Blogginlägg

INTERVJUER 74-94: Janne Bark (1985)

Postad: 2020-01-29 07:58
Kategori: Intervjuer

FRÅN 80-TALET OCH FRAM TILL IDAG har Ulf Lundells kompband haft många olika konstellationer. Från 1982 har däremot gitarristen Janne Bark nästan ständigt funnits där vid sidan av Herr Lundell. På scen har Bark alltid varit det rockigt visuella yrvädret på gitarr men när han på försommaren 1985 försökte sig på en solokarriär med sitt band Bark lät det oväntat poppigt och lite snällt på albumet ”Ritual”.
   Produktion (Kjell Andersson och Niklas Strömstedt), arrangemang och låtar hade en tidlös karaktär med munspel, steelguitar, hammondorgel och effektiva tjejkörer vid sidan av det mycket eleganta och fina gitarrspelet.
   Skivan släpptes lagom till Ulf Lundells sommarturné 1985 och det var just i samband med konserten i Örebro 2 augusti som jag träffade Janne Bark och gjorde intervjun. Medan Lundell på ett improviserat pressmöte satt och klagade över en ond fot (på sjukhuset i Örebro konstaterades att han led av hälsporre) tog jag mig till turnébussen. Där satt musikerna i väntan på soundcheck och där fick jag fick jag en liten pratstund med en ganska lågmäld och anspråkslös Janne Bark.
   Några timmar senare gick han ut på Brunnsparkens stora scen och ägde rampljuset bakom Ulf Lundell. Han fick på egen hand till och med framföra en version av Neil Youngs ”Helpless” i ett oändligt långt extrasjok av låtar.
   I intervjun svär sig Janne Bark fri från kopplingen till glamrockbandet Tears men jag har nu, drygt 35 år efter intervjun, lyckats spåra upp beviset på att han spelade på gruppens singel ”Tonight, tonight” (1978). Strax därefter bytte bandet namn till The Radio som under några år hade en egen karriär men kompade också artister som Niklas Strömstedt och Pugh Rogefeldt på turné.Den här intervjun publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 13/8 1985.

JANNE BARK
- Lundell-gitarrist som nu även satsar på en solokarriär


I SKIVBOLAGETS BIOGRAFI OM JANNE BARKoch hans nya band Bark berättas det mesta. Som 14-åring fick han en elektrisk gitarr och via musikskola och källarband i sin hemstad Nynäshamn började han så småningom spela med gruppen The Radio. Dessförinnan hette den gruppen Tears och var sminkpoppare under den senare delen av 70-talet. Något både skivbolaget och Janne skäms för idag?
   - Ja, ja, jag var i alla fall inte med Tears under sminkperioden och vi bytte snabbt namn till The Radio när jag hade kommit med, säger en smått besvärad Janne Bark strax innan Ulf Lundell-konserten i Örebro för drygt en vecka sedan.
   Tillsammans med Lundell har han under tre turnéer varit den mest spektakulära bandmedlemmen med absolut fria tyglar.
   Men det var i The Radio under åren 1979-1981 som han fick sitt först uppsving i rockbranschen.
   - Vi gjorde tre album när jag var med i gruppen och turnerade mycket i Sverige men också i Frankrike och USA. Vi spelade bland annat förband till Gary US Bonds. Vi jammade efteråt, härligt, säger Janne som är ett energiknippe på scen men offstage är lugnet själv när han ser tillbaka på åren innan Lundell.
   - När jag våren 1982 fick erbjudande att spela med Uffe så var det först aldrig meningen att jag skulle lämna The Radio men långsamt men säkert drev vi ifrån varandra, inte minst musikaliskt, och det omöjliggjorde ett fortsatt samarbete.
   The Radio spelade sedan några år med Pugh Rogefeldt men har nu återigen bytt både namn och stil. De heter numera Deep Diver och spelar hårdrock men Janne träffar mycket sällan sina forna kompisar.
   Efter första Lundell-äventyret betraktades Janne som egotrippad och hade svårt att få jobb hos andra artister.
   - De trodde väl att jag skulle stjäla showen. Basister och trummisar har lättare att smälta in i olika omgivningar.
   Förutom Lundell har Janne dock turnerat med både Niklas Strömstedt och Gyllene Tider på deras turné förra våren.
   Janne Bark skrev aldrig några låtar i The Radio men första kontakten med Lundell inspirerade honom mycket i den riktningen och mot en egen karriär.
   - Fast jag redan då för tre år sedan började planera att göra egna skivor har det gått långsamt, mycket långsamt, innan första albumet ”Ritual” kom ut i våras. Det kom en massa emellan, säger Janne utan att klaga.
   På det anspråkslösa coveralbumet ”Party!” gör Janne scenfavoriten ”Helpless” och ”When I'm dead and gone” och första inspelningen med sin egen grupp, ”Fritt fall”, kom för nästan två år sedan ut på samlingsalbumet ”High fidelity” (till singelpris).
   På ”Ritual har Janne skrivit musiken till alla låtar utom en (av Neil Young, den store idolen) och texterna har bland annat Ulf Lundell och Michael Lorentzon skrivit.
   - Jag skulle vilja skriva svenska texter men i Lundells sällskap blir man en aning kräsen. Till den här skivan har jag skrivit låtarna med ”svängelsk” text, påhittade engelska ord, och har låtit andra forma de svenska texterna som jag själv ännu inte känner mig mogen till.
   Just nu befinner sig Janne Bark i skivstudion för att slutföra arbetet med Ulf Lundells nya album men han ska tillsammans med sin grupp (som nu också innehåller ännu en Lundell-gitarrist, Pelle Sirén) i slutet av månaden påbörja en turné som bör öka på det hittills svala intresset för ”Ritual”.
   - Albumet har sålt förskräckligt dåligt men Lundell-turnén och min kommande kanske bättrar på de låga siffrorna. Singeln ”Under min stjärna” har dock spelats flitigt på radion hela våren och till och med Stefan Borsch har spelat in den, säger Janne med en osannolik blandning av ironi och stolthet i rösten.
   - Jag är nöjd med mitt första album. Jag gjorde så gott jag kunde men vill nog i framtiden skapa musik tillsammans med hela gruppen. Där samarbetet växer fram till något riktigt stort i studion.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (521)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (171)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Januari 2020 >>
Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.