Blogginlägg från 2017-07-11

Sommarsinglar som snurrar 2017

Postad: 2017-07-11 15:39
Kategori: Skiv-recensioner

DE HÄR SNABBSNURRANDE SINGLARNA är sedan många år tillbaka fast förknippade med sommaren. Förr var det 45:or på vinyl, först 7":or och sedan på 80-talet så kallade maxi-12:or, som följdes av det omöjliga skivformatet cd-singlar. Numera är det fysiska skivformatet singlar nästan utraderade från världskartan och ersatta av enstaka filer i datorn eller mobilen eller helt enkelt länkar i Spotify.
   Utvecklingen på det området går inte fysiskt framåt direkt men å andra sidan är nästan allt tillgängligt för allas öron.
   Tips på mejlen eller Messenger har fått mig att lyssna på fyra aktuella singlar eller låtar som det faktiskt handlar om och blir i min tur tips för sommarens öron när hela album kan bli för tidskrävande eller för tunga för sinnet. Alla nedanstående tips finns till gängliga på Spotify just nu.


Bobby Sant/Gunnar Danielsson: Min saga/Lika barn (691919 Records DK)
Vår Karlstadfavorit i singer/songwriter-genren, Live at Heart-bekantingen Bobby Sant, har på sin nya färska singel inlett ett fantastiskt givande samarbete med Göteborgsprofilen Gunnar Danielsson. De har under senare tid funnit varandra. "Jag har fått en oerhört god vän och bollplank", berättar Bobby.
   "Min saga" är Bobbys låt som producenten Olle Edberg har utvecklat och Danielsson har skrivit den vers han sjunger på sitt sedvanligt personliga sätt. Jag har aldrig hört Bobby så melodiskt kommersiell tidigare där piano och text bygger upp både en historia och en känsla. Min sommarfavorit just nu.
   B-sidan "Lika barn", som är en cover på Danielsson & Pekkaninis 1983-låt, framför Bobby själv och har också pianot som musikaliskt tema. En gammal favorit sedan barnsben för Bobby och det är ju märkvärdigt hur han lyckas modernisera det 34 år gamla originalet.


The Men: (Could be) Summertimin' (The Men Musical Industries)
Skånska The Men gjorde en av vårens bästa album med "Sunburst" där jag till och med stundtals kunde dra paralleller med Beatles. En fantastisk produktion faktiskt och jag hade rejäla förhoppningar inför deras typiska sommarsingel. Soundmässigt är det ett lite steg tillbaka till deras lite enklare rockstuk och jag blir inte lika handlöst överraskad och imponerad som när jag hörde albumet.
   Mindre produktion, mindre dekorerat arrangemang (fast stråkar och "la-la-la"/"do-do-do" i refrängen gör låten somrig) och en inte lika klockren melodisk fullträff som det bästa på albumet. Det har lyft fram sångaren Sven Köhlers röst mer fysiskt men jag hittar inte den där magiska känslan i låt och sound.


Hometown Marie: Better days (Hometown Marie)
I sitt mejl till mig hävdar gruppen att de spelar countryrock och att de i juni var på väg till Nashville. Jag har svårt att hitta countryparallellerna i deras musik och sound på "Better days" som har mer gemensamt med amerikansk radiorock. Hantverksmässigt godkänt men jag saknar de rent personliga dragen och kan i bästa fall referera till John Cougar Mellencamp i mitten på 80-talet.


Mathias Helsing Andersson: Nu ska du ut (Mathias Helsing Andersson)
Det finns många svenska artister som fallit för frestelsen att vilja jämföra sig med Håkan Hellström. Pr-människorna bakom Magnus slår gärna på den trumman inför den här singeln och visst finns det likheter på "Nu ska du ut" men framförallt finns det en allmän göteborgsk slarvig klang i både den passionerade rösten, det framrusande arrangemanget och den lagom spontant skrikiga framtoningen.
   Till saken hör att Mathias spelar alla instrument själv men arrangemanget är både levande och tajt. Efter denna lovande singel blir det upp till en mer seriös helhetsbedömning 1 september när det nya albumet "Med båda fötterna på jorden" släpps. Jag har fått möjlighet att lyssna på hela den skivan men jag har inte vågat. Vill först och främst ta den här låten och singeln till mitt hjärta och förresten är det ju bara sommar än så länge.

/ Håkan

Håkans Pop 10 år: Larm #8: juni 1978

Postad: 2017-07-11 07:54
Kategori: 10 år

Rapport från ungefär halvtid på Larms åtta år och 17 nummer långa utgivning. Lennart Persson överträffar sig själv med två klassiska intervjuer/artiklar/diskografier om och med Nick Lowe och Sean Tyla.

Den här artikeln publicerades ursprungligen på HÅKANS POP 24/11 2014.
Innehåll:
1. NICK LOWE (JIM FORD)
2. SEAN TYLA
3. ELVIS PRESLEY
4. "Från folkmusik till miljonindustri" del 8
5. "Ännu mera blues"
6. KINKS i mitt huvud, del 2
7. Lost in the blåst
8. Blågult Larm
9. Singlar
10. Skivrecensioner
11. Litta Kantri
12. Har ni PROBLEM

EFTER "KRISNUMRET" #7 VAR LARM TILLBAKA på allvar och i tid dessutom. 8:an var lite tunnare än vanligt, 44 sidor, men som de förklarar i ledaren är det de tjocka 60-sidors-numren som knäcker medarbetarna. Det har gjort att några av de utlovade artiklarna, bland annat intervjun med Will Birch, får vänta till nästa nummer. Den som väntar på något gott... Dessutom hade det nog blivit för mycket av det goda med både Nick Lowe och Sean Tyla, som är topparna i det här numret, tillsammans med Will Birch i samma Larm-nummer.
   I ledaren klagas det också på ekonomin i den ideella musikförening som driver Larm och vädjar till läsarna att genast förnya prenumerationerna och mycket riktigt har jag sparat postkvittot från inbetalningen, se höger.
   Lennart Persson överträffar sig själv i det här Larm-numret med två klassiska intervjuer/artiklar/diskografier om och med Nick Lowe och Sean Tyla. Djupgående, researchfyllda och inspirerande texter som i mitt fall gav mig en ny riktig favorit och artist i Tyla som därefter blev mitt skivsamlande intresse. Detaljerna, nya aktuella bilder av Stefan Wallgren och all information om hans tidigare skivproduktion fanns ju att finna i den här artikeln. Därför började jag direkt leta tillbaka till Ducks Deluxe-skivor, Tyla Gang och Tylas soloskivor.
   Nick Lowe-artikeln var naturligtvis lika intressant men inte lika överraskande och inte fylld med så mycket ny information. Men givetvis hyperintressant med information från källan direkt. Från Brinsley Schwarzs dagar via Tartan Horde till Stiff och Rockpile som han i intervjun påstår är ett avslutat kapitel. Splittringen skulle enligt Nick Lowe har inträffat efter den turbulenta USA-turnén som förband till Bad Company där Rockpile var större succé än huvudbandet. Nu vet vi att den "nyheten" inte stämde. Rockpile skulle ju komma att existera till februari 1981 med flera Sverigebesök på sitt samvete.
   Inne i den sju sidor långa Lowe-artikeln finns dessutom en spalt om Nicks favoritlåtskrivare Jim Ford. Mycket intressant info då, nu åtskilliga år senare har vi lärt oss historien om Ford genom många återutgivningar via svenskt initiativ.
   En annan hörnsten bland artiklarna i Larm #8 är den andra delen av Kinks-diskografin som Lennart P inledde i #7. Den täcker åren 1973 till 1978 och är lika initierat skriven av Staffan Solding.
   Solding tar i sin traditionella blueskrönika upp en mängd kvinnliga bluesartister som är okänd mark med många okända namn för mig. Eller vad sägs om bland annat Arlean Brown, Big Time Sarah och Zora Young medan Koko Taylors namn klingar bekant.

VINJETTEN LOST IN THE BLÅST, om skivorna som kommit bort i mängden, är tillbaka med flera intressanta namn. Ett uppslag tips, med bland annat Mentor Williams, Big Star (gruppens tredje outgivna album "3"), The Box Tops och The Good Rats, som följs av en sida läsartips där namn som Splinter, John Stewart och Michael Murphey förekommer.
   Christer Svensson lotsar oss igenom nyligen avlidne Elvis Presleys 50-talsmaterial och Christer Olsson beskriver pengarnas makt inom countrymusiken i sin åtta delar långa följetong "Från folkmusik till miljonindustri", som därmed avslutas här, och tangerar namn som bland annat Glen Campbell, Roy Acuff och Buck Owens. Mer country blir det under vinjetten Litta Kantri där Torkel Dromberg recenserar nya skivor med bland annat Joe Ely, Steve Young, Lee Clayton och Daisy Dillman Band.
   Sidan Blågult Larm, om nya svenska grupper, riktar ljuset mot Madhouse från Stockholm, Bruset från Göteborg och Skånes Kriminella Gitarrer där Stry och Sticky Bomb inledde sina karriärer. Mer svenskt är det på Larms sistasida där Måns Ivarsson har träffat Problem i skivstudion där de jobbar med debutalbumet.
   Lennart P:s fyra singelsidor har fått en bättre och mer lättläst redigering där han tipsar om sina 20 mest intressanta singlar. Bland annat tre med Elvis Costello, Ian Gomms solodebut "Come on", Johnny Thunders, Roogalator och Patti Smiths "Because the night". Plus korta omnämnanden av rekommenderade singlar med Radio Stars, Saints, Steve Gibbons och Ernie Graham.
   Persson har också recenserat de mest intressanta albumen, samlingsskivorna med Legend och Ducks Deluxe i första hand. Men också den märkliga gruppen Spitballs (Beserkley-grupper i en salig blandning), Amazing Rhythm Aces, Tom Petty & the Heartbreakers, Motors första och naturligtvis nya skivor med Sir Douglas Quintet och NRBQ. Bland övriga albumrecensioner märks Pirates, Television och Ry Cooder.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (485)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (77)
Konserter (237)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (54)
Maxi12" (35)
Minns (155)
Örebro (95)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Juli 2017 >>
Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Rikard Bengtsson 22/01: Dubbelgura-bilden är ju från Domino 1978. Den sista bilden på Lowe kan vara f...

Björn 24/12: Små marginaler, men den här är i topp år 2000 med The United States Air Forc...

Björn 23/12: Merry Jul o Gott Nytt År, tack för ännu ett år med ypperlig journalistik och...

Claus Stenhøj 24/10: "Bucket T" endast i Sverige? Se her: https://www.discogs.com/release/3904137-Th...

Claus Stenhøj 24/10: Mycket fin genomgang. Men du er lite hård ved The Troggs, som visseligen var et...

Janne Lennell 11/10: Håller med dig; fantastisk konsert men saknade lite fler låtar från senaste, ...

Uffe Pop 10/10: Jag såg Wilmer X på ett utsålt Nalen.....vilken energi, vilket ös..toppen! N...

Per 6/10: Håll utkik efter Vampyrernas comeback 2022/2023! En fyralåtars demo från janu...

Janne Lennell 2/10: Beside Bowie: Mick Ronson story. Tack för tipset! Har jag helt missat, ska abs...

Björn Stein 14/09: Ett videotips till de tre. Beside Bowie: The Mick Ronson Story finns på denna l...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.