Blogginlägg

Pop i lurarna håller Håkan på humör

Postad: 2002-09-26 14:22
Kategori: Artiklar

"En bra recension är en blandning av konsumentupplysning och personligt tyckande." "

Det här är en artikel som inte är skriven av mig – utan om mig. I samband med min 50-års dag skrev Nerikes Allehanda, min huvudsaklige arbetsgivare, den här artikeln, signerad Irmeli Göök.

Nyfiken, hungrig och förväntansfull. Så känner sig Håkan "Pop" Pettersson när han får en ny skiva i handen. - Jag utgår alltid från att en skiva är bra och sedan lyssnar jag efter vilka känslor den lockar fram hos mig, säger Håkan som recenserat musik i NA i 32 år.
   - Aldrig, svarar han på frågan när man blir för gammal för att recensera ny pop- och rockmusik. Nä, han tror inte alls på myten om att man blir mindre mottaglig för ny musik med tilltagande ålder. Och Håkan borde veta vad han talar om, han fyller ju 50 år i dag.
   - Istället är jag fortfarande grymt intresserad. Men visst finns det gränser. Jag gillar exempelvis inte hiphop och rap. Jag vill gärna ha en melodi, hur skramlig och stökig den än är. Och så har jag svårt för den värsta hårdrocken. Jag tycker den upprepar sig.
   DET VAR 1970 som Håkan "Pop" Pettersson skrev sin första recension i Nerikes Allehanda.
   - Den första artist jag skrev om var Tommy Körberg och hans "Drömmen om Elin". Skivan tyckte jag inte om men jag tror jag skrev nåt om att den var för den breda publiken. Håkan ville på den tiden inte såga Körberg. Men numera skriver han mer rakt på sak vad han tycker.
   - Då var man väl lite mer försiktig och osäker. Nu strävar jag alltid efter att vara ärlig. En bra recension är en blandning av konsumentupplysning och personligt tyckande. Det handlar ju om att vägleda eftersom utbudet är enormt. Har det hänt att du haft "fel" någon gång?
   - Det har väl hänt att jag inte tyckt som alla andra. Som när jag skrev om Eldkvarns skiva Limbo. Jag tyckte inte den var särskilt bra medan de flesta andra recensenter hyllade den. Om du är på dåligt humör, påverkas din recension av det?
   - Jag lyssnar inte på en skiva bara en gång. Men ibland kan en dålig låt påverka hela lyssningen. Får du läsarreaktioner på dina recensioner?
   - Det händer ytterst sällan. Men när jag recenserade Rockboken, om Örebros rockhistoria, och skrev att jag tycker att den är ostrukturerad reagerade författarna och tyckte jag varit taskig. Men jag måste ju skriva som jag tycker.
   DET HAR UNDER årens lopp blivit åtskilligt av tyckande.
   - Förr klippte jag ut allt jag skrev och satte in i pärmar. Jag har fem fulla A4-pärmar därhemma. Från 1997 och framåt har jag istället sparat det jag skrivit på diskett. Åtskilliga konsertbesök har det också blivit.
   - Jag gick igenom det nyligen och fick det till 650 konserttillfällen. Och vid sådana lyssnar man ju ofta på flera konserter. Och dem fick jag till 833, säger Håkan.
   Bästa konsertupplevelserna har han haft med Ulf Lundell på Prisma i Örebro på 1970-talet och med Bruce Springsteen på Ullevi 1985.
   - På Ullevi gungade marken, bokstavligen. Och anläggningen sprack, har jag för mig.
   I HANS SKIVSAMLING finns i runda tal 4 000 vinyler och 3 000 cd-ar. - Jag har skivorna mer som ett uppslagsverk. Jag kan ta fram en och lyssna när jag behöver. Håkan Pettersson har jobbat på Nerikes Allehanda i hela sitt liv. Minus 15 år.
   - Jag började som springgrabb, det kunde man göra på den tiden, berättar han. De senaste tio åren har han jobbat med att göra annonser på dator, tidigare stilsatte han annonser. Att ägna sig åt journalistik har han inte lockats av. Det är musiken som intresserar mest, inte skrivandet i sig.
   - Kan inte ens skriva vykort, säger han med ett skratt.

Namn: Håkan "Pop" Pettersson.
Bor: I lägenhet i centrala Örebro.
Familj: Hustrun Carina Österling och dottern Emily, 11 år.
Gör: Är annonsproducent på NA, där han också frilansat som rock- och popkritiker sedan 1970.
Är: Beatlesfrälst. Skriver H:et i Håkan likadant som George Harrison skrev H:et i sin autograf. Håkan kopierade helt enkelt Harrisons H.
Är inte: Körkortsinnehavare.
Firar: Att han fyller 50 år i dag, den 26 september, med Öppet hus hemma i bostaden.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (484)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (76)
Konserter (237)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (52)
Maxi12" (35)
Minns (151)
Örebro (95)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< September 2002 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Claus Stenhøj 24/10: "Bucket T" endast i Sverige? Se her: https://www.discogs.com/release/3904137-Th...

Claus Stenhøj 24/10: Mycket fin genomgang. Men du er lite hård ved The Troggs, som visseligen var et...

Janne Lennell 11/10: Håller med dig; fantastisk konsert men saknade lite fler låtar från senaste, ...

Uffe Pop 10/10: Jag såg Wilmer X på ett utsålt Nalen.....vilken energi, vilket ös..toppen! N...

Per 6/10: Håll utkik efter Vampyrernas comeback 2022/2023! En fyralåtars demo från janu...

Janne Lennell 2/10: Beside Bowie: Mick Ronson story. Tack för tipset! Har jag helt missat, ska abs...

Björn Stein 14/09: Ett videotips till de tre. Beside Bowie: The Mick Ronson Story finns på denna l...

Johan S 12/09: En fantastiskt bra afton hade vi!...

Jarmo Tapani Anttila 8/09: Var får man tag på Mickey Jupps album?...

Håkan Gustavsson 22/08: Du såg inte Whitney Rose? mvh/Håkan...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.