Blogginlägg

Sommarsinglar som snurrar 2017

Postad: 2017-07-11 15:39
Kategori: Skiv-recensioner

DE HÄR SNABBSNURRANDE SINGLARNA är sedan många år tillbaka fast förknippade med sommaren. Förr var det 45:or på vinyl, först 7":or och sedan på 80-talet så kallade maxi-12:or, som följdes av det omöjliga skivformatet cd-singlar. Numera är det fysiska skivformatet singlar nästan utraderade från världskartan och ersatta av enstaka filer i datorn eller mobilen eller helt enkelt länkar i Spotify.
   Utvecklingen på det området går inte fysiskt framåt direkt men å andra sidan är nästan allt tillgängligt för allas öron.
   Tips på mejlen eller Messenger har fått mig att lyssna på fyra aktuella singlar eller låtar som det faktiskt handlar om och blir i min tur tips för sommarens öron när hela album kan bli för tidskrävande eller för tunga för sinnet. Alla nedanstående tips finns till gängliga på Spotify just nu.


Bobby Sant/Gunnar Danielsson: Min saga/Lika barn (691919 Records DK)
Vår Karlstadfavorit i singer/songwriter-genren, Live at Heart-bekantingen Bobby Sant, har på sin nya färska singel inlett ett fantastiskt givande samarbete med Göteborgsprofilen Gunnar Danielsson. De har under senare tid funnit varandra. "Jag har fått en oerhört god vän och bollplank", berättar Bobby.
   "Min saga" är Bobbys låt som producenten Olle Edberg har utvecklat och Danielsson har skrivit den vers han sjunger på sitt sedvanligt personliga sätt. Jag har aldrig hört Bobby så melodiskt kommersiell tidigare där piano och text bygger upp både en historia och en känsla. Min sommarfavorit just nu.
   B-sidan "Lika barn", som är en cover på Danielsson & Pekkaninis 1983-låt, framför Bobby själv och har också pianot som musikaliskt tema. En gammal favorit sedan barnsben för Bobby och det är ju märkvärdigt hur han lyckas modernisera det 34 år gamla originalet.


The Men: (Could be) Summertimin' (The Men Musical Industries)
Skånska The Men gjorde en av vårens bästa album med "Sunburst" där jag till och med stundtals kunde dra paralleller med Beatles. En fantastisk produktion faktiskt och jag hade rejäla förhoppningar inför deras typiska sommarsingel. Soundmässigt är det ett lite steg tillbaka till deras lite enklare rockstuk och jag blir inte lika handlöst överraskad och imponerad som när jag hörde albumet.
   Mindre produktion, mindre dekorerat arrangemang (fast stråkar och "la-la-la"/"do-do-do" i refrängen gör låten somrig) och en inte lika klockren melodisk fullträff som det bästa på albumet. Det har lyft fram sångaren Sven Köhlers röst mer fysiskt men jag hittar inte den där magiska känslan i låt och sound.


Hometown Marie: Better days (Hometown Marie)
I sitt mejl till mig hävdar gruppen att de spelar countryrock och att de i juni var på väg till Nashville. Jag har svårt att hitta countryparallellerna i deras musik och sound på "Better days" som har mer gemensamt med amerikansk radiorock. Hantverksmässigt godkänt men jag saknar de rent personliga dragen och kan i bästa fall referera till John Cougar Mellencamp i mitten på 80-talet.


Mathias Helsing Andersson: Nu ska du ut (Mathias Helsing Andersson)
Det finns många svenska artister som fallit för frestelsen att vilja jämföra sig med Håkan Hellström. Pr-människorna bakom Magnus slår gärna på den trumman inför den här singeln och visst finns det likheter på "Nu ska du ut" men framförallt finns det en allmän göteborgsk slarvig klang i både den passionerade rösten, det framrusande arrangemanget och den lagom spontant skrikiga framtoningen.
   Till saken hör att Mathias spelar alla instrument själv men arrangemanget är både levande och tajt. Efter denna lovande singel blir det upp till en mer seriös helhetsbedömning 1 september när det nya albumet "Med båda fötterna på jorden" släpps. Jag har fått möjlighet att lyssna på hela den skivan men jag har inte vågat. Vill först och främst ta den här låten och singeln till mitt hjärta och förresten är det ju bara sommar än så länge.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (522)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (171)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Juli 2017 >>
Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Peter 2/07: Nja, Honeycombs hade ju en hit till: That´s the way som jag tror hamnade på Ti...

Mikael Johansson 27/06: Var där i konserthuset 1977, 16 år gammal. Visste inte riktigt vad som väntad...

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.