Blogginlägg

Svindlande rockkonsert full av garantier

Postad: 2022-10-09 19:39
Kategori: Live-recensioner

Foto: Jan-Ola Sjöberg


WILMER X
Frimis, Örebro 8 oktober 2022
Konsertlängd: 21:00-22:41 (101 min)
Min plats: Stående ca 10 m till vänster från scenen.


IDAG PRIORITERADE JAG DET UNDERBART fantastiska höstvädret vilket fick till följd att jag först nu, söndagskväll, kan lämna rapport om Wilmer X:s succékonsert på Frimis i Örebro på lördagskvällen. En konsert full av garantier.
   Efter en drygt 100 minuter lång konsert med ett svindlande säkert Wilmer X stod vi och diskuterade om det här var tidernas bästa Örebrokonsert med bandet. Det kan ha varit så men jag har upplevt bandet 14 gånger tidigare på en scen i Örebro och jag har inga som helst negativa minnen från tidigare konserter. Därför fanns det av många olika skäl enbart garantier i luften på ett nästan utsålt Frimis. Dels stabiliteten hos detta otroligt professionella band och dels senaste albumcomebacken ”Mer för dina pengar” som i varje detalj imponerar och gav ypperliga förutsättningar innan min 15:e liveupplevlse med bandet i Örebro.
   Tämligen omedelbart kunde jag konstatera att Wilmer X efter 17 års turnépaus är i absolut bästa form. Därenot hade jag väntat mig en så kallad traditionell konsertstart där första låt från senaste aktuella albumet exploderar som inledning. Nu fick vi istället, inte musikaliskt så mycket sämre, ”För dum för pop” i ett motsägelsefullt rock'nroll-inspirerat arrangemang som bevis för att bandet har kvar sin personligt attackerande scenframtoning och ruskigt spelintelligenta energi.
   Nisse Hellberg stod som sångare naturligtvis i centrum men den genialiske munspelaren Jalle Lorensson gjorde allt för att ta över uppmärksamheten. Medan gitarristen Janne Lindén gav gitarrattacken ett ansikte i hög hatt och även han utmanade Nisses gitarrbravader, solot i ”Blod eller guld” var lysande. Basisten Thomas Holst är inte minst viktig i dagens Wilmner X-sound, med sin körsång bland annat. Bakom det visuellt framträdande bandet satt motorn i hela Wilmer X:s sound, trummisen Sticky Bomb i den yviga ljusa kalufsen, och höll det energiska tåget på sin räls med underbart taktfast kraft.
      Det var för mig ganska överraskande att finna ett välfyllt nästan fullt Frimis med så många uppenbart fanatiska Wilmer X-fans i publiken. Önskemålen på favoritlåtar haglade, med både absurda och mer väntade konventionella låttitlar, men Nisse och bandet höll sig strikt efter den planerade liverepertoaren. Och allsången var framträdande under i stort sett hela konserten och ännu lite tydligare på ”Jag är bara lycklig när jag dricker”, naturligtvis ”Teknikens under” och till och med kvällens äldsta låt, ”Slå dank” från 1980.
   Efter nära nog 40 år som skivproducerande grupp finns det givetvis mycket låtmaterial att välja till en konsert och det är givetvis svårt att tillfredsställa alla, inte minst mig som gärna vill ha en rejäl dos nyheter bland de mer obligatoriska publikfavoriterna. Efter det missade startskottet följde endast fyra aktuella låtar och det var i mina nyhetstörstande öron lite i underkant. Å andra sidan är det svårt att stryka några låtar i den autentiska låtlistan. Möjligen den lite väl dansbandsinriktade och lite mesiga ”Vem får nu se alla tårar?”
   Däremot hörde jag åtskilliga höjdpunkter, de fyra låtarna från senaste albumet (inklusive den poppigt läckra ”Nu när tystnaden ska flytta in”), ”Hon är ihop med en insekt” och finallåten ”Spela under hot”.


För dum för pop
Ah du, hur fan ser du ut?
Jag flippar ut
Om en hund mådde så här
Nu eller nästa liv
Den fria världen
Möt mej i din djungel
Primitiv
Nu när tystnaden ska flytta in
Jag är bara lycklig när jag dricker
Slå dank
Blod eller guld
Vem får nu se alla tårar?
Söt sak
Bill & Bull blues
Slickar den hand som slår
Teknikens under
Hon är ihop med en insekt

Extralåtar
Bäst före dan efter
Spela under hot

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (521)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (171)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Oktober 2022 >>
Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.