Blogginlägg

Februari 2020 på Håkans Pop

Postad: 2020-03-05 07:54
Kategori: Blogg

Foto: Carina ÖsterlingRichard Lindgren med band på Folk & Rock i Malmö.

FÖRSTA DAGEN PÅ ÅRETS FEBRUARI rapporterade jag på Håkans Pop om en konsert i Malmö sista januari. Det var Richard Lindgren med sitt nya band Grand Jubilee som ställde sig på Folk å Rocks mysiga scen i det centrala Malmö och lät energin i den övervägande rockiga repertoaren dominera på en välfylld klubb.
   Lustigt nog ville ödet att jag på februaris sista dag skulle rapportera om en konsert med Staffan Hellstrand i Örebro. Ensam på scen gav Staffan ett kraftfullt rockigt intryck. Däremellan besökte jag även Stockholm en söndagkväll och kunde då njuta av Billy Bremners Rockpile-rockiga repertoar tillsammans med sitt band Rockfiles.
   Under februari hade jag den sorgliga plikten att ta adjö av en stor svensk artist och en mindre känd saxofonist av engelskt ursprung, Ola Magnell respektive Reg Ward. Jag har klara minnen av båda karriärerna.
   I övrigt fylldes Håkans Pop under februari av fasta kategorier. På 00-listan med mina favoritalbum från det decenniet avslöjades placeringarna 12-15, Chris Difford, Joel Alme, Per Gessle respektive Ron Sexsmith. En onekligen brokig blandning av artister på en lista med i övrigt stor svensk dominans.
   Dubbelintervjuer blev något av tema i min serie med återpublicerade intervjuer. 1986 gjorde jag flera intervjuer med både Örebrogruppen Lifeline (del 2) och Py Bäckman (del 2). I övrigt kunde vi under månaden läsa om mina möten med Big Deal/Magnus Sjögren och Clarence Öfwerman.
   I coverskivornas underbara värld gjorde jag under februari små kortfattade stopp hos Cher, Judy Collins, Paul Carrack och k.d. lang. Det fanns dock inte så många musikaliska höjder att skriva om.

FEBRUARI HÖLL PÅ ATT BLI LIKA händelsefattigt som januari vad gäller nya skivreleaser. Men jag kunde ändå recensera en liveskiva av utmärkt kvalité med Mikael Ramel och hans kompetenta kompband, ”The Bäst Band – lajv 2019”.
   Länge såg det tunt ut med intressanta nya skivor men det blixtrade till några gånger i fredags när månaden höll på att avslutas. Men några veckor innan kunde jag bitvis njuta av Good Harvests nya album ”Dream of June”. En välljudande skiva, fina röster och elegant gitarrspel i det lågmälda soundet. Naturligtvis imponerande men jag, som ofta letar starka melodier, blev lite besviken i det stora hela. Till slut hittade jag ändå några guldkorn, den lite mer elektriska ”Dreams” och ”Loving free” med en vacker cello som krydda.
   Hade nästan glömt bort duon Johnossi, fast jag nämnde namnet för några veckor sedan i texten om Joel Alme, och har lyssnat dåligt på senare skivor. Nya ”Torch//Flame” inleds i full fart på hög volym och det nästan hårdrockiga är inte riktigt min bästa kopp te. Men här finns så småningom låtar som slår an mäktigt och självklart. Titellåtens akustiska profil växer till något mycket melodiskt och vackert. Men allra bäst tycker jag ”Heavens (then we begin)” är, innehåller ett smäktande pianointro som följer med in i låten. Full energi i refrängen och slutligen utvecklas låten till en imponerande femminuterslåt.
   Man ska aldrig räkna med något förväntat när en gammal Wilmer X-medlem blir soloartist. Pelle Ossler... Lika extremt överraskande är kanske inte Stefan Björks solodebut ”Va vet du om det?” men tillräckligt förvånande och går inte alls att jämföra med Wilmer. Stefan har en snäll röst, arrangemangen är ganska lågmälda och i många låtar är soundet så där suggestivt flyktigt och lite svårfångat. När jag levt med skivan några dagar fastnar ändå flera låtar, exempelvis ”CPH” där kärleken och längtan till Köpenhamn berättas så vackert.
   De senaste dagarna har mina öron också ägnat sig åt att lyssna på Eric Palmqwists nya singellåt, "Du och jag mot döden" (se/lyssna nedan), som är en försmak på nästa album, tio låtar som kommer bli en temaskiva om separation och uppbrott, som planeras till hösten. Eric tänker nu satsa mot mer elektrisk rock och intensiteten är tydlig på nya låten som också har en djup härlig popkänsla.   / Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (496)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (77)
Konserter (241)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (54)
Maxi12" (35)
Minns (161)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Mars 2020 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Janne Lennell 3/06: Avundsjuk på att du har Kjells album...vill ha :)..men grattis till dig!...

Peter 31/05: Nu var det väl så att Tony Bourge var gitarrist och Phillips var trumslagare? ...

Johan S 13/05: Det här blir en resa i min smak! Underbart! Har lyssnat på Linda otroligt myc...

Björn 11/05: There are 2 Kinds of Men in This World…Those who have a crush on Linda Ronstad...

Björn 11/05: Tack för den, som Magnus brukade säga efter avslutad låt. Ett nöje att få t...

Niclas 4/05: Hej Håkan, Farsan visade mig Pugh på tidigt 2000-tal då var jag blott en ...

Björn 3/04: Lite räknefel, det är självklart 40 år mellan 1980 och 2020, inte bara Billy...

Björn 3/04: Blir både glad och sorgsen, när jag läser #11. Magnus, saknad men aldrig glö...

Jan Lennell 30/03: John Hiatt! En klar favorit. Tycker albumet "Warming up to the ice age" håller ...

Claes Janson 20/03: Hej Håkan! Kul att läsa om Baltik. Jag ska snart ta farväl av min 4 år äld...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.