Blogginlägg

En utflykt till Ven i juli 2015

Postad: 2015-07-12 13:46
Kategori: Konserter


Bilder: Carina Österling
EN UTFLYKT TILL VEN råkade sammanfalla med att Örebros stoltheter inom den irländska folkmusiken, Tullamore Brothers, gästade den skånska ön i Öresund samtidigt. Onsdag 8 juli genomförde 4/5-delar av gruppen (Simon Nyberg var kvar i Örebro med sitt Six String Yada) en lång session i tre delar på Turistgården.
   Mitt i restaurangen hade gruppen parkerat runt ett bord och det var delvis upphetsade kommentarer från lokalbefolkningen som hade upplevt bandet i augusti förra året på samma plats. Där fanns också några spridda turister, dit vi kunde räkna oss, som fick höra gruppens sedvanligt svängiga, omväxlande och alltid underhållande musik.
   Det filmades, det stampades i golv och det sjöngs bristfälligt med i de mest kända låtarna.
   Att uppleva ett band som en del av restaurangen blev betydligt mer känslosamt och inbjudande än på en konventionell konsert där scen och publik är åtskilda och sällan möts. "Wild rover" var en av bandets mest uppskattade låtar förra året men den fick vi aldrig höra denna underhållande onsdag. Inte heller fick jag mitt önskemål "Leaving of Liverpool" tillgodosett men den kan dyka upp i framtiden, lovade sångaren Olle Unenge.
   Däremot fick jag höra den gamla irländska balladen "Foggy dew" som jag inte minns fanns på bandets repertoar. Men de hävdade med eftertryck, i någon av pauserna, att jag hade hört låten med bandet tidigare. Så var det med det minnet...
   Hursomhelst blev det en trivsam kväll medan mörkret sänkte sig över Öresund där man till slut skönja ljus i Köpenhamnsnatten medan bandet avslutade sin session och publiken hade svårt att hålla takten med klapp och stamp.
   Tullamore Brothers gjorde ytterligare en session på torsdagen i Hamnkrogen, nu med Simon tillbaka i bandet med sin banjo. Dessvärre stökade ett middagsarrangemang till det så vi missade den upplevelsen men fotograf Anders Erkman fångade bandet på bild i den fina miljön på krogen strax bredvid hamnen. se nedan.



VISTELSEN PÅ VEN BJÖD OCKSÅ på andra kulturupplevelser vid sidan av stormiga vindar och regn. Pelle Ossler drömde en gång om att bli bildkonstnär men punken och sedan Wilmer X kom emellan. Nu har han tagit upp fotograferandet och bilderna som just nu (4-30 juli) visas på en utställning i det gamla fina tegelhuset på Tunabyväg 10, byggt 1891 av Frälsningsarmén men som sedan 1998 är i Hvens Kulturförenings ägo.
   Vi missade vernissagen med en dag men fick se många huvudsakligen svartvita och mycket personliga bilder i en mycket vacker miljö. Sedan Wilmer X-tiden har Ossler, som har sina rötter på just Ven, utvecklats till en uttrycksfull gitarrist med närgången pratsång och tystnad som huvudroll. På både egna soloskivor, som medlem i bandet Sällskapet och som musiker bakom Thåström.
   Omslagen till hans skivor skvallrar om ett avancerat bildtänkande och tavlorna på utställningen innehåller mycket dimma, rök och suddiga konturer.


/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Juli 2015 >>
Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.