Blogginlägg

Det ensidiga cd-lyssnandet är nu ett minne blott

Postad: 2004-08-08 16:07
Kategori: Krönikor

Skivsamlingen blir bara fulare. Och fulare. Inte så att musiken börjar tappa sitt värde eller att nedsmutsning, avgaser och damm från innerstadens gator börjar lägga sig som ett lager över vinyl och cd. Nej, det är mer bokstavligt än så. Jag menar rent estetiskt. Brända skivor utan omslag, promotionskivor med tunna pappomslag och förhandsexemplar utan varken etikett eller omslag trängs med de ofta snygga, officiellt utgivna cd-utgåvorna.
   Det blir som sagt ingen vacker syn. Men det låter bra. Och det är ju trots allt huvudsaken. Musik är, har varit och kommer förhoppningsvis (de visuella inslagen blir ju som bekant allt viktigare i marknadsföringen) att vara viktigare för öron än ögon.
   I dag och för all framtid. För en musikälskare som undertecknad, som en gång i tiden även tog det som en livsstil att samla på vinylskivor med originalpressningsland och i vissa extrema fall rätt mastringsnummer (ingraverat mellan innerspåret och etiketten), är det naturligtvis en i stora delar smärtsam upplevelse att se hur ens samling av skivor till stora delar nedgraderats till en mindre sorterad hög skräp.
   Men återigen: Det låter fortfarande bra om musiken. Den där hängivna samlarådran och det gripande intresset nådde väl sin kulmen någon gång på 80-talet. När man ägnade timmar, eftermiddagar och ännu mer tid i London med att dammsuga begagnat-affärerna runt Notting Hill Gate. Där bläddrade man frenetiskt bland 7"-skivorna tills nagelbanden blödde.
   I läkande syfte fick man sedan ta behövlig vila på Devonshire Arms på hörnet och ägna fler timmar åt att jämföra etiketter, omslag och intressanta detaljer tillsammans med några bittra öl. Cd-introduktionen i slutet på 80-talet tog effektivt död på det ädla intresset.
   Plötsligt var utgivningsland inget viktigt längre. Plötsligt hade inte ens engelska skivor inköpta i England ett engelskt ursprung längre. Så i det ögonblicket dog samlarvurmen och en del av mig själv somnade in. I och med cd och den nya allt accelererande tekniken har ju helt andra extremt sjuka förutsättningar dykt upp. Där format och nya ljudsensationer, ofta presenterade i någon grumlig bokstavskombination, och återutgivningar ständigt framkallar nya köpbehov av gamla skivor.
   Medan nya spår tar sig hem på annat sätt än via legalt utgivna skivor. Som definitivt ökar intresset kring musik, nyligen rapporterades i USA om att både försäljningen av nedladdningsbara musikfiler och skivförsäljning har ökat, men i förlängningen är cd-skivan på väg ut, snart eliminerad och borta. Musiklyssnandet blir i praktiken en sorts virtuell upplevelse.
   Och skivsamlandets ädla konst går upp i rök. I framtiden finns allt i mp3-filer på datorer, spelare och telefoner. Det låter onekligen som ett fattigare liv men så länge musiken är viktigare än tekniken är jag ändå inte orolig. Än så länge lever och frodas cd-skivan.
   Och nya innovationer dyker upp. Fick nyligen en dubbelsidig cd-skiva i min hand. Jeffrey Gaines "Live" lanseras i det nya formatet som kallas dvd plus vilket innebär at ena sidan omfattar en vanlig cd-version av konserten medan dvd-sidan innehåller både bild och musik. Låter som en hyfsat användbar och utrymmessparande uppfinning.
   Plötsligt blir cd-skivan inte längre en ensidig affär. Vilket ju väcker fantasin till liv när det exempelvis gäller singlar med två a-sidor som då får en mer rättvis placering. Ingen låt går före någon annan. Det skulle i Gyllene Tiders fall betyda att "En sten vid en sjö i en skog" inte skulle gömma sig bakom eller komma efter "Tuffa tider".
   Och den obekväma dubbel-cd-asken skulle vi kunna slopa för all framtid. Ja, folkfesten på Eyravallen med Gyllene Tider lyckades jag missa i onsdags. Då satt jag på en kulle vid Atlanten i England och såg solen gå ned bakom Scilly-öarna utanför Cornwall.
   Och lyssnade på en förhandspromo, se där, med Steve Earle. Hans nya album (release 24 augusti) "The revolution starts " now" är en ny liten pärla, sedvanligt växlande musikaliskt och inte fullt så politiskt laddad som titeln kan ge sken av. Sommarens Gyllene Tider-hysteri får jag säkert uppleva på dvd i höst. Om formatet fortfarande existerar om några månader.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (449)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Grupper (16)
Jul (76)
Konserter (233)
Krönikor (160)
Larm (20)
Listor (50)
Maxi12" (35)
Minns (140)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< Augusti 2004 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Håkan Gustavsson 22/02: Hej! När kommer recensionen på Kjell Anderssons bok?...

Jan Arne Martin Lennell 20/02: Tack för tips...igen! Fantastiskt album! Finns den på CD?...

Björn Stein 8/02: Sorgligt, tack Håkan för att du har koll på det som sker. Blir att gräva i v...

Johan S 5/02: Härlig läsning! Känner igen mig i den där passionen. Hur magiskt det kände...

Fredrik Henriksson 21/01: Hej! Elton John var i Stockholm 1970. Min farmor hämtade honom på Arlanda...

Per-Ove 18/01: Någon som vet vilka år under 80-talet som Elton John Spelade i Stockholm/issta...

Mats Jarl 13/01: Nej, Clapton spelade bara med Bluesbreakers i England. John Mayall's första tur...

Björn Stein 12/01: Bente från 3 september 1975. Skär genom märg och ben 45 år senare...vilken v...

Jan Arne Martin Lennell 6/01: Ha, ha! Skrev nyss en kommentar på detta inlägg bl a om att albumet ej gick at...

Jan Arne Martin Lennell 6/01: Sitter och surfar på din sida. Denna har jag helt missat. Måste tyvärr erkän...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.