Blogginlägg

”Wisdom of the ancient ones”

Postad: 2022-10-20 08:00
Kategori: Skiv-recensioner”Wisdom of the ancient ones”
ANDERS F RÖNNBLOM & BRAVADO BRAVADO
(F-Records)


ANDERS F:S SENASTE UTGÅVA, det helt aktuella albumet ”Wisdom of the ancient ones”, är resultatet av många förändringar och ständigt ändrade planer. I ursprungsplanen 2021 fanns återföreningsprojektet med gruppen Bravado Bravado, Anders lågmälda och för svenska förhållanden altcountryinspirerade band som existerade runt 1989/1990, men det kom en pandemi emellan och förstörde alla förutsättningar och möjligheter. Spelningar ställdes in och inspelningar flyttades fram och har nu blivit ett album som förenar de planerade Bravado-låtarna med helt färska och aktuella Anders F-låtar.
   Beordrad vila och stillsamhet efter en liten operation har jag ägnat ovanligt många timmar och dagar till det här albumet. En skiva förpackad i ett mörkdystert omslag (kanske ett tidens tecken?) men underbart dokumenterad i text och information. Om vi inte visste det innan är Anders F en låtskrivare som har hållit den kreativa ådran levande under hela sin karriär. Det bevisar, om inte annat, innehållet på det här albumet med låtmaterial som ursprungligen började skapas redan 1982 fram till i våras strax innan inspelningarna.
   Det samlade materialet har sedan de skrevs omarbetats, ändrat titlar och innehåll och sedan fullbordats nyligen, och blivit ett starkt album med en aktuell nyans. Med fötterna på jorden har 76-årige Anders F inte tappat någonting av sin engagerande inspiration och produktiva kreativitet med det sedvanliga flödet av texter som ständigt befinner sig mellan verklighet och poetisk fantasi.
   Huvudrollen på det här albumet spelar de sex inledande Bravado-låtarna där Jesper Lindberg, pedal steel, banjo med mera, Fabian Månsson, gitarr, Björn Rothstein, trummor, och Björn Aggemyr, bas, kompar på varje spår.
   De låtarna är inspelade i Nacksvings klassiska studio i Göteborg, en 75-årspresent till Anders F som inkluderade producenten Johan Johansson. Vilket påminner mig om att han 2016 ”råkade ut” för en liknande födelsedagsgratulation när alla hans fans skramlade ihop till en dag i Atlantisstudion och resulterade i ep:n ”Historien ligger framför oss”.
   Skivans övriga åtta låtar är mer aktuella men ändå hämtade från Anders F:s till synes gränslöst stora låtarkiv, ofta inspelade i något mindre och lite annorlunda sättningar. Där fem låtar egentligen var avsedda ett senare projekt men det fasansfulla kriget i Ukraina gav materialet aktualitet.
   Som sagt, det spelar ingen roll om Anders F:s texter är verklighetstrogna eller ren fantasi. Alltid lika underhållande och intressanta.
   De flesta lyssnarna av Anders F kanske vill kanske placera honom i den lilla genren textburen musik men han har med åren blivit alltmer musikaliskt spännande. Här får vi många exempel på det.
   Bland Bravado Bravado-materialet är det ”Sång till Jerry Garcia” och ”Den öppna höjden” som står ut. Men den Rickenbacker.blänkande ”Sammetsmorgondis” är kanske albumets tydligaste hit.
   Anders F skojar ibland med både svenska och engelska texter och i titellåten lyckas hans ganska genialt att blanda språken.
   Han är inte alltid så melodiskt tydlig i sin skivproduktion. Det finns ibland underliggande ambitioner att Anders F börjar pratsjunga några strofer medan melodierna svävar ut i ett mer eller mindre töcken med starka David Crosby-influerade känslor. I ”Ren som snö” blir det väldigt tydligt men det finns på albumet också många exempel på det motsatta.
   Den banjoskumpande ”Runt elden” höjer sig över mängden och ”Rio Grande” är otroligt vacker med dragspel och ett härligt samspel mellan två slidegitarrer och en pedal steel som energisk höjdpunkt.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (522)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (172)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Oktober 2022 >>
Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Peter 2/07: Nja, Honeycombs hade ju en hit till: That´s the way som jag tror hamnade på Ti...

Mikael Johansson 27/06: Var där i konserthuset 1977, 16 år gammal. Visste inte riktigt vad som väntad...

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.