Blogginlägg

Tributes: CSN&Y

Postad: 2013-12-06 07:50
Kategori: Tribute-skivor"Music Is Love" (Route 61/Hemifrån, 2012)

Dubbel-cd:n "Music is love", ursprungligen en låt från David Crosbys soloalbum "If I could only remember my name" och ett exklusivt låtskrivarsamarbete mellan Graham Nash, Neil Young och David Crosby, har undertiteln "A Singer-Songwriters' Tribute to the Music of CSN&Y". Samlingen innehåller just kärleksfulla covers av låtar både från deras gemensamma produktion plus solomaterial.
   Förutom två återföreningsalbum, "American dream" (1988) och "Looking forward" (1999), gjorde den här legendariska kvartetten David Crosby, Stephen Stills, Graham Nash & Neil Young bara ett studioalbum, ”Déjà vu”, tillsammans under sin korta officiella existens. Men från ett otal soloalbum och många duettskivor finns det obegränsat med material att välja från. Och urvalet på de här 27 låtarna är tveklöst obegränsat då även gamla spår från Buffalo Springfield- och Byrds-repertoaren ingår.   
   Tributen är ett europeiskt initiativ men som författaren Dave Zimmer, har skrivit boken "Crosby, Stills & Nash: The biography", konstaterar är låtarna inspelade i både Kalifornien, Texas, New York, Dublin, Liverpool och Australien.
   Informativt, väldokumenterat och tjockt cd-häfte ökar värdet på denna tribute-skiva.


"Music is love" är kanske innehållsmässigt, alla låtarna, den starkaste tributesamlingen jag har skrivit om. Det är ju inte bara en grupp utan också fyra kvalificerade soloartister som står i centrum för urvalet av material. Sedan kanske artistskaran som tolkar låtarna totalt sett kunde tillhört en genomgående högre division. Men å andra sidan finns det plats för spännande nykomlingar och intressanta överraskningar.
   Första artist som imponerar är dock mycket rutinerade 73-åriga Judy Collins som gör "Helplessly hoping" av Stephen Stills som vid originalproduktionen av den här låten var pojkvän med Judy. Han skrev ju också "Suite: Judy blue eyes" om henne. Här sjunger hon makalöst vackert och det flerstämmiga nästan, men bara nästan, tangerar CSN-originalet.
   De två skivorna innehåller övervägande akustiska och dämpade tolkningar men ändå genomarbetade och ambitiösa versioner. Inte så många trummisar inblandade, desto fler akustiska gitarrer. Steve Wynns "Triad", som har både rundgång, dist och allmänt stök, är ett uppseendeväckande undantag. Inspelad i en bagelshop på norra Manhattan.
   "Guinnevere" är ett annat röststarkt bidrag som samlat Karla Bonoff, Wendy Waldman, John Cowan och den polska stjärnan Mietek Szcześniak i samma studio för att tolka Crosbys äventyrligt flyktiga sång.
   För att fortsätta rösttemat har Eileen Rose en märklig men fascinerande stämma som gör Graham Nashs "Just a song before I go" i ett nytt spännande arrangemang till en av samlingens bästa. Kvartetten Venice, fyra bröder Lennon, upprepar nästan accapellaversionen av "After the goldrush" som engelska Prelude fick en hit med 1974.
   Andra mycket bra bidrag är Carrie Rodriguez nyarrangerade tolkning av "Cortez the killer". Har gjort om låten från en monumental rocklåt till en välsjungen, lågmäld och kort (3:52) sång. Men gitarristen Hans Holzen gör sitt bästa för att återanvända Neil Youngs taggtrådsliknande gitarr-solo. Även Bocephus King har gjort en personlig och fri tolkning av Neils tidiga klassiker "Down By The River".
   Några duetter på slutet tillhör också det mer intressanta. "Southern Cross" med Michael McDermott & Heather Horton har en påträngande mansröst mot den vackra kvinnostämman. Och ibland räcker det att det är en tjej som sjunger en Neil Young-låt, Renée Safiers underbara "Thrasher".

Innehåller:
CD 1
01. For What It's Worth (Ron LaSalle)
02. Triad (Steve Wynn)
03. Helplessly Hoping (Judy Collins)
04. Lady Of The Island (Liam Ó Maonlaí)
05. Bluebird (Sugarcane Jane)
06. Birds (Elliott Murphy)
07. Guinnevere (Bonoff, Cowan, Szcześniak & Waldman)
08. You Don't Have To Cry (Sonny Mone)
09. Down By The River (Bocephus King)
10. Love The One You're With (Jennifer Stills)
11. After The Gold Rush (Venice)
12. Teach Your Children (Sadie Jemmett)
13. Fallen Eagle (The Coal Porters)

CD 2
01. Rockin' In The Free World (Willie Nile)
02. It Doesn't Matter (Cindy Lee Berryhill)
03. Out On The Weekend (Clarence Bucaro)
04. Hey You (Looking At The Moon) (Neal Casal)
05. Cortez The Killer (Carrie Rodriguez)
06. Bittersweet (Marcus Eaton)
07. Just A Song Before I Go (Eileen Rose & The Legendary Rich Gilbert)
08. Long May You Run (Nick Barker)
09. Southern Cross (Michael McDermott & Heather Horton)
10. Thrasher (Andy Hill & Renée Safier)
11. Wasted On The Way (Louis Ledford)
12. Tracks In The Dust (Mary Lee's Corvette)
13. I'll Be There For You (Jenai Huff)
14. Music Is Love (Ian McNabb)

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (462)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (76)
Konserter (234)
Krönikor (171)
Larm (20)
Listor (50)
Maxi12" (35)
Minns (144)
Örebro (46)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< December 2013 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Mikael Bodin 15/10: Tack för en väldigt fin beskrivning av albumet som jag personligen håller vä...

Björn 11/10: Vill lyfta fram denna, Drive All Night, klipp från - Göteborg, 2008. Som lite ...

Jan Arne Martin Lennell 10/10: Plats 82! Håkan, är det möjligt? Detta är ju ett av tidernas allra bästa al...

AMK 21/09: Hej! Vet du hur man kan få tag i att lyssna på Collapse nu för tiden? MVH...

Mikael Bodin 15/09: Som Petty sa (fritt översatt): "När vi är borta finns låtarna kvar, därför...

Jan Arne Martin Lennell 12/09: Tack för bra tips! James McMurtry (har "Too long in the wasteland") och Kate Ta...

Jan Arne Martin Lennell 12/09: Finns inte så mycket att invända i din recension. Ett av hans bätttre, men de...

Jan Arne Martin Lennell 2/09: Tack för att Maria kom med! En av mina absoluta favoritsångerskor. Har allt me...

Jan Arne Martin Lennell 28/08: Klockren analys. Underbar platta som också finns i min hylla."Airport" är ju b...

Silja 27/08: Varför inget här om Charlie Watts?...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.