Blogginlägg

De bästa låtarna sedan september

Postad: 2004-04-10 10:22
Kategori: Artiklar

Den här krönikan publicerades ursprungligen på www.enbraklubb.nu i april 2004.

Ännu en fantastisk EBK-kväll. Och ännu ett smickrande uppdrag att göra upptakten till fredagskvällen musikaliskt intressant.
   Varje gång ett nytt tema vars innehåll pendlat från svävande och musikaliskt osammanhängande till något mycket strikt, koncentrerat ämne.
   Med hjälp av dessa ambitiösa och engagerande EBK-bossar har jag själv väckts ur min slummer och upptäckt gamla som nya favoriter på nytt.
   Ni ska veta att det har varit otroligt inspirerande att plocka ihop innehållet till dessa två upptaktstimmar. Framför datorn, framför stereon och framför skivsamlingen har det varit ett nöje att välja skivorna, spåren och låtarna i varje nytt ämne.
   Jag gör ju mitt jobb hemma, förbereder spellistor, tajmar låtar, kollar intron och stämmer av med mitt egna minne om den där gamla eller nya låten verkligen håller fortfarande.
   Jag har inte ungdomarnas fantastiska förmåga att gå på hundraprocentig impuls och teknisk kvalifikation bakom cd-spelarna. Däremot har jag en 150-procentig ambition att bjuda på lärdom, pophistoria och presentera låtar som jag är övertygad om att EBK-publiken kommer att älska fast de aldrig varit medvetna om det innan.
   Det kan handla om rena artistteman som REM, soloproduktionen från Beatles-medlemmarna, Johnny Cash, Weeping Willows (som i sista stund utökades med några Smiths-låtar) eller Elvis Costello.
   Eller lite bredare ämnen som skivbolaget Motowns hits mellan 1963 och 1971 (den kvällen tror jag att jag brände av 44 låtar på två timmar), Phil Spectors legendariska produktioner eller när jag tyckte mig finna en underbar och tidlös syntes mellan 60-talsnamnen Small Faces, Kinks, Who, Animals och Hollies.
   Förhoppningsvis upplysande och det är en enorm tillfredsställelse att ständigt höra glada tillrop från dessa hungrigt intresserade EBK-ungdomar.
   Ibland kan galenskapen i de vilda idéerna och högtflygande planerna gå överstyr och helt kraschlanda. Som när det inför EBK:s 30 gångers-jubileum på vaga grunder beslutades att jag enbart skulle spela låtar som var 30 år gamla. Det beslutet kom från folk som inte var födda 1974 och därför hade noll koll på det musikaliska klimatet vid den tidpunkten.
   För där satt jag med en helt omöjlig spellista. Förvisso tveklösa hits från då men som i de allra flesta fall måste uppfattas som ren och skär nostalgi och närmast ironi idag. Sweet, Queen, Rod Stewart, Elton John, Gary Glitter och 10cc, som var det årets stora namn, har nog inget på en klubb med EBK:s profil att göra. Och inte på något annat hak heller.
   Om ni undrar hur kvällens lilla spellista hänger ihop så är det inte mer originellt än att det är perfekt anpassade EBK-låtar hämtade från skivor som släppts sedan i september förra året då jag började mitt lite mer residenta dj:ande.
   Med den programförklaringen går det faktiskt att förena Joe Strummer, Vines, Undertones, Raveonettes, Tiger Lou, Strokes, Legends med Carnation.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (461)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (76)
Konserter (234)
Krönikor (171)
Larm (20)
Listor (50)
Maxi12" (35)
Minns (144)
Örebro (43)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< April 2004 >>
Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

AMK 21/09: Hej! Vet du hur man kan få tag i att lyssna på Collapse nu för tiden? MVH...

Mikael Bodin 15/09: Som Petty sa (fritt översatt): "När vi är borta finns låtarna kvar, därför...

Jan Arne Martin Lennell 12/09: Tack för bra tips! James McMurtry (har "Too long in the wasteland") och Kate Ta...

Jan Arne Martin Lennell 12/09: Finns inte så mycket att invända i din recension. Ett av hans bätttre, men de...

Jan Arne Martin Lennell 2/09: Tack för att Maria kom med! En av mina absoluta favoritsångerskor. Har allt me...

Jan Arne Martin Lennell 28/08: Klockren analys. Underbar platta som också finns i min hylla."Airport" är ju b...

Silja 27/08: Varför inget här om Charlie Watts?...

Valbobo 25/08: Icke att förglömma så var Everly bröderna ju först med att spela in den int...

Jan Arne Martin Lennell 22/08: Wadlings album måste jag kolla upp, låter intressant. För övrigt endast chec...

Jan Arne Martin Lennell 22/08: Håller med om "Pet sounds", ojämn och överskattad, men jag har den ändå då...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.