Blogginlägg

Gammalt, javisst, men ändå energiskt och nytt

Postad: 2005-09-15 09:46
Kategori: Live-recensioner

Den här recensionen publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 15/9 2005.

KONSERT
Anders F Rönnblom
Musikscen Örebro/K5 13/9 2005


Under vårens sporadiskt konstruerade turné med Anders F och hans band fungerade allt förbluffande bra. Repertoaren höll, fansen kom och bandet svängde fortfarande. Och på K5 var allt perfekt, från publik till akustik, att de nu bestämt sig för att spela in tisdags- och onsdagskvällens konserter för en kommande live-cd.
   Ändå blev konserten i tisdagskväll väldigt lik en konventionell konsertkväll. Ok, en och annan mikrofon extra men det påverkade inte ljudbilden i lokalen.
   Däremot kändes det tydligt i luften hur Rönnblom-fansen, de så kallade fanatiska F-head-människorna, var på tårna och upphetsade redan från första sekund. De hade nämligen varit delaktiga i repertoaren genom oändliga önskemål på hemsidan. Som inte förändrade låtlistan, jämfört med senaste besöket, speciellt mycket faktiskt.
   Utan sinsemellan naturliga kopplingar mellan de olika låtarna navigerade Anders F lagom avslappnat fram mellan de uppenbara hitsen och det lite mer obskyra materialet. Men bjöd aldrig på några nyskrivna alster fast han lite vagt hade lovat så.
   Men även om låtarna i scenrepertoaren var gamla, gubbarna i bandet ännu äldre och Anders F själv mest lutade sig mot traditioner och många så kallade självklara låtval så blev konserten aldrig förutsägbar eller ren och skär upprepning. Ty mellansnack, publikreaktioner och alla spontana arrangemang tar bort tanken på att allt sker efter ett förutbe-"¨stämt mönster och i en viss utstuderad ordning.
   Några av låtarna i första avdelningen avslöjade också att musikerna i bandet var på ett sprudlande spelhumör. Så till den milda grad att både "Hon sköt en yuppie i dag" och den inte fullt så kända "Delikatesser" blev alldeles för långa och lössläppta.
   Men allt syddes ihop när fantastiska låtar mötte varandra i underbara sjok där personliga texter, stark musik och energiska arrangemang mötte varandra. Som när "Europa brinner" följdes av "Annabeenox" och "Shopping center" i första avdelningen.
   Eller i den genomgående mycket mer koncentrerade andra avdelningen som inleddes så avskalat fint med "Din barndom skall aldrig dö" och "Ramlösa kvarn" och sedan nådde hela konsertens topp med "Jesus, Marx och Billy the kid", "Tolv tiggare" och "Osårbar" efter varandra.
   Som bara överträffades av en rätt så oslagbar kvintett extralåtar med "Skördevisa", då bandet förstärktes av Tullamore Brothers och en kvinnlig violinist, "Vit flagg" och den sällan framförda, men sanslöst populära, "Det är inte snön som faller" som final. Som fick oss att hojta den odödliga "God Jul"-refrängen till synes helt naturligt redan den 13 september.

ANDERS F RÖNNBLOM: gitarr och sång
PETER R ERICSON: gitarr och sång
BJÖRN AGGEMYR: bas och sång
BJÖRN ROTHSTEIN: trummor

Måsarna lämnar Gotland och hela Sverige tittar på
Lång tid
Grand Hotel
Jag kysste henne våldsamt
Delikatesser
Drömde (osäker på placering)
Europa brinner
Annabeenox
Shopping center
Hon sköt en yuppie idag
Jazz

PAUS

Din barndom skall aldrig dö
Går inget tåg till himlen
Sommarnattsregnmoln
Ramlösa kvarn
Berlin Alexanderplatz (Peter R) instr
Mer än Amerika
Jesus, Marx och Billy the Kid
12 tiggare
Osårbar

Extralåtar
Inga gränser
Kungarike
Skördevisa (Tullamore Brothers/Susanne Ericsson, fiol)
Vit flagg
Det är inte snön som faller

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (502)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (77)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (54)
Maxi12" (35)
Minns (164)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< September 2005 >>
Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Ove 15/09: Kolla också gärna in Bottle Rockets: Songs of Sahm...

Silja 5/09: Har du en riktigt bra idé om hur man tar bort ekot i kyrkor? Då är du nära e...

Anders Jakobson 4/09: Vilken hyllning! Tack och bock! ...

per 31/08: Jag älskade 50/50 från och med första lyssningen, bortsett ifrån de två sis...

Thomas 30/08: Hej Håkan. Jag tror vi hörde olika låtar. Jag hörde Satelliter och rakete. D...

Johan S 3/08: Håller med, tack för tipset Håkan!...

Silja 31/07: Var finns scenen sonheter Innergården?...

Olle Unenge 31/07: ”Men jag var mycket äldre då. Jag är yngre än då nu.”...

Ralph Svalander 7/07: Så kul att läsa detta. Jag var där. Har funderat på när det var. Trodde 71...

Silja 2/07: Ingen The Weight utan mitt önskemål!...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.