Blogginlägg

Kenneth & Knutters konsert

Postad: 2000-08-16 14:13
Kategori: Live-recensioner

Den här recensionen publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 18/8 2000.

KONSERT
KENNETH & THE KNUTTERS
Strömpis, Örebro 16/8 2000


Som jag konstaterade redan för drygt två år sedan, när liveskivan kom, så är stans motorcykelorkester flera klasser bättre live än i en trång studiomiljö.
   Det visade de med all önskvärd tydlighet också på konserten i onsdagskväll. När de under hela 100 minuter levererade en tät hitspäckad repertoar till publikens gränslösa glädje.
   Det var mycket folk och trångt framför scenen, och det kändes förlösande efter alldeles för många publiktomma konserter den här sommaren. Men stora delar av bandets folkparkspublik, inklusive knuttar, saknade jag i den fantastiskt natursköna inramning som Strömpis är utomhus. Och den alldeles perfekta målgruppen, för Knutters enkla rim och lättnynnade allsångsrefränger, låg nog snällt hemma och sov: dagisungarna.
   För texterna bygger i många fall på samma simpla, komiska och fräcka på gränsen till barnsliga "poesi" som gjort exempelvis Markoolio så framgångsrik i de yngre åldrarna.
   Dessbättre finns det också mycket hederlig och grabbig rock'n roll i det här gänget. Och då tänker jag inte närmast på sångaren Kickin' Kenneths insatser som bleknar i skenet av mullrande och vassa instrumentalinsatser från övriga bandet. Som i rakt nedstigande led ärvt mycket av Status Quos boogiekryddade rytmer och är tätt, tajt och tryggt.
   Så tryggt och tyvärr ofta så förutsägbart att det också uppstod en del transportsträckor på konserten. Fyllda av pratglada, pladdriga och illa förberedda mellansnack och standardiserade, möjligen stulna, riff.
   Däremot var Kenneth en härlig allsångsledare och med en mängd fotbollsrefränger i bagaget så utmanade han på allvar Magnus Sjögren som stans kung på området.
   Med stor hjälp av en härlig publikstämning, de hängivna fansen fick liksom aldrig nog, så var det omöjligt att inte ryckas med i det övervägande höga tempot när Knutters radade upp hit efter hit. En repertoar som stegrade sig ytterligare på slutet med uppenbara showstoppers som "Oljad blixt", "Vi vill ha mera" och "Vi ska ha våra bågar kvar".
   Och med trestegsraketen "Ung, villig och motorburen", "Hon sitter bra därbak" och "Som en riktig man" som extralåtar visste jublet inga gränser. Då framstod Knutters som landets proffsigaste hobbyband.
   Som visserligen inte tål att analyseras eller synas i sömmarna för då dyker namn som Eddie Meduza och Magnus Uggla upp som spöken i natten. Men för stunden, en regnfri onsdagskväll i augusti, blev det en glad och uppsluppen upplevelse ute i det fria.

Kenneth & Knutters låtar:
Då kommer han (Scootermannen)
Nya hjältar
Ge mig en öl
Bollen är rund
Mycket mera macho
Rödljuskung
Tankad, packad & klar
Det luktar guld
Ratful blues
Tankar, tankad, tankad
Oljad blixt
Vi vill ha mera
Vi ska ha våra bågar kvar

Extralåtar
Ung, villig & motorburen
Hon sitter bra därbak
Som en riktig man

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (59)
Blogg (400)
Feber (5)
Filmklipp (129)
Grupper (16)
Jul (53)
Konserter (226)
Krönikor (136)
Larm (20)
Listor (45)
Maxi12" (35)
Minns (111)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< Augusti 2000 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Jan Wallin 12/11: MIn favoritgrupp Golden Earring, spelade på sitt mest kända album Moontan låten ...

Britt Beck 7/11: Din recension var ypperlig. Målerisk och saklig. Du fångade verkligen stämningen...

Perre 23/10: Hej Håkan, låten är ju en riktig klassiker vilket sammträffande. Läser just n...

Perre 11/10: Ja detta är första upplagan av The Hollywood wampires Som Alice döpte gänget ti...

Katja Aittaniemi 7/10: Det var tider det :) Jag stod bakom scenen och satt på huk under emellanåt då ja...

per 5/10: Hej! Jag försöker hitta en digital version av en inspelning från Clashs konsert...

Gertrud 26/08: Hejsan! Läser ditt inlägg idag, och vill berätta en liten historia som hände mig...

Per Lindmark 21/08: Upptäckte din blogg idag och svävar runt på moln. Vilken guldgruva. Riskerar at...

Tommy Näzell 17/08: Tack för att du lagt upp detta Håkan. Det återkallar sköna minnen, vi var några ...

Per Magnusson 12/08: Hej Håkan, det skall bli spännande att följa din topplista gällande det bästa fr...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.