Blogginlägg

Överraskningar på en magisk nivå

Postad: 2014-07-26 15:51
Kategori: Live-recensioner

Alla bilder: Carina Österling

"PACKMOPEDSTURNÉN 14"
Göran Samuelsson/Kajsa Grytt/Sofia Karlsson/Jack Vreeswijk/Tina Ahlin
Kyrkan, Västra Ämtervik 25 juli 2014
Konsertlängd: 19:11-20:00 och 20:27-21:46 (128 minuter)
Min placering: Sittande på 8:e bänk till vänster ca 9 meter från scenen.


Packmopedsturnétraditionen lever - igen! 2012, efter 20-årsjubileet och en ständigt växande turné, tog initiativtagaren, projektledaren och artisten Göran Samuelsson förra sommaren en paus i detta återkommande alltmer populära projekt. Nu är han och ett nytt spännande artistgäng tillbaka.
   Ingen kunde väl ana att premiären i fredagskväll inomhus i kyrkan i Västra Ämtervik, ungefär 100 m tvärs över vägen från Görans hem, skulle bli så lyckad när det blev värmen och inte åska/regn vi tvingades skydda oss emot. Den inledande svalkan i kyrkan blev som balsam för själen.
   Göran har med en finurlig instinkt återigen samlat en underbar blandning av artister, från olika håll, till årets upplaga av Packmopedturnén: Sofia Karlsson från folkmusiken, Kajsa Grytt från rockmusiken, mångsidiga Tina Ahlin från revy, teater och tv och Jack Vreeswijk från den klassiska vistraditionen. Lägg till Göran Samuelssons onekligen varierade pop-, vis- och lite blueskryddade sånger med både allvarliga och personligt komiska vinklingar till texter så blev underhållningen i kyrkan varken seriös, religiös eller återhållsamt stel. Bara underhållande.
   Premiären färgades något av små obetydliga och mänskliga misstag med gitarrer som fick stämmas om, några missade övergångar i arrangemangen och ett antal textblad i händerna på artisterna. Det var med andra ord fantastiskt. Spontant, naturligt och med stor dos musikalitet i ryggen fick varje artist bidra med sin personlighet.
   Under kyrkosalens fem magnifika ljuskronor inför en fullsatt kyrkosal (300 pers) bjöds vi på en hisnande blandning musikaliskt godis. Lite mer nedtonat än tidigare turnéer och nu med en viss dominans av visor i repertoaren. Här fanns ingen Dregen eller Mats Ronander, som tidigare figurerat i de här sammanhangen, med sin sprakande elektricitet.
   Men vid ett ögonblick, under Kajsa Grytts "Jag klarar mig ändå", pumpade gitarristen Love Tholin på för allt vad tygen höll, ivrigt "påhejad" av bandets andre stjärngitarrist, Bengan Blomgren. Båda var bandets kapellmästare men även övriga musiker tog sitt ansvar för de perfekta arrangemangen. Från pianisten och dragspelaren Bengt Bygren via trummisen Fredrik Lindholm till basisten Gian Kündig kunde jag också urskilja engagemanget.
   Som initiativtagare till Packmopedstraditionen håller Göran Samuelsson en nästan tillbakalutad profil på scen när han generöst lämnade över utrymmet vid de sparsmakade strålkastarna i kyrkan.
   Efter kyrkoherden Hans-Viktor Krolovitschs inledande tal, där han ödmjukt presenterade Göran som "chefen", var det han som startade föreställningen med två sånger. På "Fyra dar till lön" fick han vacker duetthjälp av Tina Ahlin som sedan blev något av en sammanhållande faktor på hela konserten. Och blev något av ny favorit antingen hon sjöng och spelade dragspel till en Taubelåt, blåste fantastiskt munspel i Kajsa Grytts "Brev från ett torg", vid pianot sjöng sin egen mycket fina kärlekslåt "Får jag gömma några drömmar hos dig", höll i allsången "Jag vill inte veta att vädret är fint där du bor" eller ljuvlig a cappellasång (tillsammans med Sofia Karlsson) av "Ack Värmeland du sköna".
   Det här var en kväll för nya upptäckter ty även Sofia Karlsson imponerade stort på mig. Visst kände jag till hennes sångkonst och musikalitet men överraskades mycket när hon framförde några av kvällens stora höjdpunkter. Först den nyskrivna men ännu inte utgivna "Regnet faller" som hon till egen nystämd elektrisk gitarr lyfte till en magisk nivå där även bandet tillförde ytterligare en dimension. Sedan gjorde hon Ulf Lundells så gott som okända parentes "Nådens år" till en ljuvlig pärla.
   Kajsa Grytt får nog anses vara turnésällskapets mest främmande fågel med sin bakgrund i rockmusiken. Här kom hon in som vacker sagotant i glasögon och sjöng en fin Kajsa & Malena-klassiker, "Om du kunde se mej", varvade upp med legendariska "Dunkar varmt" och blev finstämd i "Brev från ett torg" innan det stora rockutbrottet inträffade, se ovan.
   Turnépremiärens konsert i den vackra snart 200 år gamla stenkyrkan i Västra Ämtervik kom att både musikaliskt och visuellt domineras av kvinnliga röster. Göran fick dock inleda och avsluta storstilat och Jack sjöng otippat fler Taube-låtar än material från sin "nära släkting" som han uttryckte det.
   Packmopedsturnén 2014, som pågår i 15 dagar, fortsätter ikväll i Glava Glasbruk.

Vanliga människor (Göran)
Fyra dar till lön (Göran+Tina)
Och skulle det så vara (Tina)
Vaggvisa (Jack)
Morgon efter regn (Jack+Sofia)
Regnet faller utan oss (Sofia)
Om du kunde se mej (Kajsa)
Dunkar varmt (Kajsa)
Jag vill inte veta att vädret är fint där du bor

Paus

Du liv (Sofia)
Nådens år (Sofia)
Får jag gömma några drömmar hos dig (Tina)
Du och jag (Tina+Göran)
Brev från ett torg (Kajsa)
Jag klarar mig ändå (Kajsa)
Nästan som en dröm (Göran)
Ögonblick (Göran)
Sjuttonde balladen (Jack)
Rosenblad, rosenblad (Jack)
Sjösättningsrap (Göran)

Extralåtar
Ack Värmeland du sköna (Tina+Sofia)
Dom som byggde landet (Alla)

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (522)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (172)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Juli 2014 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Peter 2/07: Nja, Honeycombs hade ju en hit till: That´s the way som jag tror hamnade på Ti...

Mikael Johansson 27/06: Var där i konserthuset 1977, 16 år gammal. Visste inte riktigt vad som väntad...

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.