Blogginlägg

Tributes: Bruce Springsteen

Postad: 2009-06-03 07:50
Kategori: Tribute-skivor


”Badlands” (SubPop, 2000)
Undertiteln är ”A tribute to Bruce Springsteen’s Nebraska” och trots titeln, ”Badlands” är en låt från ”Darkness on the edge of town”, så är skivan en låt-för-låt-tolkning av Springsteens 1982-skiva. En underhållande omslagstext av Seattle-författaren Robert Santelli. Däremot inga uppgifter om inspelningarna och artisterna får inte chansen att säga sitt.

Den här skivan och låtordningen, en upprepning av ”Nebraska”, är ingen musikalisk repris av originalet. Här förekommer både suggestiva, lugna arrangemang och elektroniska och rockiga tolkningar. Med tanke på originalets lätt monotona och begränsade sound, men låtmässigt många höjdpunkter, finns det naturligtvis massor med kreativt att sätta tänderna i. Och det känns som ambitionen har funnits just där. Jag räknar till hela sju riktigt spännande spår.
   Hank III gör ren och skär country, med fiol, akustisk gitarr och steelguitar, av ”Atlantic city”. Långt från originalets briljans och ännu längre från E Street Bands klassiska livevariant. Men Hanks version är inte så mycket sämre.
   Ben Harper gör ”My father’s house” som om det vore en klassisk Guthrie- eller Dylan-låt. Underbart singer/songwriter-stuk.
   Crooked Fingers är skivans mest musikaliskt udda namn. Eric Bachmann, känd från Archers Of Loaf, och hans grupp gör modern synt/keyboard-pop av “Mansion on the hill”. Med en Bruce-liknande röst i en helt annan musikalisk sfär. Spännande.
   Los Lobos gör en avskalad men ändå stökig och svängig rock’n’roll-baserad ”Johnny 99”. Med saxofon och cajundragspel i framträdande roller.
   Det är kul och intressant att höra en kvinna, Dar Williams, sjunga orden till ”Highway patrolman”. Dessutom är arrangemanget suggestivt och atmosfäriskt och för tankarna till både modern country och Daniel Lanois.
   Popteamet Aimee Mann/Michael Penn gör en avskalad version av ”Reason to believe”. Mann viskar, arrangemanget är spännande med keyboards och sedan kommer Aimee med sin lysande stämma.
   Bonuslåtarna var inte med på ”Nebraska”-originalet men spelades in parallellt av Bruce. Johnny Cashs ”I’m on fire” låter som något han borde ha gjort tillsammans med Rick Rubin. Stämningen finns där men är inte alls lika genuin. Det blir konventionell pop av det.
   Mavericks-sångaren Raul Malo gör däremot uppsluppen och poppig country av ”Downbound train”. Stort fint arrangemang och uppenbar hitkänsla!
   Den monotona duetten Damien Jurado/Rosie Thomas har även ett monotont arrangemang men blir bättre när den mörka mansrösten möter den gälla tjejrösten.
   Två av bonuslåtarna hamnade i original på ”Born in the USA´”-albumet medan ”Wages of sin” kom på skiva först i ”Tracks”-boxen 1999.

Skivans innehåll:
1. Nebraska - Chrissie Hynde And Adam Seymour
2. Atlantic City - Hank III
3. Mansion On The Hill - Crooked Fingers
4. Johnny 99 - Los Lobos
5. Highway Patrolman - Dar Williams
6. State Trooper - Deanna Carter
7. Used Cars - Ani DiFranco
8. Open All Night – Son Volt
9. My Father's House - Ben Harper
10. Reason To Believe - Aimee Mann and Michael Penn
11. I'm On Fire - Johnny Cash
12. Downbound Train - Raul Malo of the Mavericks
13. Wages Of Sin - Damien Jurado and Rose Thomas

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (59)
Blogg (384)
Feber (5)
Filmklipp (129)
Grupper (16)
Jul (43)
Konserter (211)
Krönikor (136)
Larm (20)
Listor (43)
Maxi12" (16)
Minns (102)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< Juni 2009 >>
Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Bosse Erikson 12/12: Kvällen i konserthuset var 1975, kvällen före såg jag Springsteens berömda speln...

Dan Fahrman 9/12: Tack Per Magnusson. Weather report har bara spelat en gång och det var i Konsert...

Peter 8/12: Du har kort nämnt Lundells live "Natten hade varit mild & öm". Tycker den spegla...

Perre 8/12: Ja det märkliga var att när stället skulle stänga så skulle SVT göra ett reporta...

Hans 1/12: Hur har du sorterat skivorna? Gissar på Beatles-relaterat i kronologisk ordning,...

Tomas 22/11: Han turnerade faktiskt med 2 olika band 1985.På våren med Olsen,Johansson,Patche...

Siim 17/11: Tack Håkan för en alltid inspirerande artikel, gav mig också inspiration till at...

Olle Unenge 24/10: https://tommyhansson.wordpress.com/category/ciaron-bourke/...

Anders Thelin 7/10: Hej Håkan Tillhör också den exklusiva skara som har El Mirage i samlingen, inkö...

Bubbert 3/10: Bekantar mig precis med hans återföreningsskivor med Mudcrutch (2008 och 2016), ...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.