Blogginlägg från 2013-10-15

"New"

Postad: 2013-10-15 10:30
Kategori: Skiv-recensionerPAUL McCARTNEY
New
(Hear Music/Universal)


"Nytt" är i McCartneys fall kvartetten producenter, unga om man ska beskriva killar som är födda mellan 1969 och 1975 som unga, som ska ge den gamle beatlen cred i hippa kretsar på sitt första album med originalmaterial under 2010-talet. Det är en minst sagt imponerande samling "ynglingar" som kallats in för att ge soundet ett nytt och uppenbart modernt snitt.
   Mark Ronson (Amy Winehouse, Robbie Williams), Paul Epworth (Adele), Ethan Johns (Kings Of Leon, Kaiser Chiefs) och Giles Martin har ju alla en hög hipfaktor i musikbranschen. Det sistnämnda namnet har ingen längre lista artister på sitt CV men är å andra sidan son till George Martin... Även Johns har Beatles-anknytning i sina gener då hans far, Glyn Johns, var tekniker på "Let it be" och på många andra skivor med grupper som Rolling Stones, Small Faces och Kinks.
   McCartney är en man med många strängar på sin lyra. Som lika entusiastiskt skriver klassisk musik, gärna experimenterar (The Fireman), söker sig tillbaka in rötterna som på senaste albumet "Kisses on the bottom" som att han vill vara popstjärna.
   Den drygt 71-årige McCartney har fortfarande kvar sin talang att skriva pop- och rocklåtar men han vill också söka nya musikaliska vägar och ofta blir det, som på aktuella "New", en aning ansträngt med lite prestationsångest men också ett ojämnt resultat. Det jag uppfattar som ojämn kvalité bottnar nog framförallt i pendlandet mellan starka låtar och ren och skär utfyllnad. Soundet, däremot, har en genomgående hög kvalité fast det är fyra olika producenter inblandade.
   McCartney får väl alltid leva med jämförelserna tillbaka i tiden och visst hör jag en och annan Beatles-klang eller Wings-referens i det nya materialet. Och han kan fortfarande skriva klassiska sånger och hitta de där tidlösa harmonierna, klatschiga refrängerna och det textmässigt personliga. Det finns flera sådana exempel på skivan och de tillhör mina höjdpunkter på skivan.
   "On my way to work", ett stegrande arrangemang med en lustig berättelse, "Queenie eye", med "The fool on the hill"-liknande intro, "Early days", en anspråkslös pärla, "Everybody out there" och "Turned out" (endast på deluxe-utgåvan), ekar Wings och 70-tal, och refrängen på "Looking at her", och inte den sprakande synten, heter mina favoriter på skivan.
   Sedan får väl även titellåten, som snurrat runt i en månad nu, tillhöra McCartneys klassiska låtskrivande. En låt som förenar gamla McCartney med den nya. Ekar gammal simpel McCartney-pop men den har fått en modern skrud och fungerar i min värld som en solklar hit 2013.
   Inför den här McCartney-skivan, hans första album med originalmaterial på sex år, uppdaterade jag mig igenom att lyssna på hans två senaste originalalbum, "Memory almost full" (2007) och "Chaos and creation in the backyard" (2005). Jag kom fram till att det tidlösa och ibland traditionella soundet från 2005, där han också samarbetade med den "moderna" producenten Nigel Godrich (Radiohead) , har ett mycket längre bäst-före-datum än den mer modernt utformade skivan från 2007.
   Svårt att förutse framtiden men jag tror dessvärre att "New", trots alla positiva detaljer, som helhet också hamnar i den senare kategorin, med ett kort bäst-före-datum, och snart förlorar känslan av att uppfattas som "new".

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (57)
Blogg (465)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (76)
Konserter (234)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (52)
Maxi12" (35)
Minns (146)
Örebro (61)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Oktober 2013 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Jan Lennell 17/01: Tack Håkan för en fin artikel och bra placering på denna klassiker i din list...

Jan Lennell 15/01: Fantastisk låt! Fantastisk röst! RIP, Ronnie!...

Jan Lennell 31/12: Som vanligt intressant lista. Damien Jurado måste jag kolla. Gary, Lindsey och ...

Björn 29/12: Alltid härligt att se en "degerförsere" i spalten, speciellt "rindar" Gôtt sl...

Björn 23/12: En synnerligen God Jul önskar jag redaktören och tack för ett väl utfört ar...

Zoli Mikoczy 11/12: Hej, Hur får man tag i boken? Borde väl gå även utan FB-konto? Hälsningar...

Peter Lundmark 10/12: Det är ju sånt här som är roligt med listor, den här skivan har jag nog int...

Peter Lundmark 9/12: Känns nästan ofattbart att det är 41 år sedan, känns som igår, tiden går ...

Jan Lennell 4/12: Fantastiskt album! Hörde det första gången via PA:t före en av de bästa kon...

Jarmo Anttila 1/12: "Labelled with love" är en fantastisk låt som håller efter 40 år....

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.