Blogginlägg

Ljudvågor av semestermusik

Postad: 2016-06-08 07:56
Kategori: Blogg


Ljudvågor av musik vid stranden på Mallorca.

FÖRUTOM NÅGRA SOMMARSPRIDDA NOTERINGAR på den här sidan, inklusive kategorin med ett urval av singel-b-sidor med The Beatles, har det under flera veckor varit snålt med dagsaktuella artiklar, recensioner och nyheter på Håkans Pop. Och det finns förklaringar på det och till viss del ursäkter för den relativt händelsefattiga utvecklingen här.
   I samma stund som jag avslutade den senaste säsongens stora följetong om mina 60-talsfavoriter, i mitten på maj, ramlade det in ett flertal intressanta recensionsbenägna skivor medan jag frustrerat däckades av feber och förkylning. Stressad av en semestertripp mindre än en vecka senare prioriterade jag dagarna till att tillfriskna och att klara av reseförberedelser och blev då tvingad att lämna recenserandet därhän. Nyfikenheten kunde dock inte hindra mig från att lyssna på några små smakprov från skivorna men det rena analyserandet fick vänta på friskare förutsättningar.
   Två veckor i en galet underbar vistelse på Mallorca fick alla känslor på rätt köl igen. Där främst lyssnande på podcasts och lite Spotify gav mig suget och intresset på musik och historia tillbaka. Per Gessles Sveriges Radio P4-serie "Gessles nio i topp" blev en stor favorit. I tio entimmesprogram listar Gessle både i tämligen konventionella kategorier som bästa 60-, 70- och 80-talslåtar, bästa sångerskor eller bästa producenter men också mer udda listor som "Nio bästa låtarna sjungna av John Winston Lennon" eller "Nio låtar jag önskar att jag hade skrivit".
   Tillsammans med journalisten och författaren Sven Lindström, han skrev boken "Att vara Gessle", berättas det på ett både underhållande och informativt sätt om historierna kring Gessles val. Att finna Wreckless Eric-låten "Whole wide world" bland hans favoriter tyder både på fingertoppskänsla och ren rättvisa. Men att kalla Eric för en one hit wonder är kanske lite väl magstarkt, Per! Lyssna på hans album " "The wonderful world of Wreckless Eric" " och det finns flera popgodislåtar som den punkpoppande ”Let’s go to the pictures”, den starka refrängen i ”Walking on the surface of the moon”, kompgitarrintrot på singellåten ”Take the cash” och den ännu mer hitmässiga ”Veronica”.
   Nåja, det är hursomhelst ett kul radiokoncept och det är alltid lika roligt att rätta Mr Gessle när han refererar till pophistorien. Som när jag i en intervju med Mr Roxette tvingades berätta för honom vilken sångerska Holly som hade skrivit "Tell that girl to shut up". Jag berättade allt om den här "incidenten" i den här nio år gamla krönikan.
   För mig som aldrig lyssnar på traditionell och konventionell radio, mest av tidsskäl, är poddar en ynnest när man får möjlighet att ladda ned program till telefonen som jag sedan lyssnar på under resor och, som i mitt alldeles aktuella fall, under siesta i ett svalt sovrum eller en strandsession på Ciudad Jardin utanför Palma. Underbart.
   Den ovannämnda Gessle-podden innehåller ju dessutom hela låtar och blir följaktligen både lättsam och underhållande. Men det finns poddinslag som utan en sekund musik kan bli både gripande, intressanta eller komiska. Jag menar givetvis Kristoffer Triumfs mycket uppskattade Värvet där jag genom åren hittat guldkorn i alla kategorier. Långa intensiva intervjuer eller snarare samtal som ofta utvecklas till ett samspel som spontant och naturligt blir både personligt och intressant. Några intervjuer som jag definitivt rekommenderar från Värvets 231 program långa bakgrund är Kristian Gidlund, Jan Gradvall, Björn Ulvaeus och Björn Gustafsson .

RADIO/PODD-TIPS ALLTSÅ MEN MUSIK är ju musik och det var i det tecknet min semesterresa startade - och slutade. 20 maj släpptes Kents nya album "Då som nu för alltid" och samma dag inleddes semesterresan och utan att tänka på det premiärlyssnade jag på skivan när jag satt på en buss på väg till flygplatsen i just Eskilstuna, Kents forna hemstad. Det gjorde att intresset steg i takt med skivans spännande styrka. Kents sista skiva är kanske inte deras allra bästa ("Hagnesta Hill", väl?) album men den bästa på många år.
   På semestertrippens sista dag, 4 juni, släpptes Roxettes nya album "Good karma" och jag såg fram mot en premiärspelning på stranden där wifi gjorde det möjligt att sikta in Spotify och det gränslösa musikutbudet. Men vid den sedvanligt inledande cappucinon i strandbaren fick musikintresset plötsligt ett helt annat fokus. Det plingade till i telefonen och nyheten om Freddie Wadlings död la ett vemodigt filter över den blåa himlen och vinden, i stort sett alltid närvarande på Ciudad-stranden, stannade för någon timme upp i en stillhet som skulle kunna beskrivas som en hyllning till en av Sveriges största men mest lågmälda profiler.
   Wadlings elva år gamla Johan Lindström-producerade album "Jag är monstret" är min favorit och låten "Måla mitt minne" fick just då i denna tomma stund bli mitt minne av Freddie. Men egentligen är albumets inledningslåt "Drömmarna" en ännu starkare låt som just utnyttjar den där lågmälda digniteten som Wadling ägde. Med de låtarna var semestercirkeln på ett nästan spöklikt sätt sluten denna juni-fredag ty den förstnämnda låten är skriven av Per Gessle och Joakim Berg har så fint och ödmjukt skrivit den andra...
   Nåväl, Roxette-skivan fick ett dygn senare det stora ansvaret att muntra upp bussresan på svensk mark som kryssade fram genom ett lantligt Sörmland och lyckades musikaliskt sådär. Som lättsam och kravlös underhållning är "Good karma" väl okej och det finns väl några catchy ögonblick. Men ibland blir effektsökeriet, med ekon och syntetiska röster, alltför genomtänkt via en rad studiofinesser som kanske låter eleganta på ytan men skymmer eventuella låtskrivarambitioner. Så långt från låten Gessle skrev till Wadling som det går att komma och kanske ska man inte jämföra två så olika konstarter från samma geniala låtskrivarpenna som alltid gör mig nyfiken på allt material som Halmstad-sonen sätter sitt namn under.
   Det var några rader om två aktuella album så tajt förknippade med min semestertripp till Mallorca men på Håkans Pop väntar under den närmaste veckan mer konventionella recensioner av skivor släppta i maj och juni.
   Jag vill slutligen också minnas den engelske folkmusikern Dave Swarbrick som avled under mina semesterdagar. Det fanns onekligen mer kända namn i det legendariska folkrockbandet Fairport Convention, exempelvis Sandy Denny, Richard Thompson, Ian Matthews och Ashley Hutchings, men för mig var "Swarb" gruppen personifierad.

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (530)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (186)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (178)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Juni 2016 >>
Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Tomas Skagerström 18/11: Håkan Pop, snyggt skrivet. Håller med dig./Tomas ...

Anders Welander 19/10: The Howlers från Kristianstad spelade in Suzie Q före både Rolling Stones och...

Mikael Wigström 13/10: Så fint skrivet,,har ju följt nick sedan han började,,och han är fortfarande...

Mikael Bodin 11/10: Jag var också på plats i den bastuliknande arenan och fick uppleva vad som ver...

Mikael Bodin 11/10: Jag var på en av Tyrolspelningarna och en på Trädgårn i Göteborg och kan h...

Hanna B 18/09: Hej Håkan! Min uppfattning av kvällen på Frimis var snarare att folk var där...

Peter Forss 5/09: Jag minns låten som "Stop" från LP:n Supersession. Här en spotifylänk till ...

Per H 28/08: Omräknat till dagens penningvärde är det 213 kr, det får man inte många kon...

Per Erik Ahlqvist 28/08: Hej Håkan! Jag har undrat över en sak med just Fluru. De släpte sin debutsing...

Bengt Gustafsson 17/08: Hej Visst kan Bruce varit missnöjd med Rendezvous. Men den spelades live 57 g...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.