Blogginlägg

"Live at Rockpalast"

Postad: 2013-06-25 18:14
Kategori: Skiv-recensioner



MICKEY JUPP
Live at Rockpalast
(Repertoire)


Ja, det känns som jag har skrivit det tidigare någon gång under de senaste åren men jag gör det igen: Mickey Jupp är mer aktuell nu än han någonsin har varit. I våras släpptes den sedan lång tid efterlängtade återutgivningen av "Shampoo haircut and shave", nästan samtidigt släppte Jupp själv ytterligare en demosamling, "Naughty boy", och för några veckor sedan kom den legendariska konserten från tyska Rockpalast 1979 på både cd och dvd.
   Lägg därtill Jupps regelbundna konserter tillsammans med sin gamle Legend-kollega och gitarrist Mo Witham på de lokala pubarna i Cumbria där han nu har bott sedan 30 år tillbaka.
   Den imponerande raden av årets skivnyheter toppas i höst, september/oktober, av en fullspäckad Mickey Jupp-box som utlovas bli en sällsynt karriärsammanfattande historia med både officiella spår, demolåtar och exklusiva nyheter.
   Men just nu har jag sedan några dagar tillbaka koncentrerat mig på liveutgåvan av Mickey Jupps Rockpalast-spelning från 17 december 1979. Ett sedvanligt genomarbetat Repertoire-projekt med konserten både på dvd och cd, med identiskt innehåll, plus välskriven information om Jupp i allmänhet och konserten i synnerhet.
   Rockpalast, med den klassiska ljusblåa neonlogotypen, var ju på 70- och 80-talet en institution när det gällde liverock på tv. Sändningar som pågick halva natten även i Sverige där två-tre artister eller band fick utrymme att framföra hela konserter. Jag minns inte att jag någonsin fick uppleva Mickey Jupp live där men bevisligen uppträdde han där 1979, ett lysande framträdande.
   Efter Be Stiff-turnén hösten 1978 valde Jupp att avbryta samarbetet med både sitt kompband, Stiff Records och sin egen liveverksamhet. En av många självvalda pauser i Jupps långa konsertkarriär fick alltså en något överraskande comeback i Tyskland i december 1979.
   Jupp hade vid tillfället skivkontrakt med Chrysalis, några månader tidigare hade han givit ut det Lol Creme/Kevin Godley-producerade albumet "Long distance romancer". En ren studioprodukt där det före detta 10cc-teamet bäddade in Jupp och hans låtar i körer, modifierade instrument och omotiverade arrangemang. I november släpptes "You made a fool out of me", från albumet, på singel och jämfört med den version han här framför är det som natt och dag. Från seg, långsam och tungfotad på skiva till underbart fräsch, svängig och klassisk pianorock på scen.
   Det är just bakom pianot som Jupp når sina höjdpunkter på den här tv-konserten. Från "Switchboard Susan" till "You know what I mean" äger han scenen både som sångare, pianist och låtskrivare. Det kanske inte är den mest klassiska upplagan av kompband som han omger sig med här men har trots allt på många händer både dignitet och skicklighet. Ny gitarrist är Ian Duck (som fått tilltalsnamnet "Chuck") från bandet Hookfoot och på bas och trummor återfinns en av Englands mest stabila kompsektioner med genuina rötter i folkrocken, Pat Donaldson respektive Dave Mattacks. Spelar här blues och rock med samma anspråkslösa självklarhet.
   Saxofonisten Frank Mead, som ibland tar över den instrumentala solistrollen på sin altsax, spelar ibland också munspel och är en gammal Jupp-kontakt sedan hans legendariska storband, där både blås och kör ingick, runt 1975-76.
   Liverepertoaren 1979, se nedan, är en skön blandning av aktuella låtar, några "Juppanese"-spår, antika Legend-låtar och inte oväntat några rock'n'roll-klassiker och bluescovers bland extralåtarna. I rättvisans namn borde kanske Chuck Berry och "Sweet little rock'n'roller" fått credit på Larry Williams "Bony Maronie" ty Jupp kommer ganska handgripligen in på just den låten under några strofer.

Skivans innehåll:
Cheque Book
Guitar Picking Slim
Switchboard Susan
Brother Doctor Sister Nurse
You Made A Fool Out Of Me
Short List
You'll Never Get Me Up In One Of Those
St James Infirmary
You Know What I Mean
Memphis Tennessee
Coming Home (To Dust My Broom At The Crossroads)
Hole In My Pocket
Bony Maronie
Kansas City



/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Juni 2013 >>
Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.