Blogginlägg

Skivor ska köpas anonymt på internet

Postad: 2006-11-27 21:10 (ursprungligen publicerad på kollegiet.nu)
Kategori: Krönikor

Jag är en, vad man populärt kallar, musikfanatiker. Och skivsamlare. Det kan tyckas vara två hobbies som hör ihop eller åtminstone är två grenar på samma träd. Men i mitt fall är skivsamlarintresset fullt av frustrerande och ekonomiskt betungande ögonblick. Med långtifrån enbart musikaliska höjdpunkter.
   Som Beatles-fantast, sedan barnsben, har jag samlat på alla skivor med minsta möjliga samhörighet till de ursprungliga fyra medlemmarna i Liverpool-kvartetten. Det har naturligtvis i många fall gjort att jag upptäckt en massa bra musik och intressanta artister som jag annars aldrig fått upp ögonen (och öronen) för.

Men det finns alltså en baksida på den här hängivna sysselsättningen. Alla skivor som jag köper som jag maximalt spelar en enda gång innan de snabbt och anonymt försvinner in i skivhyllan för att bara stå där och samla damm.
   Jag tänker närmast på all indisk musik som George Harrison hade ett eller annat finger med i spelet. Sitarmästaren Ravi Shankars oändligt långa ragor exempelvis.
   Så finns där alla Paul McCartneys sidoprojekt inom den klassiska musiken eller när han i karriärens början skrev musik till både jazzartisten Chris Barber och bleckblåsarna i Black Dyke Mills Band.

Jag har alltså med hjälp av mitt rabiata intresse till och från under åren hamnat tämligen snett rent musikaliskt. Bland både barnskivor (Bunbury Tails), humor (Monty Python, Cheech & Chong) och soul (Hall & Oates).
   Det här är inget jag pratat högt om eller nämnt i stora folksamlingar så det blir alltid lite förödmjukande när det helt oplanerat kommer på tal i något sammanhang.
   Som senast när jag var i Stockholm och efter en obligatorisk skivbörsrunda i Vasastan kommer in till city igen och träffar min vän Thomas, som jag ofta sammanstrålar med vid Stockholmsbesöken, och han i vanlig ordning vill syna skivinköpen och upptäcker ännu en John Lennon-samling, Jerry Lee Lewis senaste stjärnspäckade skiva ”Last man standing” och höstens Tony Bennett-skiva i den starkt orangefärgade skivpåsen.

- Jerry Lee-skivan är väl helt okej (Thomas gillar gammalgammal rock’n’roll) men har du inte Lennons alla låtar tidigare? Och Tony Bennett? Öaah?
   Då måste jag alltså förklara mig:
   - Ja, du förstår. Ringo Starr är ju med på ett spår på Jerry Lee-skivan. Och Lennon-samlingen ”The US vs John Lennon”, som också är soundtrack till den amerikanska dokumentärfilmen om Johns liv som antikrigsaktivist, har en outgiven liveversion av ”Attica state” (från 1971) och Tony Bennett-skivan ”Duets” har en Paul McCartney-duett som jag inte får missa.

Jag har känt Thomas i över 20 år så han är van men jag kan ändå ana tvivlet och hopplösheten bakom glasögonen när han lätt skakar på huvudet och siktar in sig på den nya Refreshments-samlingen som jag köpt åt honom för 130 kronor i en av skivbörsarna vi passerade.
   För att mildra plågorna lite så nämnde jag aldrig att jag i en annan påse hade Paul McCartneys nya klassiska skiva ”Ecce Cor Meum”. Och en skiva som kom i höstas med jazzfunkfantomerna George Benson och Al Jarreau tänker jag nog aldrig erkänna offentligt. McCartney gör nämligen ett av sin karriärs sämsta beslut när han bestämmer sig för att sjunga på duons version av ”Bring it on home to me”. Funderar på att beställa skivan anonymt på Internet någonstans.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (488)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (77)
Konserter (238)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (54)
Maxi12" (35)
Minns (158)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< November 2006 >>
Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Claes Janson 20/03: Hej Håkan! Kul att läsa om Baltik. Jag ska snart ta farväl av min 4 år äld...

Silja 13/02: Lokalhistoria är kraftigt underskattat. Mera sånt!...

Silja 13/02: Kul!...

Silja 10/02: Det var värst! Imponerande berättelse om all musik som du har fått uppleva i ...

Johan S 9/02: Det var inte illa! Ett helt liv i musikens tjänst! Bra jobbat Håkan!...

Christer 8/02: En sån där konsert som jag ångrar att jag inte gick in på, speciellt efter j...

Rikard Bengtsson 22/01: Dubbelgura-bilden är ju från Domino 1978. Den sista bilden på Lowe kan vara f...

Björn 24/12: Små marginaler, men den här är i topp år 2000 med The United States Air Forc...

Björn 23/12: Merry Jul o Gott Nytt År, tack för ännu ett år med ypperlig journalistik och...

Claus Stenhøj 24/10: "Bucket T" endast i Sverige? Se her: https://www.discogs.com/release/3904137-Th...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.