Blogginlägg

Fredag är skivbolaget Rootsys kväll

Postad: 2016-09-02 14:00
Kategori: Live at Heart

Foto: Carina ÖsterlingNorthern Indians gjorde succé förra året och tillhör ikväll favoriterna i Live at Heart-programmet

DET SKÅNSKA SKIVBOLAGET ROOTSY har sedan flera år haft spikade kvällar på Live at Heart. Det började för flera år sedan när de ockuperade Teatercaféet med sina ofta intressanta artister under två kvällar. Sedan 2014 har man kunnat hitta de bästa Rootsy-artisterna i lokalen som har det inte så sexiga namnet Kulturhuset B-salen, eller Kulturhuskällaren som den ibland också kallas i lite rockigare sammanhang. Skivbolaget är och har under många år varit en plantskola för intressant svensk musik med musikaliska rötter i både country, blues, americana, reggae, soul, rock, gospel och jazz.
   Under ledning av eldsjälen Håkan Olsson har Rootsy under senare år givit ut skivor med bland annat Richard Lindgren, Johan Örjansson (Basko Believes), Israel Nash Gripka, Marshall Monrad Band, Halden Electric, Slow Fox, Mathias Lilja, Ellen Sundberg, Favorite Hippies, Landstrom, Hege Brynildsen, G2, Yonder, Crash N Recovery, Jetbone och Northern Indians (samtliga har uppträtt på Live at Heart!).
   I den här samlingen artister återfinns några av mina stora favoriter och i årets startfält, som i vanlig ordning radar upp sig en fredagskväll, finns både artister och grupper som återkommer plus några debutanter. Om mitt planerade tidsschema håller vill jag återigen uppleva den personliga duon Northern Indians (bästa konsert på förra årets festival!) men också spännande nytillskott som By The Bluebird och Thisell.
   By The Bluebird är en soloartist (Gustav Leeb-Lundberg) som på försommaren i år skivdebuterade med ett album som innehöll en personlig touch på singer/songwriter-genren. Gruppen Thisell, som leds av sångaren Peter Thisell, släpper om några veckor, 16 september, sitt andra album "II" som kommer att väcka uppmärksamhet med sin lågmälda ton. Jag har hört skivan och fascinerats av intensiteten i det långsamma. Det ska det bli spännande att uppleva live.
   Övriga artister på kvällens Rootsy-scen är skönsjungande norskan Hege, Piteå-baserade gruppen Lowbird Highbird och häftigt rockande Jetbone som jag tyvärr missar när det står annat på mitt planerade schema.
   I övrigt är det inte så många hål att fylla på fredagskvällens Live at Heart-program som inleds rekordtidigt med The Bland på Konserthuset. Bandet, som är en blandning av Örebro- och Uppsala-bor, gjorde ett knäckande bra gig på Live at Heart för två år sedan, Och är i år aktuella med en ep, "The winners", och ett kommande album i höst.
   Ludwig Hart är en skäggig stockholmare som jag upplevde live på festivalen för två år sedan i en annan konstellation, BLK Noire hette bandet. Både minnet och presentationslåten i år gör mig nyfiken på årets upplaga tillsammans med kompgruppen The Rumours.
   Sedan gör låten med singer/songwriter-killen I'm Kingfisher (Thomas Jonsson från Lund) mig också nyfiken vilket i hög grad också gäller Inverness-bandet Lionals indiepop som blir min final för fredagskvällen.
   I övrigt kan jag ikväll också rekommendera amerikanarna Daniel Thomas Phipps och Graham Weber, alltid intressanta Mohlavyr, naturligtvis danske gitarristen Aske Jacoby, givetvis tillförlitliga David Södergrens Hot Five, norrländska countrybandet Crash N Recovery och ännu en gång örebroarna i The Bloakes. Det är trångt med intressanta namn ikväll...

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (462)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (76)
Konserter (234)
Krönikor (171)
Larm (20)
Listor (50)
Maxi12" (35)
Minns (144)
Örebro (47)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< September 2016 >>
Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Mikael Bodin 15/10: Tack för en väldigt fin beskrivning av albumet som jag personligen håller vä...

Björn 11/10: Vill lyfta fram denna, Drive All Night, klipp från - Göteborg, 2008. Som lite ...

Jan Arne Martin Lennell 10/10: Plats 82! Håkan, är det möjligt? Detta är ju ett av tidernas allra bästa al...

AMK 21/09: Hej! Vet du hur man kan få tag i att lyssna på Collapse nu för tiden? MVH...

Mikael Bodin 15/09: Som Petty sa (fritt översatt): "När vi är borta finns låtarna kvar, därför...

Jan Arne Martin Lennell 12/09: Tack för bra tips! James McMurtry (har "Too long in the wasteland") och Kate Ta...

Jan Arne Martin Lennell 12/09: Finns inte så mycket att invända i din recension. Ett av hans bätttre, men de...

Jan Arne Martin Lennell 2/09: Tack för att Maria kom med! En av mina absoluta favoritsångerskor. Har allt me...

Jan Arne Martin Lennell 28/08: Klockren analys. Underbar platta som också finns i min hylla."Airport" är ju b...

Silja 27/08: Varför inget här om Charlie Watts?...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.