Blogginlägg från 2021-05-14

Krönika: Oktober 1993

Postad: 2021-05-14 07:55
Kategori: Krönikor

Jag var väl inne på singelproblemet i en krönika 1990 när jag började sakna rejäla singel-b-sidor. Här, några år senare, har jag helt tröttnat på cd-singelformatet och vill begrava hela konceptet. I någon mån lyckades jag förutse utvecklingen. Ändå kunde jag plocka ihop en lista på bästa singlar just då.
 
Den här krönikan publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 29/10 1993.
 
DAGS ATT BEGRAVA CD-SINGELN

NU ÄR DET DAGS ATT BEGRAVA CD-SINGELN. Det var inte länge sedan vi förde den klassiska vinylsingeln till den sista vilan. 45-varvaren och 7-tummaren hade gjort sitt efter trettio år som trendskapare och ledande opinionsbildare på världens alla hitlistor och diskotek.
   Cd-singeln kom därefter och har efter bara några år existens jobbat sig ned till samma begravningsförberedande tillstånd. Introduktionen var blygsam och följdes av än mer tveksamma drag.
   3-tums-cd:n var en felsatsning och det vingliga och spinkiga plastomslaget till cd-singlarna var ett fiasko som nu, tack och lov, är i minoritet bland nya singlar.
   Ännu värre är den ogenerösa och snåla prägeln som varje singelutsläpp har i dessa tider.
   I min alldeles egna och högst ovetenskapliga undersökning bland årets singlar har cd:n i sju fall av tio ingen ytterligare låt på skivan. Men däremot flera olika och i vanliga öron meningslösa mixningar av samma låt.
   Då har min undersökning bara omfattat konventionella pop- och rockartister och inte hiphop, dansmusik, techno eller rap där jag inbillar mig att mixningshysterin och låtfixeringen är ännu tydligare.
   Jag har länge hävdat tesen att nya singlar till helt överväldigande del är utgivna som marknadsföring inför det viktiga albumet. Alltså i första hand inte utgivna för att säljas utan för att spelas på ett i dessa dagar utökat antal radiostationer, på diskon och i tv.
   Utvecklingen utarmar givetvis singelkulturen och ger en tår i ögat på en entusiast som undertecknad. Som minns 60-talets klassiska singelutgivningar som var minst lika viktig händelse som ett album.
   Märk väl att Beatles samtliga 22 singlar var 12 icke-album-låtar. Det gav singlarna en egen status som idag helt har suddats ut.
   Den traditionella singeln var också en av de viktiga beståndsdelarna i hela punkrörelsen med skivbolag som Stiff och Chiswick. Vars hela verksamhet hade singlarna som hörnstenar.
   I takt med att vi gått in i cd-samhället har singeln förlorat magi. Oavsett formatet (cd eller vinyl) har singeln tappat sitt attraktionsvärde och därmed rasat i försäljningssiffror.
   Förra året såldes 2,7 miljoner singlar i Sverige jämfört med 3,8 milj året före. En minskning med nästan 30%!
   Och den negativa trenden håller i sig. Inte minst ”tack vare” skivbolagens och artisternas ointresse av cd-singelformatet.

TILL NÅGOT ROLIGARE. FYNDIGA LÅTTITLAR som ”She won't get under me till I get over you” och ”I'm just an old chunk of coal (but I'm gonna be a diamond someday)”
   Förstnämnda låten återfinns på amerikansks gruppen Best Kissers In The Worlds första album ”Been there” och den andra är inte oväntat en countrylåt med John Anderson från albumet ”Solid gold”.

ÅRETS BÄSTA SINGLAR (hittills!)
1. Cross my fingers JOHN HIATT
2. When I speak your name BEAGLE
3. When your were young DEL AMITRI
4. Rubberband girl KATE BUSH
5. Måne över Haväng ULF LUNDELL
(Samtliga med bonuslåtar)

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (457)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (76)
Konserter (234)
Krönikor (171)
Larm (20)
Listor (50)
Maxi12" (35)
Minns (143)
Örebro (32)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< Maj 2021 >>
Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Lars-Åke Madelid 11/07: Imponerande ambitiöst projekt, så lycka till!...

Bengt Gustafsson 21/06: Hej Kan rekommendera http://www.loureed.es/ Massor med info on Lou Reed. Tyvär...

Mikael Bodin 18/06: Tack Håkan för som alltid intressanta analyser. Jag gillar också Playback-box...

Jocke 15/06: Finns på YouTube nu: https://www.youtube.com/watch?v=dXA2Xkm4UfI...

L-Å Madelid 7/06: Sorry, missade att du nämnde Zombies i artikeln och att Tages och Hep Stars kn...

L-Å Madelid 7/06: Hallå Håkan! Jag ser att du missat några konserter. The Zombies spelade på ...

Kjell J 2/06: Lou Barlow är väl sedan ganska länge tillbaka i Dinosaur Jr....

Jan Arne Martin Lennell 31/05: Tack Håkan för en intressant recension! Har ännu inte lyssnat (dök upp i bre...

Johan S 31/05: Lysande! Har gått varm hela helgen. ...

Janne Lennell 22/05: Ser fram mot listan över favoritskivor. Tror vi kommer ha en del gemensamma fav...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.