Blogginlägg

INTERVJUER 74-94: Lorne de Wolfe (1984)

Postad: 2018-12-19 07:54
Kategori: Intervjuer

LORNE DE WOLFE HADE, SOM HAN BESKRIVER i intervjun, en lång men sporadisk karriär bakom sig när Hansson de Wolfe United tog form i slutet på 70-talet. Först i Contact, tillsammans med bland annat Ted Ström, och sedan under en kort tid i gruppen Vargen som 1975 släppte albumet "I original" med nio låtar skrivna av de Wolfe.
   I Vargen sammanstrålade två medlemmar från Contact, de Wolfe och Claes Palmkvist, med Dick Hansson första gången. Den trion fortsatte samarbeta och bildade 1978 Hansson de Wolfe United som ett rent studioprojekt vid sidan av sina civila jobb med grafisk formgivning, reklam och konst.
   1979 kom gruppens första album, "Iskalla killen (full av mänsklig värme)", som följdes av "Existens-maximum" (1981) och "Yes box allright" (1982) innan trion hösten 1982 bestämde sig för att turnera med en omsorgsfull kompgrupp i ryggen. Det skulle upprepas flera gånger under 80-talet och vid samtliga tillfällen besöktes Örebro, 1982, 1984 (när nedanstående intervju gjordes) och 1986. Inför varje turné släpptes ett album och 1984 var "Container" precis aktuellt när bandet gav sig ut på vägarna.
   Redan när turnén annonserades ut i februari 1984 gjorde jag en liten telefonintervju med Lorne de Wolfe som förklarade att "Första turnén (1982) var en prövning där vi ville visa var vi stod i konsertsammanhang. Den här gången känns det allvarligare men vi vill fortfarande hålla det på en lekfull nivå".
   Jag träffade Lorne för intervju i samband med konserten på Idrottshuset i Örebro. Mellan soundcheck och konsert fick jag min lilla pratstund med ledaren för det band som förutom ovannämnda Hansson och Palmkvist också innehöll Jonas Isacsson: gitarr, Anders Neglin, piano/synthar, Ulf Andersson, saxofon, Magnus Persson, trummor, och Sam Bengtsson, bas.Den här intervjun publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 10/4 1984.

Lorne de Wolfe om sin och Uniteds chosefria musik:
MED EN OERHÖRD KÄNSLA I HJÄRTAT


LORNE DE WOLFE BEFINNER SIG SOM MEST i strålkastarljuset. Han är den centrala blickpunkten i Hansson de Wolfe United, en mycket udda svensk musikprodukt som gått från att vara enbart ett skivprojekt till turnégrupp utan att förlora varken innerlighet eller publik. I Örebro i torsdags kväll inledde gruppen andra halvlek på den pågående turnén som lockat lika mycket folk som den uppmärksammade debutturnén förra hösten.
   För Lorne är turnerandet inget nytt. Redan för fjorton år sedan befann han sig på ständig turné med Contact där han spelade bas. I ett Sverige som då dominerades av musikrörelsen var den gruppen ett stort namn med "hits" som "Hon kom över mon" och "Fyrvaktarens dotter". Låtar som Lorne var med och skrev.
   - Vi existerade mellan 1970 och 1972 men det verkar nu som en hel evighet sedan, säger Lorne och minns en spelning i Örebro Konserthus hösten 1971.
   Efter Contact fortsatte Lorne jobba tillsammans med en annan medlem, Claes Palmkvist, numera United, på Europafilms skivbolag som producenter och träffade där konstnären Dick Hansson. Redan för tio år sedan bildades det som så småningom skulle bli Hansson de Wolfe United.
   De började skriva låtar ihop och spelade också in ett album under namnet Vargen som kom ut samma dag som skivbolaget lades ner 1976.
   Därefter bildades en arbetsgrupp med de Wolfe, Hansson, Palmkvist och Ingrid Munthe (Lornes fru) som skrev texter eller uppslag och stämningar.
   1979 hade arbetsgruppens jobb resulterat i Hansson de Wolfe United och inspelningen av deras första album började.
   - Dick och jag spelar många instrument själva och gör grunderna i studion innan musikerna kallas in en i taget. Så gjorde vi de tre första skivorna så bandet som medverkar på skivorna kände inte varandra förrän vi skulle göra första turnén.
   Bandet i övrigt består av rutinerade studiomusiker som alla är översållade av arbete. Trummisen Magnus Persson och basisten Sam Bengtsson stack till exempel direkt till Stockholm för studioarbete efter konserten i torsdags. Jonas Isacsson, gitarristen, spelar på ett nytt Eva Dahlgren-album i maj.
   Kärntruppen i Hansson de Wolfe United är däremot endast deltidmusiker med civila arbeten, Lorne och Claes jobbar på en annonsbyrå och Dick är konstnär.
   - Att som artist ha ett heltidsjobb ger stor frihet åt musiken. Man är inte lika beroende av framgångar och succéer.
   På en fråga om inte publiken är överdrivet stillsam på konserterna med United, svarade Lorne:
   - Publiken är väl i viss mån som oss själva. Inga yviga gester fast man i hjärtat känner oerhört mycket. Slöhet kan också betyda eftertanke.
   Texterna Lorne sjunger har ofta ett positivt och mänskligt budskap utan att bli schablonmässigt sirapsdränkta.
   - Bland alla negativa trender och djupsinnigheter måste man intala sig att det inte går åt helvete. Det finns hopp om livet och kärleken, sade Lorne avslutningsvis. En man med ovanligt mänskliga åsikter.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (521)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (171)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< December 2018 >>
Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.