Blogginlägg från 2018-12-27

2018: Årets bästa album

Postad: 2018-12-27 07:58
Kategori: Listor

MIN KONTAKT MED ÅRETS HIPPASTE ARTISTER och skivor har varit obefintlig. Men det är väl som det ska vara. De fyra bäst placerade skivorna på Sonics årsbästalista har jag inte hört talas om, skivan på 5:e-platsen har jag inte hört och först på 6:e-plats finns ändå ett namn (Cat Power) som jag känner igen. Men det är väl som det ska vara.
   På min egen årsbästalista är jag otroligt nöjd med att sex av tio skivor är svenskproducerade och tre av dessa ockuperar första-, andra- och tredjeplatsen.1. MAGNUS LINDBERG: Magnus Lindbergs skörd
Magnus efterlängtade comeback på allvar motsvarar helt alla förhoppningar och alltför stora förväntningar. Med hjälp av den legendariske producenten Kjell Andersson har Magnus blivit trygg och kreativ och tacklar både rocklåtar och ballader med stort självförtroende.

2. SARAH KLANG: Love in the milky way
25-åriga Sarah Klang är med stor marginal årets debutant. "Love in the milky way" förmedlar musik, arrangemang, sound och låtar med ett nytt spännande och personligt grepp. Och med en röst som både river och smeker.

3. DOCENTERNA: Kritstrecksränder och missiler
En stor, överraskande och självklar comeback. Ur Joppe Pihlgrens mun kommer ett lekfullt språk som pendlar mellan genialt och naivt. Och bandet tuggar på som om tiden har stått still mellan Docent Döds klassiska mini-lp och nu.

4. PAUL McCARTNEY: Egypt station
"Egypt station" är McCartneys bästa album sedan 2005. Här blandar han lekfullhet med melodisk briljans i en fräsch musikalisk skrud som gjord för 2018. Den lätta och okomplicerade produktionen lyfter fram både melodier och anspråkslös lättja som inte är varken ansträngt eller modernt.

5. DEE RANGERS: All you need tonight
Energisk poprock från ny bekantskap. Bandet balanserar på gränsen mellan stark powerpop och garagerock i sitt punkenergiska sound. Härlig upptäckt.

6. FIRST AID KIT: Ruins
Klara och Johanna Söderberg uppgraderar långsamt men säkert sitt sound. Här imponerar rösterna, starkare och mognare, och duon balanserar återigen på gränsen mellan tidstrogen folkmusik, americana och pop. Ännu en fullträff!

7. ELVIS COSTELLO: Look now
Överraskande stark Costello-skiva. Poplåtarna dominerar men det finns stickspår åt både pianoballader och lite rockigare material. Hans bästa skiva på många år.

8. MARIANNE FAITHFULL: Negative capability
En väldigt lättlyssnad men också otroligt engagerande skiva. Här finns de avskalade låtarna och den bräckliga sången i all sin prakt. Samarbetet med yngre förmågor som Screaming Trees-sångaren Mark Lanegan, Nick Cave och Ed Harcourt har gjort henne gott.

9. JOHN HIATT: The eclipse session
Den avslappnade atmosfären är väldigt närvarande på årets Hiatt-skiva. Soundet på skivan kan beskrivas som halvakustiskt och jag misstänker att inspelningen är gjord live i studion för den känns så nära och personlig. Hiatt har skrivit några av sina bästa låtar på väldigt länge.

10. ULF LUNDELL: Skisser
"Skisser" var otroligt tålamodskrävande när den kom. 27 låtar och två timmars lyssnande blev en tung start på något som till slut resulterade i fascination och ett oreserverat gillande. Energin finns där och jag blir imponerad av att det låter så bra på dessa hemmainspelade låtar.

Skivorna precis utanför Topp 10:
THE JAYHAWKS: Back roads and abandoned motels
OLLE UNENGE: Pensionerade hippies & tatuerade sexpack
ROSANNE CASH: She remembers everything
ANDERSON EAST: Encore
CITIZEN K: III
KAJSA GRYTT: Kniven i hjärtat
BRANDY CARLILE: By the way, I forgive you
EAGLE-EYE CHERRY: Streets of you
DOUG PAISLEY: Starter home

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (522)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (171)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< December 2018 >>
Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Peter 2/07: Nja, Honeycombs hade ju en hit till: That´s the way som jag tror hamnade på Ti...

Mikael Johansson 27/06: Var där i konserthuset 1977, 16 år gammal. Visste inte riktigt vad som väntad...

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.