Blogginlägg från 2007-02-20

Musiknyheter idag

Postad: 2007-02-20 20:29 (ursprungligen publicerad på kollegiet.nu)
Kategori: Krönikor

För att i möjligaste mån uppdatera mig på alla nyheter inleder jag min dag genom att snabbt ta mig igenom Favoriter-sidorna. I en mapp som jag kallar ”news”, för att det ska låta flashigt och internationellt, och har en tendens att hela tiden växa vill jag ogärna ta bort en gammal icke fungerande länk eller en länk som tappat sitt värde.
   Att bryskt ta bort en nyhetslänk från news-mappen är nästan som att se sitt barn flytta hemifrån. Det blir tomt och ödsligt och en aning vemodigt.
   Därför ska jag beskriva de länkar som jag har mest nytta av när det gäller att hålla sig à jour med hela musikvärlden. Inga direktkopplade länkar här, det skulle bli både rörigt och osammanhängande, och för att hålla det någorlunda bekvämt och kortfattat så nämner jag bara länkarna med musikaliskt innehåll. Med andra ord livets viktigaste.
   Som jag nämnde igår tycker jag BBC:s nyhetssidor är alldeles föredömliga. Kvicka, seriösa och djupdykande nyheter som sedan leder till närbesläktade länkar. Eftersom jag älskar England så är det UK-versionen som gäller och under Entertainment följer världens viktigaste musiknyheter. Just nu, när jag skriver det här, toppar nyheten om att Britneys Spears nyligen klippta hår är till salu för $1m.

Som den genuina Beatles-fantast jag räknar mig som är Beatle News Brief den sida som ger mig de snabbaste och färskaste nyheterna i ämnet. Grafiskt verkligen ingen hi-tech-sida men innehållsmässigt är den nästan varje dag fylld av heta och exklusiva nyheter om Beatles som grupp, varje medlems aktiviteter och massor med tips på tv, böcker och skivor.
   Här finns också nyheter om närliggande artister som haft ett samband med någon Beatles-medlem. Det hetaste ryktet just nu är att Paul McCartney ska turnera till sommaren i både Europa och USA.
   En annan Beatles-länk: Från huvudsidan The Beatles – a collection går det att söka sig till Latest news och där finns det massor med aktuella länkar till nyheter och andra aktuella Beatles-sidor.
   Naturligtvis ingår också Google News i morgonvandringen på internet. Själv har jag nyhetssökningen inställt på ” Warren Zevon” och ” Phil Spector”.
   Som artist har Zevon funnits med i mitt medvetande sedan mitten av 70-talet och hamnade bland nyhetssidorna hösten 2002 då han meddelade att han drabbats av en obotlig sjukdom. Sedan han slutligen avled hösten 2003 har han funnits i mitt minne och bland mina Favoriter.

Phil Spector blev otäckt aktuell i februari 2003 då han misstänktes ha skjutit en kvinna till döds i sitt hem. Han släpptes mot en borgen på $1m och fortfarande har målet inte gått till rättegång men under våren räknar åklagaren på att komma till skott. På en för övrigt tv-sänd rättegång.
   Jag är dålig på att uppmärksamma intressanta diskussionsforum på internet men brukar ändå ha den svenska Dagens Skiva uppe under dagens arbete. Kom in i mitt liv samma dag som Elliott Smith dog hösten 2003. Min arbetskamrat Anders Jakobson tipsade om var han fått nyheten och sedan dess har jag blivit fast utan att varken deltaga eller läsa flitigt.
   Expecting rain är i grund och botten en nyhetssida om Bob Dylan, faktiskt gjord av en norrman, men innehåller också massor med nyheter av liknande vuxna artister.
   Backstage är en Ulf Lundell-fan-sida som också ger ut genomarbetade fanzines om sin idol. Inte så hemskt regelbundet uppdaterad men när Lundell befinner sig på turné publiceras de uppmärksammade låtlistorna snabbt och initierat här.
   Det tidigare genuina intresset för papperstidningen NME har naturligtvis lockat in mig på deras hemsida som är, förutom BBC, min viktigaste engelska musiksida. Med rikliga musiknyheter.
   Alla som är intresserade av vuxen och mogen rock bör följa med in på Rootsy.nu-sidan. Förutom flera dagliga nyheter har sidan både journalistiska ambitioner (här gömmer sig mycket av Lennart Perssons nuvarande skrivande), skivbolag, butik och massor med skivtips av både nytt och gammalt material.

Andres Lokkos skriverier vill jag naturligtvis följa så gott det går. Hans krönikor i Svenska Dagbladet är ju både välskrivna och personliga med många musikaliska referenser.
   Fascinationen för den engelska skvallerblaskan The Sun beror också på gamla minnen från London när man varje morgon på väg till frukoststället slet till sig en tidning för en ringa kostnad. Inte bara sensationer, inte bara nakna damer och inte bara uppblåsta skvaller. Här finns också musiknyheter och en videojukebox med det senaste.
   Regelbundet läser jag också tidningen Trots Allt på nätet. Inte bara för att jag känner chefredaktören, den väldigt trevlige Magnus Sundell, utan också för att de i sitt material inkluderar mycket musik och recensioner. Nästa nummers stora intervju är med Irma Schultz Keller.
   Precis som NME följde jag med den amerikanska musiktidningen Billboard in på nätet. Min viktigaste amerikanska musiknyhetssajt.

Sedan finns det ytterligare några engelska (Observer och Independent) och amerikanska (Village voice) tidningar på listan som jag dock inte surfar in på varje dag.
   Senaste fantastiska nyheten bland mina länkar är något som heter Eldkvarn Svart Blogg. Det är Plura under skepnaden Riddaren av den Svarta Bloggen som berättar om dagliga händelser och historier från i höstas.
   Bloggen startade för en vecka sedan och är redan oerhört intressant. Dels får man en genuin inblick i arbetet med Eldkvarns nya kommande skiva, hur Plura jobbar med sina låtar och hur han privat lever sitt liv. Knappast överraskande är han en ordets mästare även när han berättar om vardagens bekymmer och glädjeämnen.
   Efter den lilla genomgången är det dags att börja jobba. På riktigt.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (518)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (172)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Februari 2007 >>
Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.