Blogginlägg

Tributes: Pete Seeger

Postad: 2024-03-29 07:51
Kategori: Tribute-skivor

If I Had a Song: The Songs of Pete Seeger, Vol. 2 (Appleseed, 2001)

VARJE SINGER/SONGWRITER I VÄRLDEN har garanterat tangerat Pete Seegers sångskatt, varken han har skrivit låtarna själv eller har omarbetat traditionellt låtmaterial. Den här hyllningen till Pete är del 2 där kända och mindre kända artister tolkar hans låtar. Första delen, det mäktiga dubbelalbumet ”Where have all the flowers gone”, kom 1998 och jag skrev om den 2011 på Håkans Pop.
   ”If I had a song”, som är ett enkel-album, gavs ut tre år senare och några artister upprepar sin närvaro. Seegers kanske mest kända låtar tolkades nog på förra hyllningsplattan och majoriteten av låttitlar här är nog allmänt mindre bekanta, i alla fall för mig, men inte mindre intressanta för det. Låtarna här, ibland skrivna av Seeger tillsammans med Lee Hays (en gång medlem i The Weavers), Salvador Cardenal eller Woody Guthrie, är mest genuina Seeger-låtar men är i några fall skrivna utan hjälp från honom, exempelvis ”Guantanamera” (av den kubanske sångaren och låtskrivaren Jose Fernandez) och ”Little boxes” (av folk/blues-sångerskan och den politiska aktivisten Malvina Reynolds).
   Den större delen av artistskaran kommer av naturliga skäl, det här är ju en amerikansk produktion, från USA och har för mig okända namn som Larry Long, Tracy Grammer, Dave Carter, Toshi Reagon, John McCutcheon och Corey Harris. Duon med namnet Guardabarranco utmärker sig i sammanhanget, sjunger på både engelska och spanska men kommer från Nicaragua där ena halvan (Salvador Cardenal) har skrivit ”You'll Sing to Me Too” tillsammans med Pete.
   ”66 Highway Blues” är förmodligen skivans mest unika låt ty den är skriven av Pete tillsammans med Woody Guthrie men aldrig tidigare inspelad på skiva. Här framförs låten, en bluegrassinspirerad sång, av Woodys son Arlo och Pete. De båda gör ytterligare en låt tillsammans på hyllningsskivan, ”This old car”, där Pete passar på att recitera historien i låten.
   De två klart mest kända Pete Seeger-låtarna inleder skivan. Tillsammans med Joan Baez framför Jackson Browne ”Guantanamera” helt på spanska(!) och de båda brittiska artisterna Billy Bragg och Eliza Carthy duettsjunger ”If I had a hammer” och Eliza spelar fiol.
   Steve Earle sjunger med sedvanlig dignitet ”Walking down death row” medan paret John McCutcheon och Corey Harris gör en överraskande rapliknande version av ”Talking union”. Systrarna Kate och Anna McGarrigle gör sin version av den allmänt kända ”Little boxes” på inte fullt så överraskande franska.
   Duon Dave Carter och Tracy Grammer gör en finstilt formulerad version av den känsliga låten ”The Emperor is Naked Today-O”. Vacker sång till akustisk gitarr och fiol.
   Pete framträder ännu en gång på skivan på den avslutande ”Well may the world go” i duett med Minneapolis-sångaren Larry Long och ännu en gång tar Pete tillfället i akt att i tal berätta historien mellan verserna.


1. Guantanamera - Jackson Browne & Joan Baez
2. If I Had a Hammer - Billy Bragg & Eliza Carthy
3. Words, Words, Words - John Wesley Harding & The Minus 5
4. Walking Down Death Row - Steve Earle
5. Oh Had I a Golden Thread - Dar Williams & Toshi Reagon
6. 66 Highway Blues - Arlo Guthrie & Pete Seeger
7. Talking Union - John McCutcheon & Corey Harris
8. Maple Syrup Time - Moxy Fruvous
9. Snow, Snow - Eric Andersen   
10. Little Boxes (Petites Boites) - Kate & Anna McGarrigle
11. Last Train to Nuremberg - Joel Rafael Band
12. You'll Sing to Me Too - Guardabarranco   
13. This Old Car - Pete Seeger & Arlo Guthrie
14. Old Devil Time - Kim And Reggie Harris & Magpie
15. The Emperor is Naked Today-O - Dave Carter & Tracy Grammer
16. Well May the World Go - Larry Long & Pete Seeger

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (522)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (172)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Mars 2024 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Peter 2/07: Nja, Honeycombs hade ju en hit till: That´s the way som jag tror hamnade på Ti...

Mikael Johansson 27/06: Var där i konserthuset 1977, 16 år gammal. Visste inte riktigt vad som väntad...

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.