Blogginlägg från 2014-01-03

Folk at Heart redan publiksuccé

Postad: 2014-01-03 22:51
Kategori: Folk at Heart


Thomas Wahlström och Tommy Bender, en nykomponerad duo, sjöng Dan Andersson på nytt sätt.


Alla bilder: Carina ÖsterlingNiclas Ekholms ljuvliga piano och Rolf Ekströms fräcka trumpet skapade nya musikaliska landskap.

Det var väl i allra högsta grad en chansning och ett vågat projekt med Folk at Heart men det stod redan på fredagskvällen klart att festivalen är en publiksuccé. Våra intentioner att se och höra flickduon Good Harvest sprack, det var fullt i lokalen Markurells, och efter att ha lyssnat på några fagra strofer, magiska röster och fina melodier drog vi oss tillbaka till foajén med en viktig kopp kaffe. Träffar i förbifarten Anders Damberg, en trött, snuvig men mycket nöjd festivalgeneral:
- Det är mer folk än jag någonsin trodde eller hoppades på.
   Till kompet av ett spelmanslag i hotellfoajén erkände Anders att lokalerna var i minsta laget och hotellrummen, nattverksamheten i denna festival, är nog för få. Han visste redan hur stor nästa års festival ska bli...
   För vår egen del fortsatte festivalupplevelserna med den nykomponerade duon Wahlström & Bender som spelade och sjöng Dan Andersson efter eget huvud. Nyarrangerade versioner av gamla tonsättningar och i ett fall, "Kolvaktarens visor", av Thomas Wahlström själv. Som sjöng med sedvanlig bluesig övertygelse medan Tommy Bender briljerade på gitarr och mandolin.
   Den här sessionen på festivalen slutade för vår del med Niclas Ekholm & Co. Niclas och hans kompanjon Rolf Ekström på trumpet målade upp spännande ljudlanskap ibland på gränsen mellan visa, pop och jazz. Niclas växlade mellan piano och gitarr men sjöng med sedvanlig stor dignitet. Niclas både spelar och sjunger med samma självklara naturlighet fast han ofta väljer att befinna sig på en hög konstnärlig nivå.
   Kvällsprogrammet är nu avslutat och kl 23 inleds festivalens nästa steg med konserter i åtta hotellrum. En verksamhet som enligt programmet ska pågå till framåt halv fyra i natt. Hur mycket jag orkar är just nu osäkert men jag kommer rapportera i morgon förmiddag om vad som har utspelat sig i hotellrummen. Musikaliskt alltså.

/ Håkan

Nu är Folk at Heart igång

Postad: 2014-01-03 19:48
Kategori: Folk at HeartMathias Lilja och Clas Olofsson bjöd på lågmäld intensitet i den lilla lokalen Verandan.Alla bilder: Carina ÖsterlingPersonliga Mohlavyr (Ulrika Mohlin) sjöng uttrycksfullt och bandet kompade fint i Markurells-lokalen.

Sedan kl 18 är Folk at Heart igång på Scandic Grand Hotel. Artister, gruppmedlemmar och publik blandas i en härlig röra. Ingen är högljudd, ingen är stökig och precis som musiken, som i alla former har en folkmusikrelaterad form, är det lågmäld respons på de till utrymmet begränsade scenerna.
   På hotellets bottenvåning finns Verandan, en mysig lokal med mjuka härliga fåtöljer och marginellt större än ett hotellrum, där Mathias Lilja inledde festivalen med sina amerikanskt influerade visor som snart kommer på skiva. Skivbolagschefen Håkan Olsson på Rootsy var för övrigt en av åhörarna. Med bara Clas Olofsson till komp på steelgitarr blev det så finstämt att vi knappt vågade klappa händerna när låtarna var slut.
   Utanför fönstret på Verandan såg vi publiken strömma till där hälften bar på instrument...
   I den miljömässigt lite mer strikta lokalen Markurells blev det än mer publik när Mohlavyr (Ulrika Mohlin) spelade sina egensinniga visor som var hämtade från en musikteaterföreställning.
   Förutom en uttrycksfull och fin röst spelade Ulrika både gitarr, piano och dragspel och kompades stämningsfullt av Klara Leandersson-Andréas, cello, Simon Nyberg, 12-strängad gitarr.
   Den tredje lokalen på hotellet, Elvy, har vi ännu inte upptäckt, men sägs var lite större.

/ Håkan

The 404 Sessions

Postad: 2014-01-03 16:46
Kategori: Folk at Heart


Nu är jag och Carina, min fru, på plats på Scandic Grand Hotel och om lite drygt en timme sparkar Folk at Heart igång på allvar. När vi checkade in var det full aktivitet, ett så kallat organiserat kaos, i hotellfoajén. Men klockan 18 står Mathias Lilja på scen och det är väl det enda jag är riktigt säker på att jag ska se ur kvällens digra program. Resten blir en spontaninfluerad resa fram till småtimmarna.
   Vi bor alltså på hotellet, där jag kommer att blogga från, och rubriken till det här inlägget är en omskrivning av en albumtitel, på en av förra årets bästa skivor, med en artist som faktiskt uppträder på årets Folk at Heart.

/ Håkan

Lätt och svårt att hitta rätt på Folk at Heart

Postad: 2014-01-03 10:28
Kategori: Folk at HeartNU ÄR DET BARA NÅGRA TIMMAR KVAR till första artist på scen i den med spänning emotsedda Folk at Heart-festivalen på Scandic Grand Hotel. Bara att läsa det späckade programmet väcker känslor av både upphetsning och otillräcklighet.
   Att välja artister ur Folk at Heart-programmet kan vara både lätt eller svårt. Du kan exempelvis gå den lätta och trygga vägen och enbart välja från dina förutfattade erfarenheter kring artister du redan känner till och kanske har sett tidigare. Eller bli lite "wild and crazy" och gå på rykten, rekommendationer och chansa på nya spännande namn.
   Men du kan också gå den gyllene medelvägen och göra en mix mellan de ovannämnda två kategorierna och blanda förväntade och spännande artistnamn. Hur du än väljer att göra tror jag resultatet förhoppningsvis blir givande och spännande.
   När jag nu omsorgsfullt har läst in programmet, klockslag och spelplatser är jag mer säker än tidigare att jag i högsta grad är osäker på mitt eget personliga program under de här två kvällarna/nätterna.
   Däremot har jag efter moget övervägande, oavsett klockslag och eventuella logistikproblem, bestämt vilka artister som står på min önskelista under Folk at Heart.
   Då inleder jag för enkelhetens skull med en lista på artister och band som jag inte bara har upplevt på en scen utan även recenserat i mer eller mindre officiella sammanhang. Under varje följande namn kan ni därför läsa mina egna noteringar från något av de senaste konserttillfälletna
   Mathias Lilja är en av artisterna som öppnar festivalen ikväll. På Live at Heart i höstas gav jag Lilja och bandets fina americana full betygspoäng (5) i Nerikes Allehanda och det är väl ett hett tips om något inför kvällen. Det legendariska paret Kenny Håkansson & Bill Öhrström såg jag för några veckor sedan i en överraskande och underhållande konsert som pendlade mellan blues och visa och några underbara anekdoter däremellan.
   Niclas Ekholm gör sällan någon besviken med sina personliga sånger och tillsammans med sitt band, & Co, kan det bli både gränsöverskridande och överraskande. Den skönsjungande Hege Brynildsen, med sin ljusa countryröst, kan nog bli lika magiskt i ett litet hotellrum framåt natten som på senaste Live at Heart.
   Olle Unenge och hans Tullamore Brothers, Olle uppträder både solo och tillsammans med bandet, har jag sett mer än en gång under fjolåret och jag förväntar mig inga överraskande underverk men ändå mycket homogena insatser.
   Den nya lokala konstellationen Bagari-Hayes Project, som debuterade på skiva i höstas, passar in bra i det folkmusikaliska konceptet på Folk at Heart med sin sättning (dubbla fioler) och irländska touch. Nyligen comebackande David Södergrens Hot Five har under de senaste månaderna lockat stor uppmärksamhet med sin slagkraftiga folkrock, starka originalsånger och ett melodiskt dragspel.
   Malmösonen Richard Lindgren har under de senaste åren uppträtt oftare i Örebro än många lokala artister. Hans band har också Örebroanknytning, bland annat Olle Unenge, och tillsammans med Richard brukar det sällan bli sämre än mycket bra.

BLAND FESTIVALENS OERFARNA eller mindre kända namn hittar jag grupper och artister som jag i flera fall trots allt känner igen men inte har sett live, i alla fall inte i dessa konstellationer.
   Mohlavyr, med Ulrika Mohlin i spetsen, gör personlig vispop. Rutinerade Thomas Wahlström & Tommy Bender, har jag hört på andra håll, men deras Dan Andersson-tolkningar kan bli uppskattade. Wahlström figurerar i ytterligare en Dan Andersson-tolkande duo, (Maria) Sedell & Wahlström.
   Omtalade Good Harvest, duon Hanna Enlöf och Ylva Eriksson, gör klassisk singer/songwriter-pop med två fina röster. Lokala Country of Origins friska countryblues (se videon nedan) kan säkert gå hem live. Austins bluesgospeldrottning Leeann Atherton får försvara de amerikanska färgerna och Örebros Meadows Ever Bleeding försvarar de lågmälda tonerna.
   Bakom det halvt vulgära gruppnamnet FU*K döljer sig Fagersta Ukulele Klubb, en minst sagt livlig och otraditionell grupp. Se videon nedan. Six String Yada är en spännande kvartett som spelar American mountain music överraskande blandat med metal och punk(!). Ensamma Mathilda Wahlstedt kan bli en sensation, se videon nedan.

Mathilda Wahlstedt:


Country of Origin:


FU*K:


/ Håkan
10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Januari 2014 >>
Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.