Blogginlägg från 2013-12-06

Nelson Mandela (1918-2013)

Postad: 2013-12-06 10:58
Kategori: Minns

Man ska väl framför allt minnas Nelson Mandela för hans outtröttliga kamp för frihet mot rasism, apartheid och förtryck i Sydafrika. Jag har under några timmar på fredagsmorgonen läst och lyssnat på fullt motiverade hyllningar i stil med "Vår tids största ledare" och "Han gav hopp åt en hel generation". Men jag har ännu så länge inte hört någon nämna singeln "Nelson Mandela" med The Specials eller The Special AKA som de kallade sig på den Elvis Costello-producerade låten.
   Jerry Dammers, som skrev låten tillsammans med sångerskan Rhoda Dakar, har berättat att han innan en anti-apartheidkonsert i London 1983 visste väldigt lite om Nelson Mandela men upplevelsen gav honom idén att skriva låten. Jag kan väl erkänna, med en viss skam, att jag fram till de här åren inte heller visste så mycket om Mandela som då suttit fängslad i drygt 20 år för sin kamp mot apartheidsystemet som den vita minoritetsregimen hade infört.
   "Nelson Mandela", eller "Free Nelson Mandela" som den kom att kallas efter den slagkraftiga refrängen, var ju inte helt okontroversiell när den tog ställning för en frigivning av Mandela och som en viktig del i den världsomspännande opinionen mot apartheid.
   Special AKA-singeln blev också startskottet på en offensiv i informationsflödet från Sydafrika som också ökade engagemanget kring både personen Mandela och ANC-partiet, African National Congress. Inte minst i rockbranschen och bland artister.
   Under namnet Artists United Against Apartheid samlade Steve Van Zandt 1985 en stor mängd kända artister, från Jackson Browne och Bruce Springsteen till Bono och Peter Gabriel, skrev och producerade den apartheidkritiska låten "Sun city". Little Steven, som Van Zandt kallade sig som artist, var redan hårt politisk och "Sun city", som följdes av ett helt album, intensifierade den utvecklingen och kulminerade året därpå med singeln "Bitter fruit".
   Bara någon månad efter "Sun city" på hösten 1985 samlade sig den svenska rockeliten, under ledning av ett förvånansvärt samarbete mellan Mikael Wiehe och Tomas Ledin, under två dagar i slutet på november 1985 på Scandinavium i Göteborg för ANC-galan i Göteborg. 2005 släpptes evenemanget på dvd och här recenserade jag.
   Konserter med Imperiet, Mikael Rickfors, Eva Dahlgren, Mats Ronander, Tomas Ledin, Anne-Lie Rydé, Dan Hylander, Py Bäckman och Björn Afzelius (den tidens största svenska artister) som gav till följd att 12 miljoner svenska kronor samlades in till ANC. Och en liten men viktig påtryckning på regimen i Sydafrika.
   Gränslöst engagemang bland 80-talets artister alltså som jag i min enfald hoppas ledde till Nelson Mandelas frigivning i februari 1990 efter 27 år i fängelse.
   Nelson Mandela dog igår torsdag 5 december 2013 i sviterna av en lungsjukdom.



/ Håkan

Tributes: CSN&Y

Postad: 2013-12-06 07:50
Kategori: Tribute-skivor



"Music Is Love" (Route 61/Hemifrån, 2012)

Dubbel-cd:n "Music is love", ursprungligen en låt från David Crosbys soloalbum "If I could only remember my name" och ett exklusivt låtskrivarsamarbete mellan Graham Nash, Neil Young och David Crosby, har undertiteln "A Singer-Songwriters' Tribute to the Music of CSN&Y". Samlingen innehåller just kärleksfulla covers av låtar både från deras gemensamma produktion plus solomaterial.
   Förutom två återföreningsalbum, "American dream" (1988) och "Looking forward" (1999), gjorde den här legendariska kvartetten David Crosby, Stephen Stills, Graham Nash & Neil Young bara ett studioalbum, ”Déjà vu”, tillsammans under sin korta officiella existens. Men från ett otal soloalbum och många duettskivor finns det obegränsat med material att välja från. Och urvalet på de här 27 låtarna är tveklöst obegränsat då även gamla spår från Buffalo Springfield- och Byrds-repertoaren ingår.   
   Tributen är ett europeiskt initiativ men som författaren Dave Zimmer, har skrivit boken "Crosby, Stills & Nash: The biography", konstaterar är låtarna inspelade i både Kalifornien, Texas, New York, Dublin, Liverpool och Australien.
   Informativt, väldokumenterat och tjockt cd-häfte ökar värdet på denna tribute-skiva.


"Music is love" är kanske innehållsmässigt, alla låtarna, den starkaste tributesamlingen jag har skrivit om. Det är ju inte bara en grupp utan också fyra kvalificerade soloartister som står i centrum för urvalet av material. Sedan kanske artistskaran som tolkar låtarna totalt sett kunde tillhört en genomgående högre division. Men å andra sidan finns det plats för spännande nykomlingar och intressanta överraskningar.
   Första artist som imponerar är dock mycket rutinerade 73-åriga Judy Collins som gör "Helplessly hoping" av Stephen Stills som vid originalproduktionen av den här låten var pojkvän med Judy. Han skrev ju också "Suite: Judy blue eyes" om henne. Här sjunger hon makalöst vackert och det flerstämmiga nästan, men bara nästan, tangerar CSN-originalet.
   De två skivorna innehåller övervägande akustiska och dämpade tolkningar men ändå genomarbetade och ambitiösa versioner. Inte så många trummisar inblandade, desto fler akustiska gitarrer. Steve Wynns "Triad", som har både rundgång, dist och allmänt stök, är ett uppseendeväckande undantag. Inspelad i en bagelshop på norra Manhattan.
   "Guinnevere" är ett annat röststarkt bidrag som samlat Karla Bonoff, Wendy Waldman, John Cowan och den polska stjärnan Mietek Szcześniak i samma studio för att tolka Crosbys äventyrligt flyktiga sång.
   För att fortsätta rösttemat har Eileen Rose en märklig men fascinerande stämma som gör Graham Nashs "Just a song before I go" i ett nytt spännande arrangemang till en av samlingens bästa. Kvartetten Venice, fyra bröder Lennon, upprepar nästan accapellaversionen av "After the goldrush" som engelska Prelude fick en hit med 1974.
   Andra mycket bra bidrag är Carrie Rodriguez nyarrangerade tolkning av "Cortez the killer". Har gjort om låten från en monumental rocklåt till en välsjungen, lågmäld och kort (3:52) sång. Men gitarristen Hans Holzen gör sitt bästa för att återanvända Neil Youngs taggtrådsliknande gitarr-solo. Även Bocephus King har gjort en personlig och fri tolkning av Neils tidiga klassiker "Down By The River".
   Några duetter på slutet tillhör också det mer intressanta. "Southern Cross" med Michael McDermott & Heather Horton har en påträngande mansröst mot den vackra kvinnostämman. Och ibland räcker det att det är en tjej som sjunger en Neil Young-låt, Renée Safiers underbara "Thrasher".

Innehåller:
CD 1
01. For What It's Worth (Ron LaSalle)
02. Triad (Steve Wynn)
03. Helplessly Hoping (Judy Collins)
04. Lady Of The Island (Liam Ó Maonlaí)
05. Bluebird (Sugarcane Jane)
06. Birds (Elliott Murphy)
07. Guinnevere (Bonoff, Cowan, Szcześniak & Waldman)
08. You Don't Have To Cry (Sonny Mone)
09. Down By The River (Bocephus King)
10. Love The One You're With (Jennifer Stills)
11. After The Gold Rush (Venice)
12. Teach Your Children (Sadie Jemmett)
13. Fallen Eagle (The Coal Porters)

CD 2
01. Rockin' In The Free World (Willie Nile)
02. It Doesn't Matter (Cindy Lee Berryhill)
03. Out On The Weekend (Clarence Bucaro)
04. Hey You (Looking At The Moon) (Neal Casal)
05. Cortez The Killer (Carrie Rodriguez)
06. Bittersweet (Marcus Eaton)
07. Just A Song Before I Go (Eileen Rose & The Legendary Rich Gilbert)
08. Long May You Run (Nick Barker)
09. Southern Cross (Michael McDermott & Heather Horton)
10. Thrasher (Andy Hill & Renée Safier)
11. Wasted On The Way (Louis Ledford)
12. Tracks In The Dust (Mary Lee's Corvette)
13. I'll Be There For You (Jenai Huff)
14. Music Is Love (Ian McNabb)

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (530)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (186)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (178)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< December 2013 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Tomas Skagerström 18/11: Håkan Pop, snyggt skrivet. Håller med dig./Tomas ...

Anders Welander 19/10: The Howlers från Kristianstad spelade in Suzie Q före både Rolling Stones och...

Mikael Wigström 13/10: Så fint skrivet,,har ju följt nick sedan han började,,och han är fortfarande...

Mikael Bodin 11/10: Jag var också på plats i den bastuliknande arenan och fick uppleva vad som ver...

Mikael Bodin 11/10: Jag var på en av Tyrolspelningarna och en på Trädgårn i Göteborg och kan h...

Hanna B 18/09: Hej Håkan! Min uppfattning av kvällen på Frimis var snarare att folk var där...

Peter Forss 5/09: Jag minns låten som "Stop" från LP:n Supersession. Här en spotifylänk till ...

Per H 28/08: Omräknat till dagens penningvärde är det 213 kr, det får man inte många kon...

Per Erik Ahlqvist 28/08: Hej Håkan! Jag har undrat över en sak med just Fluru. De släpte sin debutsing...

Bengt Gustafsson 17/08: Hej Visst kan Bruce varit missnöjd med Rendezvous. Men den spelades live 57 g...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.