Blogginlägg från 2016-07-25

Den varma söndagskvällens fina ögonblick

Postad: 2016-07-25 10:48
Kategori: Live-recensioner


Alla bilder: Anders Erkman
RICHARD LINDGREN
Svalbo Café 24 juli 2016
Konsertlängd: 19:05-19:35 och 20:04-20:45 (71 min)
Min plats: Sittande ca 6 m från scenen.


Med sedvanlig pondus tog Richard Lindgren "scenen" på Svalbo Café i besittning på söndagskvällen. Men han bjöd inte på musikalisk underhållning ensam. Tillsammans med Örebrobaserade gitarristen, sångaren och låtskrivaren Olle Unenge och Richards kompanjon sedan lång tid tillbaka Janne Adolfsson som vässade arrangemangen med en skickligt spelad mandolin. På en konsert där ingen låtlista existerade utan repertoaren blev till överraskningar och spontana infall för både publik och medmusikanter.
   Givetvis hade Richard svårt att komma undan de obligatoriska låtarna "From Camden Town to Bleecker Street" och "Five pints and a wink from Gwendolyn", de så kallade hitsen i hans egen repertoar. Dit får väl även räknas hans egensinniga tolkning av Bob Dylans "Tomorrow is a long time" som nästan alltid live avslutas med Ulf Dagebys översättning "Bara om min älskade väntar".
   I övrigt bjöds det på en spännande blandning av helt nya låtar från ett kommande album, ytterligare några Dylan-covers och ett överraskande break där en helt oförberedd Olle Unenge fick visa sig på styva linan med både skotska (tungvrickningsövningen "Dundee weather") och irländska låtar.
   Svalbos Cafés gamla piano lät bättre än någonsin och Richard tog vid flera tillfällen ned stämningen till en lågmäld magisk nivå. Bland annat inledningen på konsertens båda avdelningar med gamla kära men ändå imponerande "Drunk on arrival" och den exklusiva försmaken "Bluesy Moss". En låt från Richards höstalbum "Malmostoso" fast då i en helt annan version. Hans material har ju ofta en styrka att kunna framföras i många olika arrangemang.
   Vid pianot sjöng han också Neil Youngs "Helpless" som jag tror att jag aldrig tidigare har hört med honom.
   Bland alla fina ögonblick som det bjöds på under den varma söndagskvällen var det ändå Richards senaste mästerverk, "Dunce's cap", som lyste starkast. Låten finns med på sommarens coveralbum "A hobo's selection" men kommer också i en fullt arrangerad version på nämnda album. En skiva som släpps 22 oktober och kan bli både spännande och överraskande.
   Värmen och en lång resa från Öland påverkade kanske energin på den här gemytliga konserten men under några gamla men pigga traditionella låtar, Mississippi John Hurts "Make me a pallet on the floor" och Woody Guthries "Going down the road feeling bad", var det inget som kunde stoppa all inspiration som nästan flödade över.


Drunk on arrival
From Camden Town to Bleecker Street
Five pints and a wink from Gwendolyn
Make me a pallet on the floor
Don't think twice, it's alright
Going down the road feeling bad

paus

Bluesy Moss
Famous blue raincoat
Dunce's cap
Dundee weaver
Star of the county down
Tomorrow is a long time/Bara om min älskade väntar
Helpless

Extralåt
One more cup of coffee/ Håkan

Beatles-b-sida: Revolution

Postad: 2016-07-25 07:52
Kategori: BeatlesPÅ YOUTUBE-KLIPPET NEDAN ÄR John Lennons "Revolution" nästan mer distad än i verkligheten och låten och inspelningen är verkligen ett sätt att gå över gränsen och provocera mer än att underhålla. Effekten att sedan dela singel med Paul McCartneys mjuka mästerverk "Hey Jude" understryker bara med vilken bredd Beatles utveckling hade gått fram till 1968. I ett Sommar-program på 80-talet skrämde Ulf Lundell verkligen livet ur lyssnarna genom att spela den här låten.
   Under fyra dagar i juli 1968 spelades låten in i fyra olika versioner och singelversionen är den sista och slutgiltiga. Under två fuzzade gitarrer förstärker alla gruppmedlemmarna soundet med handklappningar och med Nicky Hopkins elpiano och McCartneys hammondorgel komprimeras arrangemanget ytterligare.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Juli 2016 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.