensson & Co/K5/Backstage), Gamla Röda Kvarn, Loftet, Freden, Babar (Cadillac Bar), El Sombrero, P2 (Virus), Mono, Stereo (Udda/Mitt Andra Hem/Ivy Bar & Grill), Olivers, Down Town, Satin och Harrys.
   De senaste årens Live At Heart-festival har ju också utökat antalet restauranger/kaféer med namn som Café Deed, Teaterkaféet, Stadsträdgården/Växthuset, Kungsgatan 1, Soleo, East West Sushi, Stora Örebro, Level Bar & Kök, Rosengrens Skafferi och nu senast Örebro Saluhall.
   Live At Heart-generalen Anders Damberg har ju under senare år också introducerat hotell som konsertplats, Clarion Hotel och Scandic Grand Hotel, men redan 1977 såg jag faktiskt The Clash på Stora Hotellet.
   Även på skolor har jag sett konsertarrangemang. Från Virginska Skolan (numera Karl Johan-skolan), Karolinska Skolan till Högskolan (senare Universitetet).
   Bland Örebros mest legendariska klubbar för levande musik har jag naturligtvis också besökt Rockmagasinet (tidigare Huset) och Power House.
   Men jag har också upplevt konserter i mer inoffiociella, anspråkslösa och nästan privata sammanhang i stadens olika kvarter, på Köpmangatan och på gårdar på Lagmansgatan, Prinsgatan, Brf Räven och Skolgatan.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (419)
Feber (5)
Filmklipp (129)
Grupper (16)
Jul (54)
Konserter (222)
Krönikor (136)
Larm (20)
Listor (47)
Maxi12" (35)
Minns (113)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< December 2013 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Björn 14/08: Tack Håkan! En kulturgärning för alla, inte bara för vi som älskar Magnus väldig...

Valbobo 13/08: Ett lite märkligt sammanträffande är att de tre låtar du nämner som djupt person...

Johan S 8/08: Aah, detta är verkligen en gammal favorit. Pubrockpärla! Tycker också Gomm sl...

Jan Lennell 28/07: Petitess, men ändå för ordningens skull; 20 juni ska vara 20 JULi :). Tack för e...

Mats 26/07: Detta är en av 70-talets absolut viktigaste plattor för mig. Såg Tyla Gang på Ho...

TuffeTom 8/07: Beklagar Johan S. Jag missade ditt inlägg. Blev ju en kopia av det du redan s...

TuffeTom 8/07: Håller med om att debuten som soloartist var mycket bra. Men möjligen har du m...

Hans Schönning 4/07: Borde förstått det. Dina texter är alltid underhållande. Vi är ganska svältfödda...

Hans Schönning 3/07: Första Young-albumet kom 1969 och sålunda 50 år sedan. Inte 40 som du felatigt s...

Johan S 1/07: Hmm, måste nog protestera lite mot slutstycket. Henley har ju inte gjort så mång...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.