Blogginlägg från 2009-02-16

STIFF#8: Graham Parker

Postad: 2009-02-16 07:49
Kategori: Stiff


GRAHAM PARKER: Love without greed/Mercury poisoning (Stiff BUY 82)
Release: 27 juni 1980


Det blev aldrig ”Women in charge”, ursprungligen b-sida på ”Stupefaction”, som gavs ut som nästa Graham Parker-singel från ”The up escalator”-albumet. Som jag skrev för några veckor sedan. Det blev istället den tionde och sista låten på albumet, ”Love without greed”, som singel-a-sida. Ännu en sedvanligt musikalisk och melodiskt stark singellåt med en lika sedvanligt vass text, av Parker, om kärlekens glupska aptit på avstånd:
   I can see a man, well dressed and tanned
   Collecting you in secret in a long sedan
   I can hear you laugh at all his jokes
   Taking everything that's offered until it chokes

   And it makes me want to get a lock and key
   Hold you down in one place for me
   Can't own the flesh and blood I need
   Can't have love without greed, without greed oh oh oh


“Love without greed” var som albumet i övrigt producerad av amerikanen Jimmy Iovine men b-sidan ”Mercury poisoning” var något alldeles sensationellt: En hatlåt till ett amerikanskt skivbolag.
   Efter ”Stick to me” (för övrigt ett i mina öron alldeles utmärkt Nick Lowe-producerat album) och den svaga liveskivan ”The Parkerilla” hade Parker och managern Dave Robinson tappat tålamodet på sitt amerikanska skivbolag Mercury. De tyckte distribution och promotion var en katastrof. Vilket gjorde att de inför ”Squeezing out sparks” bytte skivbolag till Arista i USA och fick Parker att skriva den här hätska låten. Så här låter några rader i texten:
   No more pretending that advertising's dying in its nest
   The company is crippling me, the worst trying to ruin the best
   Their promotion's so lame, they could never ever take me to the real ball game
   Maybe they think I'm a pet, well I got all the diseases,
   I'm breaking out in sweat, you bet, 'cause

   I've got mercury poisoning, it's fatal and it don't get better,
   I've got mercury poisoning, the best-kept secret in the West.


De följande verserna är inte ett dugg snällare. Och Robinson, som är van att utnyttja det okonventionella, tyckte att Parker skulle skriva ett helt album med hatlåtar till skivbolaget. Så långt gick det aldrig och låten gavs aldrig ut officiellt 1979 när den skrevs. Den släpptes ursprungligen på en promo-12” i februari 1979 på etiketten Stiff/Arista fast Parker i övrigt gav ut skivor på enbart Arista i USA.
   Den liveinspelade versionen av låten, som är identisk med "Love withour greed"-b-sidan, hämtades från någon av konserterna som Graham Parker & the Rumour gav i Chicago och San Francisco. Inför utgivningen av ”Squeezing out sparks” gavs liveinspelningarna ut på en promotionskiva, ”Live sparks”. På de konserterna var bandet sedvanligt förstärkta med en blåskvartett som gick under namnet The Rumour Brass: John "Irish" Earle (saxofon), Chris Gower (trombon), Dick Hanson (trumpet), och Ray Bevis (saxofon).
   Hela den liveskivan släpptes inte officiellt i USA förrän 1996 när den gavs ut tillsammans med cd-återutgivningen av ”Squeezing out sparks”.
   Liveinspelningen av ”Mercury poisoning” hamnade som sagt på Stiff-b-sidan året efter. ”Not included on any album” står det på etiketten tillsammans med tillägget ”Live on you record player” som kanske förklarar att låten är liveinspelad. Ron Wolfe, som mixat inspelningen, får också ett tack.
   I samband med ”Squeezing out sparks”-inspelningarna, under ledning av den amerikanske producenten Jack Nitzsche, gjordes också en studioinspelning av ”Mercury poisoning” som såg dagens ljus först 2001 som en av bonuslåtarna på återutgivningen av ”Squeezing out sparks”.

På cd: A-sidan finns på återutgivningen av ”The up escalator” (Lemon, 2003). Och ”Mercury poisoning” gavs ut som bonusspår på återutgivningen av ”Another grey area” (American Beat, 2007)
YouTube: ”Mercury poisoning” från en livekonsert 1979.


/ Håkan
10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (515)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Februari 2009 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Johan S 25/11: En riktigt gammal favorit!...

Björn 21/11: Hej Håkan! Som jag läser det har du inte blandat ihop något. "Geordie-sånga...

Peter 17/11: Haha, keep up the good work!...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.