Blogginlägg

Här vilar rötterna till Örebros musikhistoria

Postad: 2021-05-21 07:54
Kategori: Örebro


Rudbecksgatan 27.


Manillagatan 3.


Nygatan 31-33.HÅKANS POP GOES LOCAL UNDER SOMMAREN 2021. Det finns många sätt att tackla det pågående traumat att inte kunna gå på konsert. Jag väljer att dra igång ett litet projekt som kommer växa till en hel sommarsäsong och kommer förmodligen att sträcka sig långt fram i höst. Jag har med utgångspunkt på alla konsertställen i stan under våren grävt ned mig i Örebros rockhistoria. Från nu på måndag, 24 maj, börjar jag redovisa min forskning och sedan var tredje dag presentera en ny Örebro-adress där jag har upplevt en eller flera konserter.
   Redan för flera år sedan fick jag en idé att sammanställa en lista på alla konsertlokaler jag under 50 år har besökt i Örebro och det blev många, väldigt många. Jag har upplevt konserter i ett 70-80-tal olika lokaler och utomhusplatser. Vill man räkna ännu mer noggrant och notera restauranger som bytt namn ett antal gånger blir den totala summan runt 125 olika konsertställen.
   Exakta adresser i Örebro kommer att vara rubriken på min genomgång och min dokumentation och kommer också att innehålla en hel del historiska fakta. Och i vissa fall, exempelvis Stortorget, Nikolaikyrkan, Slottet och Stadsparken, finns det en lång historia att redovisa.
   Jag kommer lite kortfattat att redovisa den faktiska historien med årtal och eventuella förändringar kring många restauranger och offentliga platser. Men jag kommer också, och det har varit huvudsyftet med hela projektet, att noggrant (så noggrant det nu kommer att bli med ett alltmer sargat minne i bakhuvudet...) redovisa alla konserter när jag har varit på plats. Och i förekommande fall länka till alla eventuella recensioner som är kopplat till varje specifik plats, gräsyta, sporthall, folkpark, torg, stadspark, mässlokal, pub, teater, hotell, saluhall, konserthus, universitet, ishall, skola, diskotek, före detta biograf, hotell, varuhus, skivaffär, järnvägsstation och alla olika restauranger.
   Ja, ni förstår säkert. Det blir en hisnande lång lista på ställen där jag har upplevt konserter under 50 års tid. Jag har lyckats dokumentera adresserna med aktuella fotografier men också, i de fall det har fungerat, letat upp historiska bilder hur det en gång såg ut.
   Det har under vår och försommar varit en otroligt intressant resa som har tagit mig tillbaka till både sommar, höst, vinter och vår och till framförallt otroliga minnen av konserter. Och sedan till mer eller mindre slitna minnesbilder av lokaler, som ibland inte finns kvar idag, och har sedan kunnat återuppliva gamla upplevelser ännu en gång.
   Hoppas ni hänger med på resan, med början på måndag, och kommentera gärna med egna upplevelser och minnen kring både konserter och lokaler. I en tid med en skriande brist på konsertarrangemang får man titta bakåt för att överhuvudtaget kunna skönja en möjlig framtid...
   I min forskning och dokumentering av gamla spelställen har jag naturligtvis i min jakt på intressanta fakta och dokumentation bokstavligen sprungit in i väggen vid ett flertal tillfällen när gamla hus har rivits, entréer murats igen och konsertställen har ersatts av parkeringsplatser.
   Som när jag exempelvis i min förtvivlade jakt på Örebros musikhistoria i flera fall mötts av en anonym tegelvägg, en helt opersonlig infart mellan några hus och en ödslig bilparkering. Ni ser exempel av det högst upp i artikeln, bilder som visar en stad i förändring och en restaurangtradition i ständig utveckling när det hela tiden byggs och rivs.

FOTNOT: Bakom ovan illustrerade bilder på numera anonyma platser döljer sig i nämnd ordning några konsertställen som jag under åren har besökt: Fake (1994), Rockmagasinet (1980) och Rockmagasinet (1983-1989).

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (475)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (76)
Konserter (237)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (52)
Maxi12" (35)
Minns (149)
Örebro (95)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Maj 2021 >>
Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Per Gotthardsson 22/06: Jag var där! Egentligen för att lyssna till Hiseman men lämnade lokalen helt ...

Jan Lennell 6/06: Var där och kommer ihåg att Fläskkvartetten var mäktigt imponerande! En exp...

Mikael Andersson 3/06: Det finns ännu en underskattad skiva på 90-talet 1994 Sånger Från Nedergård...

Björn Stein 9/05: Tack för den resan, Håkan! Ser redan fram mot att läsa om nästa äventyr som...

Jan Lennell 8/05: Beatles platta på 1:a platsen..ingen högoddsare :). Ber att få tacka för en ...

Peter Lundmark 6/05: Tack för en spännande och rolig resa, har fått plocka fram skivor man inte ly...

Hans 6/05: Har varit kul följa dina favoriter, även om jag inte hållit med dig. Däremot...

Mikael Bodin 5/05: Lundell måste ha gjort unikt många dubbelalbum :) Skulle man göra en lista av...

Mikael Bodin 5/05: Tack för en inspirerande recension av en klassiker. Själv velar jag ständigt ...

Björn 1/05: Waterboys, Jackson Brown, Beatles...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.