Blogginlägg

”En skånsk hyllning av Bob Dylan”

Postad: 2020-06-06 23:32
Kategori: Live-recensioner


Andi Almquist och Richard Lindgren ger järnet i en avslutande intensiv version av ”Like a rolling stone”.


”En skånsk hyllning av Bob Dylan”
MIKAEL WIEHE/RICHARD LINDGREN & GRAND JUBILEE/THOMAS WIEHE/FERNE/ANDI ALMQUIST/
Kulturbolaget, Malmö 6 juni 2020
Konsertlängd: 60 min
Min plats: tv:n hemmavid
https://www.youtube.com/watch?v=_7ld3V_O8Ow (efter 12 minuter)


DET ÄR FAKTISKT ANDRA GÅNGEN som jag upplever en Bob Dylan-hyllningskväll på Kulturbolaget i Malmö. Förra gången, 2012, var jag där fysiskt men den här gången blev det i streamad form på nätet. Men de båda kvällarna hade två artister gemensamt, Mikael Wiehe och Richard Lindgren. Två rejält Dylan-älskande svenska artister som tolkar idolens låtar på två helt olika sätt. Richard sjunger låtarna på originalspråket, till rockigt komp, medan Mikael tolkar låtarna på svenska i en lugnare musikalisk inramning.
   Richard hade med sig sitt kompband Grand Jubilee, för kvällen förstärkta med gitarristen Pelle Jernryd, som även kompade kvällens övriga artister. Jernryds närvaro fick ordinarie Grand Jubilee-gitarristen Jocke Svensson att huvudsakligen spela en mer tillbakadragen roll som kompgitarrist men bandet är en tajt enhet som växer varje gång jag ser bandet live. Eller som Andi Almquist uttryckte det lite senare på konserten: ”Ett sånt jävla bra band”!
   Starten på kvällens var ingen kommersiell flört med den breda publiken när Richard och bandet drog igång med ”Things have changed” i en fysiskt laddad attack. Det fortsatte på en underbart tolkad ”Positively 4th street” med Jernryd på lap steel.
   Det var lite vingligt ljud på utsändningen från Kulturbolaget på lördagskvällen, mellansnack som nästan försvann, men det var inte svårt att uppfatta Pelle Jernryds skicklighet på diverse gitarrinstrument. På Mikael Wiehes översättning av ”Mr tambourine man”, hämtad från det senaste samarbetet med Ebba Forsberg, spelade Jernryd en härligt popinfluerad Rickenbacker.
   Det var länge sedan jag såg Thomas Wiehe i offentligt sammanhang och hade nog glömt hans speciellt personliga röst som här fick fritt spelrum i en väldigt udda Dylan-låt, den folkmusikklingande ”Restless farewell”, där han fick hjälp av sin dotter Naomi.
   Ferne (Lars Fernebring) är också en ganska udda skånsk profil men är ändå känd för sina Dylan-tolkningar. Här fick han framföra sin svenska tolkning av ”Don't think twice, it's alright”.
   Andi Almquist bjöd på några personligt färgade tolkningar på originalspråket innan bröderna Wiehe och Naomi tillsammans framförde en av Mikael Wiehes mest kända Dylan-översättningar, ”Sakta lägger båten ut från land”.
   Kvällens final blev en intensivt häftig version av kanske kvällens mest kända låt, ”Like a rolling stone”, där de gamla kamraterna Richard Lindgren och Andi Almquist skrek i munnen på varandra där ingen social distansering förekom alls.


RICHARD LINDGREN: Things have changed
RICHARD LINDGREN: Positiviely 4th street
MIKAEL WIEHE: Tamburinman
MIKAEL WIEHE: Förevigt ung
THOMAS & NAOMI WIEHE: Restless farewell
FERNE & THOMAS WIEHE: Men va fan, det får gå
ANDI ALMQUIST: Man in the long black coat
ANDI ALMQUIST: Is your love in vain?
MIKAEL, THOMAS & NAOMI WIEHE: Sakta lägger båten ut från land
RICHARD LINDGREN & ANDI ALMQUIST: Like a rolling stone

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (61)
Blogg (504)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (77)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (54)
Maxi12" (35)
Minns (164)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Juni 2020 >>
Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Johan S 25/11: En riktigt gammal favorit!...

Björn 21/11: Hej Håkan! Som jag läser det har du inte blandat ihop något. "Geordie-sånga...

Peter 17/11: Haha, keep up the good work!...

Peter 17/11: Nu har du nog blandat ihop det... Brian Johnson sjöng inte i Guns´n Roses, men...

Ove 15/09: Kolla också gärna in Bottle Rockets: Songs of Sahm...

Silja 5/09: Har du en riktigt bra idé om hur man tar bort ekot i kyrkor? Då är du nära e...

Anders Jakobson 4/09: Vilken hyllning! Tack och bock! ...

per 31/08: Jag älskade 50/50 från och med första lyssningen, bortsett ifrån de två sis...

Thomas 30/08: Hej Håkan. Jag tror vi hörde olika låtar. Jag hörde Satelliter och rakete. D...

Johan S 3/08: Håller med, tack för tipset Håkan!...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.