Blogginlägg

En skön intim stämning i parken

Postad: 2016-08-13 16:06
Kategori: Live-recensioner

Foto: Carina Österling
SOPHIE ZELMANI
MAGNUS LINDBERG
Lasse i Parken, Stockholm 11 augusti 2016
Konsertlängd: 19:03-20:08 (ML, 55 min) och 20:36-22:00 (SZ, 84 min)
Min plats: Sittande ca 25 m till vänster om scenen.


Som ni kan se på affischen till höger var det "Visdagar" på Lasse i Parken i Stockholm under den här veckan. Visor är en bred och ganska diffus genre och jag har under årens lopp inte uppfattat varken Sophie Zelmanis lågmälda pop eller Magnus Lindbergs rockiga låtar som uppenbara visor. Men hursomhelst var båda artisterna engagerade för detta utomhusevenemang på söder i Stockholm. Ett underbart intimt spelställe, beläget i Pålsundsparken nära Hornstull, som förutom god mat och närheten till publiken även presenterade ett fantastiskt fint konsertljud.
   Magnus Lindberg inledde ensam på scen med sin akustiska gitarr. Jag har ju under senare år upplevt Magnus ett otal gånger på scen och väldigt ofta i soloframträdanden utan band i ryggen. Det vacklande självförtroendet har ibland spelat små nervösa spratt men under torsdagskvällen befann han sig uppenbart på hemmaplan inför en stor publik med sympatierna på rätt plats. Som genererade ett spelhumör som vida överträffade förväntningarna.
   För kvällen rimmade Magnus dagsform väldigt tydligt med refrängen till "Starkare", en av de lite äldre låtarna som under senare år har parkerat i Magnus scenrepertoar. Magnus Lindbergs repertoar idag (se låtlista nedan, tack Arne Swedin!) lever inte alls på gamla säkra hits eller några så kallade klassiker.
   Förutom just "Starkare", från 1989, och kvällens två sista låtar, 70-tallegendariska "Tårar över city" och ofrånkomliga "Röda läppar", sjöng Magnus genomgående aktuella låtar. Med texter som i de allra flesta fall var antingen tillägnade eller inspirerade av hans fru sedan många år, Larissa, som i vanlig ordning fanns med i publiken.
   Magnus repertoar innehåller numera flera låtar som ännu inte har givits ut på skiva. Som exempelvis "Hjärta av guld" och "I alla mina drömmar" och för kvällen presenterade han en låt, "Tomma ord", som han bara hade spelat en gång tidigare live. Så nog finns det inspiration och framtidsambitioner i Magnus konstnärsskap.
   När Magnus efter nästan en timme på scen bad om att få spela sista låten möttes det med protester från publiken som han besvarade med en anspråkslös replik.
   - Be kan man väl alltid, sa Magnus innan han sjöng sina publikfavoriter.
   Sophie Zelmani har genom åren, debuten skedde för 21 år(!) sedan, plöjt en helt egen fåra i den svenska musikbranschen. Med låtar, produktion, arrangemang (i de senare två fallen med hjälp av Lasse Halapi) och viskande sång som kanske inte översvämmas av variation och nyfikenhet men är genuint välgjord och ytterst personlig. Precis så imponerande blev också hennes framträdande i den intima miljön på Lasse i Parken.
   En konsert där inte bara Halapi var musikalisk ryggrad, med en osedvanligt välljudande akustisk gitarr till sin hjälp, utan också sedan länge rutinerade Zelmani-musiker som Thomas Axelsson, bas, och Peter Korhonen, trummor. Den smidige och extremt svängige Korhonen spelade dessutom akustisk gitarr på en låt och dekorerade "Precious burden" med en dobro. Tillsammans med Zelmani skapade bandet elegant musik som ändå var levande via små spontana inpass.
   Jag var inte riktigt uppmärksam för att skriva någon låtlista men jag tyckte mig höra ett koncentrerat urval från hela Sophies långa karriär. En repertoar som välplanerat avslutades med "Dreamer", som bör kallas duett med Halapi, på exakt rätt minut (22:00) när tillståndet för livemusik utomhus nått sin stopptid.


Magnus Lindbergs låtar:
Tro på dig YouTube
För oss
Från en mörk, mörk himmel
Tomma ord
I alla mina drömmar
Dansa med mig
När hoppet tänds YouTube
När jag ser dig
Lycklig man
Hjärta av guld
Starkare
En ensam varg
Tårar över city YouTube

Extralåt:
Röda läppar YouTube

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (522)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (172)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Augusti 2016 >>
Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Peter 2/07: Nja, Honeycombs hade ju en hit till: That´s the way som jag tror hamnade på Ti...

Mikael Johansson 27/06: Var där i konserthuset 1977, 16 år gammal. Visste inte riktigt vad som väntad...

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.