Blogginlägg

Inte magiskt men ett musikaliskt fyrverkeri

Postad: 2011-08-07 21:48
Kategori: KonserterKONSERT
"PACKMOPEDSTURNÉ 11"
Göran Samuelsson/Plura/Dregen/Per Persson/Pernilla Andersson
Rottneros Park, Sunne 6 augusti 2011
Konsertlängd: 19:10-20:08 och 20:35-22:00 (141 minuter)
Min placering: ca 30 meter snett till vänster.


På lördagskvällen avslutades årets upplaga av Packmopedturnén som sedvanligt har genomförts intensivt runt om i Värmland. Tretton konserter på tretton kvällar och vi fick förmånen att uppleva avslutningskvällen i Rottneros Park. Förutom kvällen innan i Arvika har vädret varit toppen på turnéns samtliga kvällar.
   Tjugo minuter innan konsertstart i Rottneros Park rullade, till publikens applåder, samtliga artister in i parken på sina mopeder till den förhållandevis lilla gräsytan där scenen placerats. Tala om anspråkslös entré men det är just det anspråkslösa som har varit turnéhistoriens viktigaste signatur. En historia som startade 1992 och med bara två undantag genomförts varje år sedan dess.
   Fram till Sunne hade nio av årets tolv konserter varit slutsålda, ett rejält publikrekord hade satts i Kil med 1200 personer, samtliga konserter (utom Arvika) genomfördes i strålande solsken och cirka 11 000 personer har sett årets upplaga av Packmopedsturnén. Dessutom har deras senaste projekt med målade hjulfälgar, som de enligt legenden har plockat upp i Värmland på vägen mellan konserterna, som de sedan auktionerat ut bidragit med nästan 40 000 kronor till Läkare Utan Gränser.
   Årets Packmopedskonsert är mer ett anspråkslöst fyrverkeri i spontanitet och osannolik naturlighet än ren musikalisk magi. Den lämnar ett stort och varmt leende efter sig och med alla artister på scen samtidigt hela tiden blev det ett hejdundrande party när många starka låtar och underbara framträdanden avlöste varandra.
   Plura, som presenterades av Dregen som ”Presidenten av Peking”, var något av föreställningens mest populäre huvudman vid sidan av kapellmästaren och initiativtagaren Göran Samuelsson vars sånger har en politisk och mänsklig klang som går genom märg och ben. Plura passade på att framföra några av sina bidrag till tv-serien Så mycket bättre där han tolkade låtar av Petter (”Logiskt” där texten personifierats av Plura) och Christer Sandelin (”Det hon vill ha”) vid sidan av sina egna klassiker ”Kärlekens tunga” och ”Fulla för kärlekens skull”.
   Återkommande Pernilla Andersson, hon var med på 2009-upplagan av Packmopedsturnén, var en frisk fläkt både verbalt mellan låtarna, ”den här turnén har givit arslet ett ansikte” var en skön beskrivning av två veckors mopedåkande, och sångmässigt. Hennes version av Olle Ljungströms ”Jag och min far” bakom pianot i en duett med sin man Dregen var nog kvällens absoluta höjdpunkt. Men även ”Johnny Cash & Nina P” och ”Desperados” var fina melodiska inslag.
   Dregen går från klarhet till klarhet och kommer snart bli lika folkkär som Plura, tro mig. Både hans sympatiska kommentarer mellan låtarna, de egna sånginsatserna och låturvalet hade energi och personlighet. Magnus Ugglas ”Varning på stan”, Docent Döds superklassiker ”Solglasögon” och avslutande ”Jonny Gitarr”, Ulf Lundells ”översättning” av Chuck Berrys ”Johnny B Goode”, var kvällens största energiska ögonblick.
   Men Per Perssons snabba och mycket fina ”Tusen dagar härifrån” var inte långt efter liksom ”Bortom månen och mars”. Annars var nog Persson den som kände sig mest obekväm i sammanhanget på den välfyllda scenen. Kanske saknade han sitt Pack i allmänhet och dragspelaren Magnus Lind i synnerhet?
   På en konsert med massor av gemytliga och naturliga ögonblick och en fantastisk final när samtliga artister sjöng en vers i Göran Samuelssons ”Dom som byggde landet” som kryddades av ett blixtrande fyrverkeri över den klara sommarkvällshimlen.

Bandet:
Göran Samuelsson, gitarr och sång
Bengan Blomgren, gitarr
Robert Henriksson, trummor
Fredrik Svensson, bas
Bengt Bygren, keyboards

Låtarna:
Bomerang (Göran)
Hanna (Per)
Varning på stan (Dregen)
Logiskt (Plura)
Johnny Cash & Nina P (Pernilla)
Bortom månen och mars (Per)
Solglasögon (Dregen)
Kärlekens tunga (Plura)
Dansa med dig (Pernilla)
Pojkar, pojkar, pojkar (Plura)

Paus

Mördar-Anders (Per)
Vanliga människor (Göran)
Kasta sten (Pernilla)
Tusen dagar härifrån (Per)
Tunn is (Göran)
Desperados (Pernilla)
Det hon vill ha (Plura)
Jonny Gitarr (Dregen)

Extralåtar
Den enda som du har (Göran)
Sjösättningsrap (Göran)
De som byggde landet (Göran+Pernilla+Plura+Per+Dregen)/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (521)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (171)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Augusti 2011 >>
Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.