Blogginlägg

Januari 2023 på Håkans Pop

Postad: 2023-02-11 15:44
Kategori: Blogg


Efter två års uppehåll gjorde hotellfestivalen Folk at Heart comeback på årets första helg. Här är det Ad Hoc-orkestern som underehåller i Lobbyn på Scandic Grand.

VÄLKOMNA TILL EN LITE FÖRSENAD tillbakablick om innehållet på Håkans Pop under årets första månad, januari 2023.
   Redan direkt efter årsskiftet sparkade jag igång de fasta kategorierna på Håkans Pop, 100-listan på mina bästa konsertupplevelser i Örebro och Tributeskivor. Den nedräknande listan nådde strax innan jul #38 och jag fortsatte under januari med #37-#29 som av en händelse faktiskt innehöll tre olika konserter med Ulf Lundell. Tillsammans med Lundell (2001, 1978 och 1994) skrev jag om väldigt bra konserter med Steve Gibbons Band, Moneybrother 2006, Dan Hylander/Py Bäckman/Raj Montana Band, Imperiet, Kajsa Grytt och Moneybrother 2007.
   Hyllningsskivor till Leonard Cohen, Joey Spampinato, Rainer Ptacek och Fleetwood Mac dissekerade jag också under månaden.
   Jag började 2023 med att berätta om alla lite mindre kända pop- och rockartister som hade avlidit under 2022. En tragisk lång lista. Och jag kunde under resten av månaden notera flera aktuella dödsfall, Jeff Beck och David Crosby.
   Folk at Heart, hotellfestivalen inomhus i Örebro, fick sin fortsättning 2023 efter två års uppehåll av skäl som vi alla känner igen. Jag rapporterade från festivalens båda kvällar, fredag 6 januari och lördag 7 januari.

ETT TAG TRODDE JAG ATT januari 2023 skulle bli en väldigt tunn historia om nya albumreleaser. Och att nya IGGY POP-albumet ”Every loser” skulle bli tämligen ensam i Nya Skivor-facket. Men så blev inte fallet även om den stora floden av nya skivor dröjer några månader.
   Det var länge sedan Iggy gjorde något album som ska kunna beskrivas som viktigt och betydelsefullt och jag tycker inte nya tämligen splittrade ”Easy loser” tillhör den kategorin och lär inte vara aktuell när jag om så där 11 månader ska sätta ihop årets bästa album-lista.
   Möjligen kan jag tycka att några snälla poplåtar, ”Strung out Johnny” och Morning show”, känns som luftiga överraskningar medan hårdrocksladdade ”Frenzy” och ”Modern day ripoff” är ganska monotont oväsen.
   Jo, jag känner igen namnet JOE HENRY sen gammalt, skrev en gång om hans album ”Murder of crows” från 1989, men det är nog som producent han har gjort sig mest känd på skivor med Solomon Burke, Aimee Mann och Elvis Costello/Allen Toussaint.
   Nu har Joe gjort ett album i eget namn, ”All the eye can see”, som smyger sig på lyssnaren på ett anmärkningsvärt imponerande sätt. Tempot är lågt, arrangemangen lågmälda men han sjunger med en märkvärdigt stark och personlig stämma. Kanske är låtarna lite för lika varandra men det skapar en hypnotisk stämning väldigt ofta.
   MARGO PRICE tillhör väl den typiska amerikanska genren som befinner sig mellan modern country och standardiserad amerikansk rock med betoning på det senare. På albumet ”Strays” blir det ofta väldigt slätstruket och anonymt men ibland blixtrar det till, som på ”Light me up” där gitarristen Mike Campbell gör en gästvisit.
   Den definitiva popkänslan som BELLE AND SEBASTIAN spred på förra årets album ”A bit of previous” slog mig med häpnad och jag får stundtals samma känsla på nya albumet ”Late developers”. Som på låten ”I don't know what you see in me”, en klockren pophit som med refrängen ”La-ba-dee, la-daba-dee, la-dabba-dee...” borde toppa världens alla poplistor
   Säger man namnet EAGLE-EYE CHERRY är det bara den 26 år gamla låten ”Save tonight” som snurrar runt i huvudet. Nya albumet ”Back on track”, till stora delar producerat av Peter Kvint, påminner ibland om den låten men ofta är det så professionellt skrivna låtar att Eagle-Eye själv försvinner i det starkt kommersiella bruset.
   För övrigt kunde jag under årets inledande månad inte utnämna någon ”Månadens bästa album”. Joe Henry-albumet var nära.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (518)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (172)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Februari 2023 >>
Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.