Blogginlägg

Fullbordat, Eric Palmqwist!

Postad: 2019-09-08 15:12
Kategori: Live at Heart



TIONDE UPPLAGAN AV LIVE AT HEART är avslutad och det finns skäl till eftertanke och sammanfattning. Ambitionsnivån för min egen del var låg efter urladdningen i onsdagskväll med Lolita Pop-konserten. Mina besök på konserterna var alltså lätträknade jämfört med tidigare år men jag lyckades under festivalen uppleva tre spelningar med Eric Palmqwist, tre konserter under väldigt olika förhållanden.
   Först i fredagskväll inne på det mysiga STÅ (se vänster) med en konsert som jag rangordnar väldigt högt och tillhör Topp 5 bland alla konsertögonblick på samtliga Live at Heart-festivaler. På lördagen fullbordades Erics serie på tre konserter på årets Live at Heart. Först på eftermiddagen utomhus på Innergården och sedan en kvällspelning i Nikolaikyrkan. Allt var lika fantastiskt fast förutsättningarna var så extremt olika.
   Inför en stor och nyfiken publik på Innergården inleddes konserten i solsken men fortsatte i häftiga regnskurar. Det hindrade dock inte bandet från att presentera ännu en snygg dos av låtarna från Erics senaste album ”En halv gris kan inte gå”. Lite mer utåtriktat än på fredagskvällen men de elektriska effekterna fick av naturliga skäl dämpas något med anledning av regn och väta.
   Bandet som Eric omger sig med är en tajt välarrangerad enhet med musiker från Skåne, Norrland och Gotland (Eric har också gotländska rötter) som under eftermiddagsspelningen fick gruppnamnet Nervsystemet. Hur seriöst eller genomtänkt det namnvalet var vet jag inte men däremot vet jag att cello, synt och tolvsträngad elektrisk mandolin skapade ett fantastiskt sound till Erics personliga låtar.
   Erics musikerbana började musikaliskt i pop- (Monostar) och americanainspirerad poprock (EP's Trailer Park), på engelska, men han skriver och sjunger numera på svenska som passar hans emotionellt laddade texter ännu bättre. Texter som lyftes fram så effektivt till stundtals melodiösa höjdpunkter som i mina öron låter som en nästan osannolik mix av Per Gessle och Jakob Hellman, melodiskt och högst personligt på samma gång. Ren och skär kvalité med andra ord.
   Spelningen i Nikolaikyrkan drabbades av den vanliga festivalsjukan: problem med tekniken. Snabba, intensiva och stressade byten mellan artister och band öppnar för strul med tekniken. Missljud i ljudsystemet gjorde att konserten flyttades fram nästan 20 minuter, en försening som kompenserades med extra minuter på slutet och gjorde Erics planerade låtlista komplett. Ni ser för övrigt båda konserternas autentiska låtlistor på bild nedan.
   Låtlistorna på Erics tre konserter hade små marginella ändringar, några låtar in och ut. ”Floden” med sin hårt distade gitarr gick bort i regnet på Innergården men återkom i kyrkan i en helt akustisk version framförd enbart av Eric. Arrangemangen i kyrkan var av naturliga skäl lite dämpade och mer akustiska, synd att inte sångljudet följde med i den anpassningen. Men det blev ändå ytterligare en innerlig upplevelse av Eric Palmqwist med band när låtar som ”Ibland måste man ta en omväg för att hitta hem”, den otroligt catchy ”Olika blommor” och ”En halv gris kan inte gå” spred sig i kyrkan. Och textraden ”Fastän att det inte finns någon gud/Kan det finnas helgon ändå” i låten ”Helgon” lät för några sekunder ännu tydligare.


Eric Palmqwist med band på Innergården.

Bilder: Carina ÖsterlingEric Palmqwist med band i Nikolaikyrkan.


Eric Palmqwists båda setlistor på lördagen. Innergården till vänster och Nikolaikyrkan till höger.

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< September 2019 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.