Blogginlägg

”Från ax till limpa” mitt i sommaren

Postad: 2021-06-20 16:14
Kategori: Blogg



Visst är det intressant med historier som växer, som förändras och som får en annan karaktär eller helt enkelt till slut blev motsvarigheten till ”hönan som blev en fjäder”. Jag fick av min vän Olle Unenge ett litet anspråkslöst uppdrag att skriva några rader om hans nystartade konsertarrangemang-projekt i Stadsträdgårdens Växthus i Örebro. Målet var att texten skulle vara en del i en helsidesannons i Nerikes Allehanda, publicerad igår lördag.
   Jag skrev en ymnig text (Kapitel 1) som Olle fick all frihet att ändra, korta eller formulera om. Olle skrev då en ny text (Kapitel 2), baserad på mina textrader, som i den slutgiltiga versionen i annonsen (Kapitel 3) blev en starkt koncentrerad variant på min ursprungliga text.
   Häng med i historien, i tre delar, där förändringens prestigelösa karaktär råder.



KAPITEL 1:

EFTER ANDRA SPRUTAN VÄXER OPTIMISMEN och möjligheterna ökar för mänskligheten - och konsertpubliken. Stora turnéer planeras in i detalj för nästa år och på den lokala nivån i Örebro är vi steget före och börjar se framtiden med tillförsikt redan denna sommar.
   En av stadens konsertarrangörer, Olle Unenge, ser det efterlängtade så kallade ljuset i tunneln och vill skaka liv i en gammal favorit, akustiskt baserade konserter i det lilla intima formatet i Stadsträdgårdens växthus. Olle var en gång, för drygt tio år sedan, initiativtagare till den unika idén att arrangera konserter i ett växthus. Och nu vill han väcka liv i den av naturliga skäl sedan en tid tillbaka lätt slumrande aktiviteten.
   - Nu när Sverige öppnar upp och det finns möjligheter att arrangera konserter inför en respektabel publikstorlek blir det dags att låta min gamla dröm bli verklighet igen. Jag har i många år tyckt mer om de små levande konsertarrangemangen med de nära personliga upplevelserna. Och nu får jag möjlighet att förverkliga och skaka liv i min serie planerade konserter som abrupt fick avslutas när pandemin slog till förra våren. Vi hann med en konsert, Staffan Hellstrand sista februari, innan alla andra konserter till stor förtret fick ställas in.
   I Stadsträdgårdens fyra växthus, som började byggas redan 1871 (ja, exakt 150 år sedan!), finns det både café och restaurang vid sidan av massor med konventionell växtodling. Under en förmodad vacker dag 2010 fick Olle en genialt unik idé att arrangera konserter i det växthus som till vardags fungerar som matsal.
   Han har genom åren arrangerat ett stort antal mer eller mindre intima konserter med en rad svenska artister när han inte själv har stått i centrum på den till ytan anspråkslösa scenen på Växthusets kortsida.
   Olle är inte bara en profil som konsertarrangör utan även ledare för det irländskt klingande bandet Tullamore Brothers och har vid sidan om en alltmer mångfasetterad karriär i eget namn.
   Bröderna Tullamore, med en kvinnlig fiolspelare och huvudsakligen irländska traditionella sånger på repertoaren, bildades redan 1988 medan den så kallade solokarriären, med egna sånger på svenska, lite oväntat startade på en Live at Heart-spelning 2012 i just Växthuset.
   Men det är som konsertarrangör Olle genom åren har uppskattat Växthuset allra mest. Där minns han tillbaka på fantastiska stunder av levande musik i den minst sagt mysiga miljön där levande musik får umgås med levande växter och blommor. I Olles vidsynta minne återfinns åtskilliga musikaliska höjdpunkter där personliga favoritnamn som Toni Holgersson, Nikola, Staffan Hellstrand, Magnus Lindberg, Kajsa Grytt, Richard Lindgren och många fler framträder tydligt.
   Olle ser fram emot en ny spännande säsong av levande konserter i Växthuset. I önskedrömmen finns många artister som han sedan några veckor tillbaka i många fall har haft god kontakt med vilket kan mynna ut i levande konsertarrangemang från augusti och framåt. Och Olle utlovar god underhållning av framförallt musikalisk mogen karaktär.
- Det blir akustiskt och garanterat personligt inför publik i en lokal med sittande publik från 50 upp till 90 personer. I ett växthus där det av naturliga skäl finns stora möjligheter att få ett fönsterbord...


KAPITEL 2:

EFTER VACCINERINGEN VÄXER OPTIMISMEN och möjligheterna ökar för mänskligheten och för konsertpubliken. Stora turnéer planeras för nästa år och på det lokala planet i Örebro börjar vi se framtiden med tillförsikt redan denna sommar. En av stadens konsertarrangörer, Olle Unenge, skakar nu liv i en gammal favorit - akustiskt baserade konserter med ”Singer Songwriters” eller ”Sjungare Sångskrivare” i det lilla intima formatet i Stadsträdgårdens växthus.
   Olle har alltid uppskattat de små levande konsertarrangemangen med de nära personliga upplevelserna.
   - Planerade konserter fick dock abrupt ställas in när pandemin slog till förra våren, men vi hann dock med en konsert med Staffan Hellstrand i februari, innan alla övriga bokade konserter fick ställas in.
   Under en sommardag 2010 fick Olle en genial idé om att arrangera konserter i det växthus som till vardags fungerar som matsal. Han har genom åren arrangerat ett stort antal mer eller mindre intima konserter med en rad svenska och internationella artister, men Olle är inte bara en profil som konsertarrangör.
   Han är även ledare för det irländskt klingande bandet Tullamore Brothers (bildat 1988) och har vid sidan om det en alltmer mångfasetterad karriär i eget namn. Olles så kallade solokarriär, med egna sånger på svenska, startade lite oväntat på en Live at Heart-spelning 2012 i just Växthuset.
   Men det är som konsertarrangör Olle genom åren har uppskattat Växthuset allra mest. Där minns han fantastiska stunder av levande musik i den minst sagt mysiga miljön där levande musik får umgås med levande växter och blommor - där kan vi snacka om Green Room!..
   I Olles minne återfinns åtskilliga musikaliska höjdpunkter där personliga favoriter som Staffan Hellstrand, Toni Holgersson, Kajsa Grytt, Nikola Sarcevic, Eva Eastwood, Jack Vreesvijk, Magnus Lindberg, Richard Lindgren, Anders F Rönnblom och många fler framträder tydligt.
   Olle ser fram emot en ny spännande säsong av konserter i Växthuset. I ”tuben” finns många artister som han sedan många år tillbaka har god kontakt med vilket kommer att mynna ut i levande konsertarrangemang från augusti och framåt. Olle utlovar god underhållning av framförallt ”musikaliskt mogen” karaktär.
   - Det blir akustiskt och garanterat personligt i en lokal med sittande publik. I ett växthus där det av naturliga skäl finns stora möjligheter att få ett fönsterbord... I Stadsträdgårdens fyra växthus, som började byggas redan 1871, i år alltså 150 år sedan, finns det numera både café och restaurang vid sidan av massor med konventionell växtodling.


KAPITEL 3:



/ Håkan




10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (530)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (186)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (178)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Juni 2021 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Tomas Skagerström 18/11: Håkan Pop, snyggt skrivet. Håller med dig./Tomas ...

Anders Welander 19/10: The Howlers från Kristianstad spelade in Suzie Q före både Rolling Stones och...

Mikael Wigström 13/10: Så fint skrivet,,har ju följt nick sedan han började,,och han är fortfarande...

Mikael Bodin 11/10: Jag var också på plats i den bastuliknande arenan och fick uppleva vad som ver...

Mikael Bodin 11/10: Jag var på en av Tyrolspelningarna och en på Trädgårn i Göteborg och kan h...

Hanna B 18/09: Hej Håkan! Min uppfattning av kvällen på Frimis var snarare att folk var där...

Peter Forss 5/09: Jag minns låten som "Stop" från LP:n Supersession. Här en spotifylänk till ...

Per H 28/08: Omräknat till dagens penningvärde är det 213 kr, det får man inte många kon...

Per Erik Ahlqvist 28/08: Hej Håkan! Jag har undrat över en sak med just Fluru. De släpte sin debutsing...

Bengt Gustafsson 17/08: Hej Visst kan Bruce varit missnöjd med Rendezvous. Men den spelades live 57 g...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.