Blogginlägg från 2020-03-25

INTERVJUER 74-94: Hip Horace (1987)

Postad: 2020-03-25 07:50
Kategori: IntervjuerUNDER VÅREN 1987 UPPMÄRKSAMMADE jag bandet Horace, från Örebro, på några demotejper. I maj 1987 skrev jag en ganska positiv recension om deras imponerande demo: ”Horace är ett rockband i pophantverket som onekligen imponerar på demostadiet men flera gruppmedlemmar har rutin i ryggen. Trummisen Birger Signal spelar också i Crew Of Corps och basisten Johan Strandahl spelar i Athletic Arabs. Men låtskrivarna heter Mats Bååge, gitarr, och Jan Valentin, sång, och deras sound är engelskt ooch hitinriktat. ”Those are the things that bound us togetyher” och ”Across the river” skulle kunna utgöra en perfekt debutsingel”.
   I augusti 1987, fortfarande under namnet Horace, såg jag bandet uppträda på en privat föreställning med Tobias Kjellström, från Athletic Arabs, som trummis. Lite otur med brustna gitarrsträngar och lite för många kompisar i publiken tog bort koncentrationen något men soundet var klart godkänt.
   Dåvarande upplagan av Horace var ännu så länge tillfällig och uppdaterades framåt hösten samma år när bandet dessutom ändrade gruppnamn till The Hip Horace. Bååge och Valentin, bandets fasta medemmar och låtskrivare, hade då utökats med trummisen Peter Magnusson och basisten Johan Rapp.
   Bandets demotejper hade även uppmärksammats i England och den kontakten resulterade i en drömbokning för The Hip Horace som förband till idolerna i engelska Wedding Present på Rockmagasinet i Örebro.
   Inför den spelningen träffade jag bandet 23 oktober för intervjun i ett skyddsrum i Tegnérlunden på väster i Örebro där bandet hade sin replokal.
   Bandets förhoppningar om skivinspelning resulterade först ett år senare med minialbumet ”Hand it back” på det Klippan-baserade skivbolaget La Ment Records. Då hade bandet utökats med ytterligare en gitarrist, Lars Eriksson. Jag saknade några av de imponerande demolåtarna men älskade deras underbara sound där akustiska och elektriska gitarrer vävdes in i varandra.
   Sommaren därpå såg jag bandet uppträda live på Stockholms inneställe Cityhallen på Drottninggatan.

Minialbumet marknadsfördes med bland annat dekaler, se nedan.

Den här intervjun publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 3/11 1987.

Hip Horace spelar förband
GRUPP SOM GÅR IN I EN NY ERA


GRUPPEN HORACE, FRÅN ÖREBRO, SOM EXISTERAT några år har i dagarna gått in i en ny era med flera nya medlemmar och ett delvis nytt namn: The Hip Horace. Eldprovet för den nya konstellationen sker imorgon kväll som förband åt engelska Wedding Present.
   - Det känns givetvis extra spännande att agera förband till just Wedding Present eftersom vi ligger nära varandra musikaliskt, berättar sångaren Janne Valentin.
   - Vi har under en tid haft väldigt bra kontakt med deras skivbolag, Reception, som varit intresserade av de demotejper vi har spelat in, fortsätter han. Men det är ett litet bolag med begränsade resurser så vi får inte tro för mycket...
   Horaces demotejper har inte bara väckt uppmärksamhet i dessa spalter utan också på flera skivbolag både i Sverige och England.
   - Svenska EMI kom med det absurda förslaget att vi skulle sjunga på svenska men annars har vi fått många tacksamma lovord.
   Janne Valentin och gitarristen Mats Bååge, som är gruppens originalmedlemmar och låtskrivare, har den senaste månaden svetsat samman en ny rytmsektion i Peter Magnusson, trummor, och Johan Rapp, bas.
   Med mycket effektiva repetitioner är bandet redan tajt med många nya låtar i repertoaren. Det kunde jag själv uppleva under en av bandets ”rep” i ett skyddsrum på väster i Örebro. Gitarrbaserad och engelskinfluerad poprock med oerhört vackra harmonier som växer ut från Mats Bååges smakfulla gitarr, ofta en klassisk Rickenbacker, som sedan får sin musikaliska tyngd via bas-trum-sektionen.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Mars 2020 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.