Blogginlägg

Reaktionerna gör att rockboken lever

Postad: 2001-11-19 16:09
Kategori: Krönikor

Den här krönikan publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 19/11 2001.

SÅ FORT VI föds riskerar vi att dö, stod det att läsa i NA förra söndagen.
   Så fort någon ger ut en skiva eller bok så finns det också risker. Inte på liv och död kanske - men nästan. Att någon recensent ska tycka att den inte motsvarar förväntningarna eller, vilket gud förbjuder, föreslå hur den skulle kunna göras bättre.
   Hela tiden handlar det om personliga åsikter och omdömen åt ena eller andra hållet. Och hela tiden riskerar de att riva upp himmel och jord.
   Som när Sven-Olof Malmsten, med sin fulla rätt, blir upprörd över min recension av hans och Bo Erikssons Rockbok - 50 år av rock och pop i Örebro.
   ”Jag undrar vad ditt fullständiga krossande av vår bok tjänar för syfte? Det är helt okej att tycka olika, men jag tycker inte det är okej att göra mos av någon som vill gott. Vi har lagt ner ett stort arbete på att visa upp musikens betydelse i mångas liv i vår stad och förtjänar normal mänsklig respekt”, skriver han i brevet.
   HÅRDA ORD, hårda omdömen från en bitter och besviken man.
   Jag har varken krossat eller mosat Rockboken. Malmsten och Eriksson känner jag som sansade killar och vet att de har lagt ned ett enormt jobb på det här projektet. Rockboken är ett gränslöst ambitiöst projekt, som jag bokstavligen uttryckte mig.
   Mitt uppdrag har inte varit något annat än att granska en unik bok utifrån mina egna värderingar och omdömen. Så personligt och subjektivt det någonsin går. Det är det en recension går ut på, att uttrycka åsikter om det jag ser och i det här fallet läser.
   Malmsten skriver också att de förtjänar normal mänsklig respekt och det hoppas jag verkligen inte att jag har tagit ifrån er. I så fall står det väldigt mycket mellan raderna som jag inte kan tyda.

Om vi ska gå i klinch på lågvattennivå så undrar jag, med min fulla rätt, varför författarna nästan genomgående citerat mig som ”Håkan Pop” fast jag, mig veterligt, aldrig undertecknat en recension eller krönika med det namnet. Det är väl också en form av mänsklig respekt som jag har rätt att kräva. Jag är född Pettersson, har levt 49 år som Pettersson efter min far som levde 73 år med det efternamnet.
   ”Det är väldigt olyckligt att en så onyanserad bild av vår bok fått komma på bästa plats i tidningen. Du måste ha haft helt fel förväntningar och inte alls förstått vårt syfte”.
   DEN NYANSERADE bilden av boken har vi behandlat på nyhetsplats i NA. En recension är, som jag redan nämnt, en kritisk granskning gjord av en människa. Sedan finns det kanske ytterligare 140 000 läsare som tycker si och så. Fel eller rätt förväntning tillhör väl också avdelningen personliga åsikter.
   Jag var inte nöjd med upplägget och kritiserade den inte helt användarvänliga formen. Andra som jag har pratat och haft kontakt med kritiserar mer handfast innehållet, med sakfel och fel uttalanden med mera, som jag inte har någon uppfattning om.
   ”Vi är stolta över vårt arbete som mynnat ut i Rockbok. Det är av kärlek till musiken och vår stad vi valt att använda energi, fantasi och tid att sammanställa dokumentationen Rockbok”.
   NI SOM HAR gjort Rockboken ska givetvis fortsätta att vara stolta över er bok. Men ni ska också vara väldigt glada över reaktionerna, både positiva och negativa. En bok (eller skiva) som inte upprör och skapar känslor är väl närmast att betrakta som en död produkt. Er bok lever - precis som rockutvecklingen i Örebro.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (59)
Blogg (388)
Feber (5)
Filmklipp (129)
Grupper (16)
Jul (53)
Konserter (211)
Krönikor (136)
Larm (20)
Listor (45)
Maxi12" (18)
Minns (102)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< November 2001 >>
Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

jeff christer 14/01: Finns en CD på tradera 40 Kr....

Albin 5/01: Hej Håkan. Kan jag använda en av dessa bilder i en liten artikel på en blogg om ...

Andreas Dahlbäck 22/12: Rolig anekdot: Det var min pappa Erik Kapten Dahlbäck som gav Mats smeknamnet Ma...

Conny Gåård 20/12: Du skriver att Clapton hade planer på att lägga av karriären 1971, Nu ska han sp...

Bosse Erikson 12/12: Kvällen i konserthuset var 1975, kvällen före såg jag Springsteens berömda speln...

Dan Fahrman 9/12: Tack Per Magnusson. Weather report har bara spelat en gång och det var i Konsert...

Peter 8/12: Du har kort nämnt Lundells live "Natten hade varit mild & öm". Tycker den spegla...

Perre 8/12: Ja det märkliga var att när stället skulle stänga så skulle SVT göra ett reporta...

Hans 1/12: Hur har du sorterat skivorna? Gissar på Beatles-relaterat i kronologisk ordning,...

Tomas 22/11: Han turnerade faktiskt med 2 olika band 1985.På våren med Olsen,Johansson,Patche...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.