Blogginlägg

Årets bästa skivor så här långt

Postad: 2011-07-04 11:15
Kategori: Listor

För att kunna berätta om vilka skivor som har påverkat mig mest hittills i år var jag tvungen att åka på semester, ägna en vecka i relativ avsaknad av Internet, vistas i en obygd där knappt mobiltelefonerna fungerade och stundtals låta mig sällskapas av en biografi av gränslöst intresse. Och en mp3-spelare (jag trivs bra med min antika musikspelare…) med ett helt ostrukturerat innehåll men ändå underhållande och viktig för årets musikavhandling.
   Boken var givetvis Kajsa Grytts fenomenalt innehållsrika biografi ”Boken om mig själv” och jag svalde hennes frodiga berättelse under några solstänkta dagar på Öresundsön Ven. Boken är kanske inte lika välskriven och och allmängiltig som Pluras succésjälvbiografi häromåret men är ju ändå ett fenomenalt komplement med sin stundtals parallellberättelse från samma tid, samma miljöer och delvis samma persongalleri.
   Apropå persongalleri känns det en aning upphetsande och spännande med namn på personer från min egen gamla omgivning i Örebro. Bland annat Nordkorea-äventyret tillsammans med Athletic Arabs, där numera stjärnbasisten Jerker Odelholm började spela, och några sidor senare dyker namnet Edvin von Werder överraskande upp i reklamvärlden där Kajsa hälsade på under 90-talet.
   Edvin bodde ett tag granne med mig, spelade i legendariska rockbandet Citizen Kane och vässade sedan till hitpoppiga Big Deal med ungdomlig fräschhet och fräcka syntar i mitten på 80-talet. Och blev alltså på 90-talet framgångsrik kreatör i reklambyråbranschen i Stockholm.
   Kajsas bok är genomgående intressant men är inte den helt avgörande detaljen som gör att hennes comebackskiva från i våras, ”En kvinna under påverkan”, toppar årets bästalista på skivområdet. Den står sig alldeles utmärkt på egna ben med sin forcerande kreativa nerv och musikaliska storslagenhet signerad Jari Haapalainen. Kort och gott en underbar skiva.
   En av vårens bästa skivor finns inte med på min lista nedan och det beror mest på min strikta hållning att endast välja nyproducerade skivor med originalmaterial. Annars borde Richard Lindgrens fantastiska box "Memento 1994-2010" vara självskriven på listan ty den innehåller fantastiska sånger, underbara texter och stor dos originell personlighet levererad av Malmökillen Richard. Det tog mig två långa soliga dagar att ta mig igenom de 46 låtarna och fick, som man lite slarvigt brukar säga, lön för mödan.

Det finns egentligen inget så ospännande som att plocka samman en halvårsbästalista över skivorna vi har lyssnat på i år fram till det ”magiska” ögonblicket när första halvåret går över i det andra. Jag har alltid uppfattat den sammanfattningen som att förstöra spänningen inför den betydligt viktigare årsbästa listan i december varje år. Får hela tiden vibbar att decemberlistan knappast kommer att innebära några större förändringar.
   Kalla mig gärna skeptiker men årets första halva har bjudit på ett radband av starka skivor som väl i de flesta fall knappast kan överträffas av årets höstskivor. Därför kanske årets bästa skivor redan är gjorda och listan nedan är identisk med den lista jag kommer att utse i december. Eller?

1. KAJSA GRYTT: En kvinna under påverkan
2. STEVE EARLE: I’ll never get out of this world alive
3. THE DECEMBERISTS: The king is dead
4. ME AND MY ARMY: Thank God for sending demons
5. RON SEXSMITH: Long player late bloomer
6. LUCINDA WILLIAMS: Blessed
7. EMMYLOU HARRIS: Hard bargain
8. LYKKE LI: Wounded rhymes
9. ANDREAS MATTSSON: Kick death’s ass
10. ADELE: 21


/ Håkan
10 år (90)
Beatles (59)
Blogg (399)
Feber (5)
Filmklipp (129)
Grupper (16)
Jul (53)
Konserter (226)
Krönikor (136)
Larm (20)
Listor (45)
Maxi12" (35)
Minns (108)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< Juli 2011 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Perre 11/10: Ja detta är första upplagan av The Hollywood wampires Som Alice döpte gänget ti...

Katja Aittaniemi 7/10: Det var tider det :) Jag stod bakom scenen och satt på huk under emellanåt då ja...

per 5/10: Hej! Jag försöker hitta en digital version av en inspelning från Clashs konsert...

Gertrud 26/08: Hejsan! Läser ditt inlägg idag, och vill berätta en liten historia som hände mig...

Per Lindmark 21/08: Upptäckte din blogg idag och svävar runt på moln. Vilken guldgruva. Riskerar at...

Tommy Näzell 17/08: Tack för att du lagt upp detta Håkan. Det återkallar sköna minnen, vi var några ...

Per Magnusson 12/08: Hej Håkan, det skall bli spännande att följa din topplista gällande det bästa fr...

Tuffe Tom 24/07: Hej Håkan! Håller med om att Damn...kan vara höjdpunkten ihop med Hard Promis...

Mikael 18/06: Jag är helt enig med dig. Detta är Springsteens masterpiece! Helt oöverträffad i...

Lise-Lotte Andersson 12/06: Hej, Var på Bristol i Södertälje och såg Steve Gibbons kommer inte ihåg vilket ...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.