Blogginlägg från 2014-07-14

"Cambridge"

Postad: 2014-07-14 10:41
Kategori: IngenMICKEY JUPP
Cambridge
(egen etikett)


Det var alltså någon gång 1980 som det här albumet på ett mycket märkligt sätt fick sin titel... Det var en följd av att Mickey gav det årets Jupp-album namnet "Oxford", efter låten "Oxford Dick and the words" från samma skiva, med tanke på att någon gång i sin karriär ge ett album titeln "Cambridge". Aldrig kunde han väl ana att just det albumet skulle bli aktuellt 34 år senare hösten 2013, inspelad i sitt hem i Boot i det djupaste Cumbria och sedan låta som det gör.
   Mickey Jupps revival under senare år i den så kallade skivbranschen har varit anmärkningsvärd. Efter en många år lång inaktiv period, senaste albumet kom 1994 (den Sverige-producerade "You say rock"), har han sedan 2009 regelbundet skrivit, spelat in och givit ut fem album av genomgående intressant kvalité.
   Alldeles nyligen släppte Jupp sitt femte hemmainspelade album, "Pot-washing", men redan i höstas kom alltså "Cambridge"-albumet som jag då lite slarvigt förbisåg. Men som jag nu härmed ägnar all uppmärksamhet.
   De 16 låtarna på "Cambridge" är i sedvanlig ordning resultatet av ett låtskrivande under många år. Och även inspelat under lång tid. De första två låtarna har sitt ursprung från 1990 och tämligen professionella inspelningar av Henning Staerk i Danmark. Den mycket inspirerade "If I had the brains I was born with", med stark sång, hamrande piano och gitarrsolo, och "Over and out", som är catchy fast temat är olycklig kärlek, tillhör inte överraskande topparna på den här skivan.
   Mickey Jupp kallar ofta sina låtar och inspelningar lite anspråkslöst för "ditties" och ibland är väl låtarna lite tagna ur luften och inte så genomarbetat välskrivna där rötterna går att söka i jazz- och bluestraditionen. Men lika ofta, för att inte säga oftare, är det lätt att upptäcka de personliga pärlorna bland inspelningarna som må vara anspråkslösa men aldrig slarvigt genomförda.
   Allra mest underhållande och mest imponerande tycker jag texterna är där jag, utan att analysera på djupet, upptäcker både smarta rim, vardagliga tankar och en enastående poesi. Som exempelvis den uppgivna kärlekslåten "A lady to love" som är både vacker och brysk i texten. Eller när Mickey skriver en låt om sin långsamma dator, "My computer", men serverar den som en rockrökare i dåtid.
   Mickey gillar att överraska som när han presenterar "She's lovely but she's leaving", om det slutgiltiga kärleksavskedet, med en struttig melodi och glada rytmer till den vemodiga texten.
   Ibland bjuder kreativiteten på genomarbetade godsaker. Som balladen "Tell me why" med en snyggt hummande kör, svepande syntar och fantastiskt bra sång i en nästan komplett låt. Där har skapandet verkligen lyft resultatet en nivå. Detsamma med de underbara rytmerna på "Scratch my vinyl" där den akustiska gitarren tillsammans med pianot skapar närmast magi.
   På omslaget till den här skivan, Mickeys fjärde egenutgivna album, ger han sken av att "Cambridge" kan vara den sista i raden av skivor. Med facit i hand, senaste skivan "Pot-washing", vet vi att Mickey kom på andra kreativa tankar och det ska vi Juppyfierade fans vara glada för. En artist med låtar och texter som "Stand by me"-liknande "The door", studsande "Hunt, Runt, Shunt & Cunningham", refrängstarka "Never felt better", de vackra rösterna i "Blue coffee" och halvsnabba "Times like these" har mycket kvar att ge sin publik.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (452)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (76)
Konserter (234)
Krönikor (171)
Larm (20)
Listor (50)
Maxi12" (35)
Minns (141)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< Juli 2014 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Jan Arne Martin Lennell 15/05: Del Amitri tycker jag skulle haft förstaplatsen :)...ser vekligen fram mot dera...

Richard 5/05: Tack för att ni delar med er, Håkan med sina fina texter och Jack med minnen o...

Anders 4/05: Baby om morgonen är magi!!...

Johan S 28/04: Intressant, kände inte till den. Kommer en trippel-LP med Morrison nästa fred...

Arne 22/04: Jobbade i Brunnsparken på den tiden, humpade (=bära högtalare m.m) det råsa ...

Johan S 19/04: Håller verkligen den här som en av dom bästa. Köpte en nypressning av den ...

Jack McGuinness 16/04: Det kan ju vara värt att nämna att åren med Yngwe var tuffa för Mats. När h...

Håkan Gustavsson 13/04: Hej! Tack för tipset - precis som du skriver en kanonplatta! Personligen har ...

Mårten 12/04: Gröna Lund 29 april -65 Furuviksparken 30 april -65 Liseberg 2-3 maj -65 ...

Johan S 29/03: Säkert också en mina mest spelade, fantastisk!...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.